שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

חוקר-דיפלומט עם חזון: לד"ר דורי גולד היה שילוב נדיר של כישרונות

דורי שכנע את רה"מ אריאל שרון לכלול את סוגיית הגבולות בני ההגנה במכתב תמיכה אמריקני ב־2004, שבו הנשיא בוש הכיר בצורכי הביטחון של ישראל בתמורה לנסיגה מעזה • הוא היה אחד מהחוקרים־דיפלומטים הדגולים של ישראל, פטירתו היא אבידה קשה לישראל ולעם היהודי

ד"ר דורי גולד הלך לעולמו בגיל 71 , צילום: יונתן זינדל
ד"ר דורי גולד הלך לעולמו בגיל 71. צילום: צילום: יונתן זינדל

פטירתו היום (שני), בגיל 71, של השגריר ד"ר דורי גולד, אחד מהחוקרים־דיפלומטים הדגולים של ישראל, היא אבידה קשה לישראל ולעם היהודי. דורי היה שילוב נדיר של כישרונות. הוא היה חוקר אמיתי של ישראל, המזרח התיכון ויחסי ארה"ב־ישראל, ולמד לתאריו האקדמיים (תואר ראשון, תואר שני ודוקטורט) באוניברסיטת קולומביה. עבודת הדוקטורט שלו על ערב הסעודית העניקה לו הבנה מעמיקה של העולם הערבי והמזרח התיכון.

דורי עלה לישראל בשנת 1980 ופיתח מומחיות בטקסטים יהודיים ובפילוסופיה בישיבת ברוונדר. הקריירה האקדמית שלו החלה במרכז יפה למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת תל אביב, שם ניהל את פרויקט ההגנה של ארה"ב־ישראל. במסגרת זו, הוא התבלט כחוקר עצמאי ובלתי מתפשר שהתנגד להקמת מדינה פלשתינית ביהודה ושומרון עוד לפני תהליכי השלום במדריד ובאוסלו.

התבלט כחוקר עצמאי ובלתי מתפשר. ד"ר דורי גולד, צילום: מרק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט

כיועץ צעיר לסגן שר החוץ דאז, בנימין נתניהו, בוועידת השלום במדריד בשנת 1991, הביא עימו דורי ידע רב במדיניות וביטחון לאומי. הוא היה תומך נלהב בקשר הירדני־ישראלי ובמודל פדרלי־קונפדרלי לפתרון הסוגיה הפלשתינית. דאגתו האסטרטגית למניעת התקפות ממזרח הובילה אותו להחיות את רעיון הגבולות בני ההגנה של האלוף יגאל אלון, שהוצג לאחר מלחמת 1967.

מחויבותו של דורי לגבולות בני הגנה, כולל שליטת ישראל בבקעת הירדן וברכס הרי יהודה ושומרון, בלטה בכל תפקידיו - כיועץ למדיניות חוץ של ראש הממשלה נתניהו, כשגריר ישראל באו"ם וכמנכ"ל משרד החוץ. פעולתו היתה מכרעת בהעלאת המודעות לחשיבות האסטרטגית של מישור החוף הישראלי.

דורי הצליח לשכנע את ראש הממשלה אריאל שרון לכלול את סוגיית הגבולות בני ההגנה במכתב תמיכה אמריקני בשנת 2004, שבו הנשיא ג'ורג' בוש הבן הכיר בצורכי הביטחון של ישראל בתמורה לנסיגה מרצועת עזה. חשיבות עמדתו זו גברה עוד יותר לאחר פלישת חמאס ותקיפות חיזבאללה.

החזון האסטרטגי של דורי היה רחב היקף. בשנת 2007 התריע מפני מדיניות ההונאה של המשטר האיראני בספרו רב המכר "The Rise of Nuclear Iran" (עליית איראן הגרעינית). במסגרת מחקריו במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה טבע את המונח "תמנון איראני", שתיאר את שליטת איראן במדינות המזרח התיכון - תיאור שהמלך עבדאללה מירדן כינה "הסהר השיעי".

מורה ומנטור. ד"ר דורי גולד, צילום: המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה

ראש הממשלה נתניהו התרשם מיכולתו של דורי להעביר מושגים אסטרטגיים מורכבים לתקשורת הבינלאומית, והסתמך עליו כאסטרטג מדיני וכדיפלומט רהוט לאחר ניצחונו על שמעון פרס בשנת 1996. הצלחתו של דורי כיועץ למדיניות חוץ הובילה למינויו לשגריר ישראל לאו"ם בשנת 1997, שם הוביל מדיניות דיפלומטית המבוססת על זכויות היסטוריות ומשפטיות של ישראל. באו"ם, דורי הוביל מתקפת נגד מול נציג אש"ף נאצר אל־קידווה, שפעל יחד עם דודו יאסר ערפאת לערעור הלגיטימיות של ישראל בזירה הבינלאומית. הוא יזם אירוע באו"ם שהציג את ההיסטוריה הארכיאולוגית של ישראל, כהוכחה לקשר ההיסטורי של העם היהודי לארץ מאז ימי קדם.

גישת החזון של דורי לביטחון הלאומי של ישראל, בשילוב עם יכולותיו האקדמיות והדיפלומטיות, לוותה ביושרה אישית יוצאת דופן. הוא סלל את הדרך לישראלים ממוצא אמריקני למלא תפקידים מרכזיים בביטחון הלאומי ובמדיניות החוץ של ישראל.

עבורי, דורי היה מורה ומנטור. כיום, המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון מוקדש להמשך מורשתו - הגנה על גבולות בני הגנה, מאבק בדיסאינפורמציה ובניסיונות הדה־לגיטימציה של ישראל, ובניית בריתות ושותפויות עם מדינות וגורמים במזרח התיכון ובמערב. יהי זכרו ברוך.

ד"ר דן דייקר הוא נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר