בנאום שנשא בטקס סיום של מכללת הביטחון של אנקרה באוגוסט האחרון, שאל נשיא טורקיה, ארדואן שאלה שנשמעה רגילה יחסית, בשכונה הקוראת להשמיד את ישראל כדרך טבע. "הכיצד נוכל להפנות עורף לירושלים, שבה שלטו אבותינו באווירה של שלום, שגשוג ושלווה במשך ארבע מאות שנה?"
הקשר של טורקיה לירושלים לא מקרי ולא חדש, בטח במהלך המלחמה. במשך שנים שם הנשיא הטורקי את ירושלים "על אש נמוכה", כשמדי פעם הוא דואג להצהיר על חשיבותה עבורו ועבור האומה הטורקית כולה, על מנת להראות את הסולידריות שלו עם המאבק הפלשתיני ובמטרה לקשור את הרפובליקה של היום לאימפריה של אז.
כחלק מהמאמץ של טורקיה לקשור עצמה לירושלים, הממשל הטורקי השקיע וטיפח במשך שנים עמותות שהיוו, בפועל, דריסת רגל שלו בבירה. בתוך כלל המוסדות הפועלים בירושלים בחסות טורקית, עליהם פורסם רבות בעיקר בהקשרי ההסתה שבהם נגד ישראל, ניתן למצוא גם את "יבוס" - עמותה המתמחה, כהגדרתה, ב"קידום נושאים תרבותיים ואמנותיים בקרב העם הפלשתיני". על פניו, נראה כי העמותה שנוסדה בשנת 1997, משתייכת דווקא לצד המתון של משוואת הארגונים הפועלים בירושלים בשירות השליט הטורקי. עם זאת, כאשר חוקרים לעומק את הארגון ואת העומדים מאחוריו, מגלים תמונת מצב עגומה ומטרידה במיוחד.
מסמכים המפרטים את הארגונים והקרנות העומדים מאחורי העמותה חושפים כי בין היתר, מממנים אותה גופים אנטישמיים ואנטי-ציוניים, שמסיתים נגד ישראל וקוראים להשמדתה. בין הגופים ניתן למנות את המועצה המוסלמית העליונה ובראשה השייח' עכרמה צברי, הידוע בעמדותיו האנטישמיות ובהצהרותיו נגד מדינת ישראל.
בעולם מטרה אחת - בירושלים אחרת
את "יבוס" ממנת גם הסוכנות הטורקית "טיקה" ששמה לה למטרה לבסס את ירושלים כעיר טורקית לכל דבר ועניין. מדובר בגןף המהווה מעין סוכנות סעד של הממשלה הטורקית, המסייעת במשברים עולמיים בעיקר במדינות מוסלמיות ומייצבת את טורקיה כמעצמה שמעניקה עזרה הומניטרית בעתות משבר.
עם זאת, בירושלים המטרה אחרת לגמרי; הסוכנות שומרת על המורשת העות'מאנית במזרח העיר, זאת דרך פעילויות שונות המותאמות לקהלים מגוונים. למעשה, רק לפני חצי שנה חנכה הסוכנות מרכז מחשבים גדול מאוד בוואדי ג'וז, בו מלמדים את הילדים בשפה הטורקית. בשנת 2022 תרמה הסוכנות כ-115 אלף שקלים ל"יבוס", ולא מן הנמנע שעשתה זאת בעבור יצירת השפעה טורקית נוספת באזורי הפעילות של ארגון התרבות.
גם "הקרן הערבית לפיתוח כלכלי וחברתי" תורמת באופן קבוע ל"יבוס". מדובר בארגון שבין פעולותיו "מעניק תמיכה לעם הפלשתיני בשטחים הכבושים באמצעות מימון תוכנית של פרויקטים במוסדות חינוך, אוניברסיטאות ועמותות מקצועיות וחברתיות". מושבה של אותה קרן סיוע הוא בכווית, מדינה שבכיריה הצהירו כי לא ינרמלו את היחסים עם ישראל כיוון שהם לעולם לא יכירו בה, וכי מדינת ישראל משתמשת בהרעבה כנשק צבאי נגד הפלשתינים ברצועת עזה. בין השנים 2022-2021 תרמה הקרן כ-210 אלף שקלים ל"יבוס", כשלא ידוע לאיזה צורך הכספים הללו נתרמו.
גוף נוסף שעומד מאחורי הארגון, ותרם לו בשנת 2021 כמעט 200 אלף שקלים לפעילות במזרח ירושלים הוא "תאוון" (TAAWON). זהו גוף שנוסד בז'נבה בשנת 1983 ביוזמת קבוצת עסקים פלשתיניים, ועל פי אתר האינטרנט שלו מטרתו "להמשיך לתרום לפיתוח בר-קיימא של פלשתין". עוד נכתב באתר כי הארגון "מעצים את הפרטים הפלשתיניים ואת מוסדות החברה האזרחית הן מבחינה חברתית והן מבחינה כלכלית, בנוסף לחיזוק הזהות והמורשת התרבותית הפלשתינית, לאחר 75 שנות כיבוש ועקירה שהביאו לבעיות סוציו-אקונומיות מורכבות".
מאור צמח, יו"ר ארגון "לך ירושלים", מזהה מגמה מדאיגה וקורא לממשלת ישראל לפעול בנושא הארגונים הללו. "אמירותיו האחרונות של ארדואן על ירושלים לצד פעילות העמותות הטורקיות החותרות תחת ריבונות ישראל במזרח ירושלים מחייבות את ישראל לפעול", מציין. "עמותת 'יבוס' היא זרוע הממומנת על ידי טורקיה ומקדמת את הנרטיב של האויב, וצריך לסגור אותה".
נרמול של העירייה
לפי מסמכים פנימיים שהגיעו לידי "ישראל היום", במשך שנים אישרה עיריית ירושלים הטבות והנחות לארגון "יבוס", שפועל בחסות טורקית מובהקת ובמימון גופים אנטישמיים ואנטי-ציוניים. על פי המסמכים, בין השנים 2010-2004 העניקה עיריית ירושלים לארגון הנחות בתשלומי הארנונה על פי בקשתו. בין השנים 2013-2010 הארגון כלל לא הגיש בקשה להנחה כזו, ייתכן שבשל משט "המרמרה" שיצא בשנת 2010 והשפיע לרעה על היחסים בין ישראל לטורקיה. בשנת 2014 חזר הארגון למנהגו והגיש בקשה להנחה בארנונה, אותה קיבל מהעירייה עד לשנת 2016.
בשנת 2017 נדחתה בפעם הראשונה בקשתו של הארגון לקבל הנחה בתשלומי הארנונה. זאת, לא בשל התפכחות מצד העירייה אלא בשל עניינים בירוקרטיים גרידא; ב"יבוס" הגישו את הבקשה באיחור, ועל כן זאת נדחתה. גם בשנת 2018 נדחתה בקשתו של הארגון להנחה, והפעם, לשם שינוי, בשל שיקולים ענייניים – באותה שנה נכתב על ידי הוועדה להנחות בארנונה בעיריית ירושלים כי לעמותה מגיעות "תרומות מגופים פוליטיים", ועל כן לא ניתן לאשר את הבקשה שלה בנושא.
כאשר נראה שבוועדה הבינו כי מדובר בעמותה שנתמכת על ידי ארגונים הקוראים להשמדת ישראל, האבסורד רק גדל. בתחילת שנת 2020 אישרו בעיריית ירושלים לתת הנחה רטרואקטיבית ל"יבוס" בעבור שנת 2018, אותה שנה שבה הוחלט שלא לתת הנחה לארגון בשל הקשר שלו לארגונים פוליטיים. אותו התסריט חזר על עצמו גם בשנת 2021, במהלכה אישרו בעירייה הנחה רטרואקטיבית בתשלומי הארנונה של "יבוס" לשנת 2019. גם בשנת 2022 אישרה עיריית ירושלים הנחה בדיעבד לשנת 2021, בתוספת מתן הנחה לשנים 2022 ו-2023, על אף שזו מתנערת מכך וטוענת כי בשנת 2022 היא לא ביצעה החזר כספי לארגון, חרף דו"ח המאזן הבוחן שלו שמציג את ההפך.
מישהו מושך בחוטים
העובדה שעיריית ירושלים מחליטה בשנים האחרונות שלא לאשר הנחות בארנונה לארגון וזמן קצר לאחר מכן חוזרת בה, מעלה תהיות עמוקות באשר להתנהלותה המקצועית. בשיחה עם "ישראל היום", גורם מקצוע בכיר בעיריית ירושלים מעיד על מה שקורה באמת במסדרונות הבניין בספרא. "גורמים בעירייה המבקשים להגביר את הלאומיות הפלשתינית בעיר חזקים בנושאים הללו, ובמשך השנים הם מפעילים לחצים רציניים כך שהם יקבלו את מה שהם מבקשים", הוא מעיד. "התפיסות שלפני 7 באוקטובר קיימות כאן. אותן תפיסות של לא להבין מה נאמר ומה קורה באמת מאחורי השורות היפות, שמתארות פעילות שהיא כביכול חוקית, אך בפועל הרסנית".
אותו גורם סיפר על התנהלות ועדת ההנחות בארנונה, כמי שמכיר את חבריה המשתנים לאורך השנים בצורה טובה מאוד. "הוועדה אמורה לבדוק, בהתאם לחוזר מנכ"ל משרד הפנים, האם העמותה שמגישה בקשה זכאית להנחה או לא בהתאם להמון קריטריונים כמו שכר המנכ"ל, אישורי ניהול תקינים וגם מימון מארגונים פוליטיים כאלה ואחרים. לאחר מכן, הוועדה מגישה המלצה ומשרד הפנים חותם. מכאן אתה יכול להסיק שאם בכל העשור האחרון 'יבוס' קיבלו הנחות, אזי שהוועדה המליצה לאשר זאת".
אז למה ממשיכים לאשר זאת בוועדה?
"לא כל תיק שמגיע לוועדה נידון באמת. זה בדיוק כמו שנתניהו הפיץ סרטון שהוא חותם על מסמכים בלי לקרוא אותם בכלל. מריצים תיקים עד שלפעמים מגיע חבר מועצה שעשה שיעורי בית, ומחליט להתעכב על תיק ספציפי. הצוות המקצועי מגיש עשרות תיקים, וברוב הפעמים הוועדה קובעת 'מאושר' בלי להסתכל ובתוך חצי שעה מסיימת את העבודה. לצורך העניין, 'יבוס' הייתה בסך הכל עוד תיק מ-60 התיקים שמגיעים לשולחן הוועדה מדי שבוע". בהמשך דבריו הוא קובע ש"הוועדה היא חארטה. לאורך השנים היא סתם חותמת גומי, אלא במקרים בהם חברי ועדה מחליטים להתעכב על נושאים ספציפיים החשובים להם או למי ממקורביהם".
בחינה מחדש
אלא שהשנה חלה תפנית. 20 שנה לאחר הגשת הבקשה הראשונה על ידי "יבוס", עיריית ירושלים החליטה לבחון מחדש את מתן ההטבות לארגון, כנראה בשל טענות שעלו בדבר הקרנות המממנות אותו. בדוח שנכתב על ידי עיריית ירושלים בנושא, נכתב כי "מבדיקתנו עולה כי ישנן תרומות מגופים פוליטיים", קרי יש צורך לבחון מחדש את קיום ההטבה בדיון בוועדה.
כמו כן, באותו דוח הודו בעירייה כי "העמותה קיבלה תרומות ממספר גופים בחו"ל אשר לא ידוע לביקורת מה מהותם" וכי "העמותה משכירה חלק מנכסיה, כך שמשמשים גם גופים אחרים, ולא ברור לשם מה משכירה נכסים ששוכרת בעצמה". משמע, במשך שנים, ובחסות עיריית ירושלים, מקבלת העמותה כספים ממקורות שאינם ידועים, ואף מפעילה בעצמה מתקנים לשימוש צד שלישי, שייתכן מאוד והוא מסית הרבה יותר נגד ישראל כיוון שהוא כלל לא מוכר לעירייה.
"כששולחים תיק לרואה חשבון הוא נותן המלצה לפי קריטריונים חשבונאיים, הוא לא בודק אם הארגון פוליטי או חוקי", מסכם הבכיר בעירייה. "האם נכון או לא נכון מצד העירייה לתמוך בארגון שנבדק? בזה הוועדה בכלל לא מתעסקת".
מעיריית ירושלים נמסר: "ההנחות ניתנות בהתאם לחוזר מנכ"ל משרד הפנים, ואין לעירייה סמכות לדחות בקשה שעומדת בקריטריונים שנקבעו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו