מחסור של 1.5 מיליון קברים במרכז הארץ

מבקר המדינה מותח ביקורת על המדינה וקובע שהיא לא עומדת ביעדי הקבורה הרווייה שקבעה • צפי למחסור במקומות קבורה בעתיד

רק 21 אחוזי קבורה רוויה // רק 21 אחוזי קבורה רוויה ,
רק 21 אחוזי קבורה רוויה // רק 21 אחוזי קבורה רוויה

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מתח בדו"ח שפורסם אחר הצהריים (שני) ביקורת חריפה על המדינה ועל המשרד לשירותי דת, וקבע כי הם לא עומדים ביעדי הקבורה הרוויה שקבעה הממשלה, דבר שיוביל בעתיד למחסור חמור במקומות קבורה בישראל.

על פי הדו"ח, כ-44,000 איש נפטרים בשנה בישראל והם נקברים ב-940 בתי עלמין שכולל 12,400 דונם. היקף הפעילות השנתית של כלל גופי הקבורה מגיע לחצי מיליארד שקל בשנה. למרות מחסור בשטחי קבורה והחלטות ממשלה שקבעו כי מחצית מהשטח בבתי העלמין יוקצה לקבורה רוויה בפועל רק 21 אחוזים מהנקברים נקברו בקבורה רוויה.

כתוצאה מכך, בעשרות שנים הבאות קיים צפי למחסור של 1.5 מיליון חלקות קבורה במחוזות תל אביב והמרכז. עוד נקבע למרות שנמצאו עבירות בנייה בהיקף של אלפי חלקות קבר שלעיתים אף פולשות מחוץ לשטחי בתי העלמין, לא קיים בידי רשויות האכיפה מידע מרוכז בנוגע לעבירות התכנון והבנייה הקשורות לקבורה וגם כשזה קיים הם ממעטות לפעול. המצב בבתי העלמין באיו"ש גרוע במיוחד. רק 12 בתי עלמין מתוך 60 הישובים שנבדקו הוסדרו ובעניין זה צוינו שני ישובים גדולים – ביתר עילית ומודיעין עילית. 

עוד עולה כי ב-52 אחוזים מבתי העלמין לא הוסדרו חניות לנכים. המבקר מציין כי תחזוקתם של בתי העלמין העתיקים טעונה שיפור וכי גופי הקבורה לא שמרו עבור קרובי נפטרים את החלקות הסמכות, אפילו לא לפרק הזמן המזערי הנדרש בחוק שהוא 45 יום.

בעניין זה המבקר מותח ביקורת על המשרד לשירותי דת שלא הביא ליישום מלא של הקבורה הרוויה. ב-17 בתי עלמין לא בוצעה כלל קבורה רוויה וכי עשרות גופי קבורה פעלו בלא רישיון ולא נעשה מספיק על מנת לאכוף את החוק מול גופים אלה.

יקר למות

למרות שאת רוב הקרקע לקבורה מקצה המדינה בעד דמי חכירה סמליים ולמרות שהמוסד לביטוח לאומי משלם לגופי הקבורה "דמי קבורה" למימון הוצאות יום הקבורה ולתחזוקת בית העלמין, עדיין מחירי חלקות הקבר בישראל גבוהים ועשויים להגיע ל-80 אלף שקלים בעבור חלקת קבר חריגה, בין היתר משום שלא נקבע לחלקות סגורות וחריגות תעריף בחוק. עוד צוין בדו"ח כי שרי הרווחה האחרונים לא עדכנו את תעריפי דמי הקבורה כנדרש מהחלטת הממשלה ממאי 2013. הדו"ח לא מתייחס לתקופתו של השר אקוניס שנכנס לתפקידו רק לפני כחודש.

הדו"ח מציין כי הביטוח הלאומי אפשר לשני גופי קבורה המחזיקים במספר בתי עלמין להמיר 4,800 חלקות שנחשבו למבוקשות אך פטורות מתשלום לחלקות חריגות שניתן למכרן במחיר גבוה.

תגובת הביטוח הלאומי: "הגורמים המקצועיים בביטוח הלאומי הונחו על ידי המנכ"ל לנתח את ממצאי הביקורת, לבחון את משמעותם ולגבש הצעה שתאפשר לנהל את מערך הקבורה. הצעה תיתן מענה מקצועי לצורכי הגורמים העוסקים בתחום ותייעל את מערך הפיקוח והבקרה המחויבים בהקשר לכך. בין היתר, בכוונתנו, להוביל מהלך, יחד עם המשרד לשירותי דת, לחידוד הכללים המסדירים את אופן קביעת החלקות החריגות, וזאת גם בכל הנוגע להמרת חלקות חריגות בין בתי עלמין".השר לשירותי דת הרב יצחק וקנין התייחס לממצאי הדו"ח ואמר: "טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר