מחקר שנערך בחודש ינואר על ידיי אוניברסיטת אריאל בשיתוף המשרד לביטחון לאומי חושף תמונת מצב מקיפה של עמדות הציבור בנוגע להתחמשות אזרחית בישראל.
המחקר, בהובלת פרופסור עוזי בן שלום וד"ר נחמיה שטרן, ובשיתוף חוקרי לשכת המדען הראשי במשרד לביטחון לאומי, ד"ר עדית חכימי וד"ר גיא נגר, כלל 1,468 משיבים מקרב האוכלוסייה היהודית בגיל 21 ומעלה.
הממצאים המרכזיים מצביעים על כך ש-80% מהמשיבים לסקר רואים בכלי ירייה אמצעי חיוני להגנה עצמית על רקע המצב הביטחוני. נתון מעניין נוסף מראה כי 65% מהמשיבים דיווחו שנוכחות כלי ירייה בידי אזרחים מגבירה את תחושת הביטחון האישית שלהם.
בנוגע למדיניות המשרד לביטחון לאומי, 58% מכלל המשיבים ציינו כי ההקלות ברישוי כלי ירייה מחזקות את תחושת הביטחון האישי. בקרב בעלי הרישיון לכלי ירייה או אלו הנמצאים בתהליך אישור, האחוז אף גבוה יותר ועומד על 64%.
הסקר חושף גם נתונים מעניינים לגבי תפיסת הנשק במרחב הציבורי: 53.5% מהמשיבים רואים בחיוב נוכחות נשק בידי שוטרים, חיילים ומאבטחים במרחב הציבורי וברכבות. לעומת זאת, 38.7% סבורים שהחזקת נשק בידי אזרחים היא דבר טוב, ו-23.1% נוספים רואים בכך דבר טוב מאוד.
בקרב בעלי רישיון הנשק, המחקר מצביע על רמת משמעת גבוהה: 86.1% מדווחים כי הם מקפידים על אחסון כלי הירייה בכספת כשאינם נושאים אותו, 69% נושאים את הנשק בכל יציאה מהבית, ו-72% סבורים שחשוב להתאמן בירי מעבר לדרישות הבסיסיות של המשרד.
ממצא מטריד שעולה מהמחקר מראה כי בעוד 80% מהמשיבים מציינים כי אנשים רוכשים אקדח לצורכי הגנה עצמית, כרבע מהמשיבים סבורים שישנם כאלה הרוכשים נשק "כדי להרגיש חשובים". בנוסף, 40% מהמשיבים הביעו חשש מהסתבכות עם החוק במקרה של שימוש בנשק במהלך פיגוע, בעוד שכשליש מגלים נכונות גבוהה להשתמש בו בזמן אמת.
צוות המחקר מציין כי ממצאים אלו מעלים דילמה משמעותית: מחד, אלו המוכנים לנקוט במעשה גבורה למניעת פיגועים עלולים לסכן את הציבור בשל להיטות יתר, ומאידך, החוששים מהסתבכות משפטית עלולים להימנע משימוש בנשק גם כאשר הדבר נדרש.
המחקר מסיק כי למרות החששות והאתגרים, קיימת תמיכה רחבה בקרב הציבור היהודי בישראל בהתחמשות אזרחית כאמצעי לשיפור הביטחון האישי, וזאת גם בקרב אזרחים שאין ברשותם נשק ואינם מעוניינים להוציא רישיון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו