שיקום הבתים בצפון וקו תמיכה לשורדי השבי - המציאות המאתגרת הולידה שני מיזמים חדשים

יוזמה חברתית-טכנולוגית חדשה בשם "יחד לצפון" הושקה על ידי היזם אלון טירר ותנועת הצעירים של ישראל • היא נועדה לספק פתרונות מהירים וממוקדים לתושבי הצפון הזקוקים לעזרה בשיקום בתיהם ובחזרתם לשגרה • בנוסף, קרן "קמים" ועמותת נט"ל השיקו קו סיוע לחטופים שחזרו ולמשפחותיהם, על פי מודל ייעודי שפותח במיוחד עבורם • "יספק מענה ישיר, ייעודי, אישי וזמין"

בית שנפגע בצפון , ללא
בית שנפגע בצפון. צילום: ללא

יותר משנה עמדו בתי התושבים בצפון ריקים ומוזנחים. בתים רבים נפגעו מירי החיזבאללה ותשתיות שנהרסו. עבור המשפחות שפונו מבתיהן, המשימה לחזור היא מורכבת: כיצד משקמים בתים שננטשו לתקופה ארוכה והפכו לבלתי ראויים למגורים? בתוך המציאות הזו, הושקה היום (שני) יוזמה חברתית-טכנולוגית חדשה: "יחד לצפון", שנועדה לספק פתרונות מהירים וממוקדים לתושבי הצפון הזקוקים לעזרה בשיקום בתיהם ובחזרתם לשגרה.

אתר מיזם טכנולוגי חדש - "יחד לצפון", צילום: מתוך אתר "יחד לצפון"

הפלטפורמה, שהוקמה על ידי היזם אלון טירר ותנועת הצעירים של ישראל, פועלת במודל פשוט ויעיל: תושבים הזקוקים לעזרה יכולים לפרסם בקשות לסיוע באתר, הכוללות עזרה בסידור, ניקיון ושיפוץ בתים שנפגעו. במקביל, מתנדבים מכל רחבי הארץ נרשמים בפלטפורמה ומתחברים ישירות עם התושבים כדי להציע סיוע.

טירר, מספר על החזון מאחורי הפרויקט: ״הסיוע שמגיע מהמדינה לוקח זמן, ודורש מילוי טפסים ובירוקרטיה שיכולה להיות מתישה. לעומת זאת, הרעיון שלנו הוא יעיל ופשוט. הוא נולד מתוך ההבנה שתושבי הצפון זקוקים לעזרה מיידית ומעשית בשטח, כך שמי שזקוק לעזרה מבקש אותה ומי שיכול לעזור מסייע״. לדבריו של טירר, ״מידת ההצלחה של הפלטפורמה הפתיעה אותנו, כבר בימים הראשונים יש לנו מאות רבות של משתמשים״.

בית שנפגע בקריית שמונה (ארכיון), צילום: ללא קרדיט

מור אלקסלסי, מילואימניק שהצטרף ליוזמה מספר על הפעילות: ״עזרנו בשיקום וסידור של מבני ציבור שנפגעו בשלומי. בעיקר בגני שעשועים, מדרכות, כבישים, לצד בתי ספר וגני ילדים – שהיה חשוב להחזיר מהר ככל האפשר לשגרה. צוות המתנדבים כאן יודע שיש עוד הרבה עבודה כדי להחזיר את המצב לקדמותו. נמשיך לתת מעצמנו בכל מקום שנדרש״.

בית שנפגע מרסיסים והדף בחיפה (ארכיון), צילום: שימוש לפי סעיף זכויות יוצרים 27א

תמיכה נפשית לשורדי השבי ולמשפחות החטופים

מיזם נוסף יוצר שיתוף פעולה חדש בין קרן קמים ועמותת נט"ל, שהשיקו את "קו קמים", קו טלפון ייעודי לתמיכה עבור החטופים ששבו, אלה שישובו ועבור בני משפחות החטופים כולם - משפחות האזרחים והחיילים, לרבות משפחות החללים אשר הוגדרו חטופים לאחר השבעה באוקטובר, משפחות החטופים שחזרו מהשבי בעזה והללו שעודם בשבי.

קרן קמים הוקמה לפני מספר חודשים, ע"י חלק ממייסדי מטה משפחות החטופים, בני משפחות חטופים ומתנדבים מהמגזר העסקי והפילנתרופי. הקרן אימצה את המודל של הקרן האמריקנית VCF (Victim compensation fund) שהוקמה לשיקום נפגעי אסון התאומים ב- 9.11. מטרותיה של קמים הן תמיכה ושיקום ארוכי טווח בהקשר הנפשי, תעסוקתי והכלכלי, של השבים ובני משפחות החטופים ובחלק מהמקרים גם בני משפחה ממעגל קרבה שני ושלישי - כל זאת מתוך הכרה בדרך הארוכה והמורכבת המצפה לכולם.

החטופים לואיס הר ופרננדו מרמן לאחר שחזרו משבי חמאס (ארכיון, אילוסטרציה), צילום: דובר צה"ל

עו"ד שי שוהם, מנכ"ל קמים: "'קו קמים', הינו שת"פ חדש ואסטרטגי בין הקרן לבין עמותת נט"ל המעניקה תמיכה וסיוע נפשי לנפגעי טראומה ממלחמה וטרור ולה ניסיון רב של למעלה מ-27 שנים בהפעלת קווי סיוע לתמיכה נפשית. כמו כן יחידה קלינית המעניקה תמיכה נפשית פרטנית בפריסה ארצית ומגוון של מענים לחיזוק החוסן בקהילה ובהצלחה רבה. במסגרת שיתוף הפעולה, הוקם קו תמיכה ייעודי שימומן בין השאר ע"י ארגון בני ברית, ויספק מענה ישיר, ייעודי, אישי וזמין לחטופים שחזרו, שיחזרו, ולמשפחותיהם".

משפחות חטופים בהצהרה (ארכיון, אילוסטרציה), צילום: גדעון מרקוביץ'

עידית אהל, אימו של החטוף אלון אהל: "האהבה והתמיכה שאנחנו מקבלים מהציבור היא מדהימה ומחממת את הלב. ולצד זה קיימים הקשיים שאנו חווים כבר למעלה מ- 450 ימים, והאתגרים הנוספים שעימם נתמודד אחרי שאלון יוחזר אלינו ואיתו החטופים כולם. ההתגייסות של החברים בקרן קמים ועמותת נט״ל היא משמעותית וחשובה. היא מעלה את הכוח שבנתינה ותמיכה בחברה שלנו, והאוזן הקשבת של מי שבוודאות יהיו שם לצידנו גם ביום שלאחר שובם של כל החטופים, שרק יגיע במהרה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר