אחרי שהדי הפיצוצים נדמו, העסקים בצפון נאבקים לשוב לשגרה: "רוצים לבנות את הכל מחדש"

גם בעת הפסקת האש עם לבנון, בעלי עסקים בצפון מתמודדים עם מחסור בעובדים, היעדר תיירות וקשיים כלכליים • הם מקבלים תמיכה מגופים במשק הישראלי - אך קוראים לממשלה לגבש תוכנית שיקום רחבה שתציל את כלכלת האזור • תרי ישכיל, מנהלת חטיבת השיווק, הפרסום ופיתוח העסקים של מזרחי טפחות: "ופעלנו כדי לאפשר לעשרות אלפים מהם להוריד דאגה אחת מהראש: את הבנק"

יערה הר שגיא בסדנה עם לקוחות. צילום: מוריאל עציוני

כחודשיים חלפו מאז נחתמה הפסקת האש בלבנון, והעסקים באזור הצפון מנסים בהדרגה לחזור לשגרה, למרות האתגרים הרבים שמציבה בפניהם המציאות החדשה. בעלי העסקים מתמודדים עם מחסור בעובדים, חשש של מבקרים מהגעה לאזור ואי־ודאות לגבי המציאות החדשה המתהווה בלבנון ובסוריה. ועדיין, הם מגלים נחישות רבה ואופטימיות זהירה, הרבה בזכות התמיכה מגורמים שונים במשק הישראלי.

המלחמה אילצה את המשק הישראלי ליישר קו עם המציאות החדשה. כבנק שמחובר לחוויה הישראלית, מזרחי טפחות התייצב כבר בימים הראשונים של המלחמה לצידם של לקוחותיו, משקי הבית, בעלי העסקים ובעלי המשכנתאות, כדי לוודא שהם מקבלים את כל הסיוע הנדרש להם על מנת לצלוח את התקופה המורכבת.

תרי ישכיל, מזרחי טפחות, צילום: רמי זרנגר

"המחויבות של הבנק ללקוחות שלו היא מוחלטת", אומרת תרי ישכיל, מנהלת חטיבת השיווק, הפרסום ופיתוח העסקים של מזרחי טפחות. "הבנו מהר מאוד שמדובר באירוע יוצא דופן, ופעלנו כדי לאפשר לעשרות אלפי לקוחות שלנו, שחייהם התהפכו ברגע, להוריד דאגה אחת מהראש: את הבנק. הקפאנו משכנתאות והחזרי הלוואות, והעמדנו הלוואות מיוחדות - כל מה שאפשר כדי שהלקוחות יוכלו לנשום. ותוך כדי, הושטנו יד לרשויות המקומיות, לאנשי מילואים ולכל מי שזיהינו שזקוק לתמיכה ולקידום. אבל העבודה רק מתחילה, כי השיקום שלפנינו יהיה ארוך ולא פשוט. היינו כאן במלחמה - ואנחנו מחויבים למה שעוד מחכה לנו כחברה וכמדינה".

בין בעלי העסקים המובילים שנפגעו בעוטף הצפון ניתן למצוא את יערה הר שגיא, ארומתרפיסטית מקיבוץ הגושרים, שבנתה במשך שנים מותג קוסמטיקה ובריאות טבעי. למרות המלחמה שגרמה לה לעזוב את ביתה, היא לא עזבה את שליחותה האישית.

"היה ברור לי שאני חייבת להמשיך לתת". יערה הר שגי, צילום: מוריאל עציוני

"מהיום הראשון של המלחמה היה לי ברור שאני חייבת להמשיך לתת", מספרת יערה, שהמשיכה להעביר טיפולים וסדנאות למפונים מהצפון ומהדרום בכל מקום שאליו הגיעה - מים המלח ועד למרכז הארץ. כיום, כשכבר אפשר לשוב הביתה בהדרגה, היא עומדת בפני אתגר לא פשוט: "זה כמו לבנות את העסק מחדש", היא מודה. "הצפון השתנה מאוד. חלק מהאוכלוסייה עדיין לא חזרה, וחלק אולי לא תחזור".

מסורת של דבש

גם במכוורת דבש רייקין, עסק משפחתי בן שלושה דורות המספק דבש איכות מרחבי הגליל והגולן, משפחת רייקין נאלצה להתמודד עם ימים קשים תחת אזעקות חוזרות ונשנות. שי רייקין, שממשיך את המורשת של ייצור הדבש האיכותי בגליל ובגולן, מספר על הימים הקשים שהיו. "שמענו רעש של מטוסי קרב יוצאים והבנו שהטילים בדרך", הוא נזכר. "היו שריפות, היו חששות, אבל המשכנו". עם זאת, הוא מציין את תופעת התמיכה המרגשת מצד הציבור: "הרגשנו את התמיכה של עם ישראל לאורך כל המלחמה. אנשים חיפשו במיוחד לקנות מהחקלאים בצפון - חברות הייטק, אנשים פרטיים, כולם רצו לתמוך".

"היו שריפות, היו חששות, אבל המשכנו". מכוורת משפחת רייקין לפני המלחמה (ארכיון), צילום: אייל מרגולין/ג'יני

"לייצר אורח חיים חדש"

ביקב בזלת הגולן, שהוקם ב־1998 כיקב הבוטיק הראשון בגולן ובו מייצרים יין איכותי מזני ענבים אציליים, מתארים מציאות מורכבת. יעל פיודיק מהיקב מסבירה את ההתמודדות הקשה: "אין חזרה למה שהיה. אנחנו מנסים לייצר אורח חיים חדש ואחר. הצפון עדיין שקט מתיירות, אנשים חוששים להתקרב לגבול, ואנחנו במצוקת עובדים קשה".

למרות כל הקשיים, היקב המשיך במסורת של תרומה לקהילה, וכשהיה סגור במהלך המלחמה חיילים שהו במתחם חודשים ארוכים. "למזלנו זכינו להיות בצד שנותן ותורם", היא אומרת. "אנחנו במצב כלכלי קטסטרופלי, אבל תמיד בנתינה. אני לא יודעת איך להסביר את זה".

בתקופה מאתגרת זו בנק מזרחי טפחות נרתם לעזור לעסקים בצפון והעניק להם חשיפה ותמיכה שיווקית. "הפרסום של מזרחי טפחות היה משמעותי מאוד עבורנו", מציין רייקין. "זו אחת הסיבות העיקריות שהעסק שלי עדיין קיים ואני עדיין 'על הרגליים'. העסק הוא החיים שלי, ובלי האנשים שבאו ותמכו ונתנו את מה שיש להם כדי לעזור לנו, אני לא יודע אם היינו שורדים".

מנסים לייצר אורח חיים חדש. היינות של יקב בזלת הגולן,

"חבל ארץ נטוש"

לצד מאמצי השיקום ולמרות העזרה מצד גופים שונים, בעלי העסקים מדגישים את הצורך בתוכנית ממשלתית רחבה לשיקום כלכלי באזור. "חייבים לטפל בכלכלה בצפון כולו, ובמיוחד באזור הגליל והגולן", מדגישה יעל פיודיק מיקב בזלת. "חבל הארץ הזה נטוש וזקוק לתוכנית שיקום רצינית. בלי זה לא יהיה לאן לחזור. אנחנו חייבים עזרה. רשות המסים לא מבינה שהצפון קרס, וכל גרוש וחצי שאנחנו מקבלים הם לוקחים. העסקים לא חוזרים לעצמם, ולכן המדינה חייבת להיכנס לאירוע. אלו אנשים ששילמו מיסים כל החיים שלהם, ועכשיו צריך להחזיר להם ולעמוד לצידם".

הנחישות של בעלי העסקים בצפון, יחד עם התמיכה הציבורית והמוסדית, מהווים מקור לתקווה ולהתחדשות כלכלית באזור שנפגע קשות במלחמה. התמיכה שמתקבלת מצד גופים ציבוריים מציעה אור בקצה המנהרה לעסקים המנסים לשוב למסלול של יציבות כלכלית.

"חוזרים לצפון" - ביום רביעי הבא, 29 בינואר, יקיים "ישראל היום" יום שידורים מיוחד מקריית שמונה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר