שנתיים אחרי הפרעות: 14 מבנים לא חוקיים הוקמו במרחב הנגב - "מאבדים את הקרקע"

ב-2022 סימנה המדינה סימנה את חשיבות השטח ואף ביצעה ניסיון לדריסת רגל בדמות נטיעות של קק"ל - שהובילו לגל מעצרים • ממשלת השינוי שכהנה עצרה את היוזמה ומאז נבנו המבנים, חלקם על שטח חקלאי

14 מבנים בלתי חוקיים קמו במרחב רק בשנתיים האחרונות. צילום: רגבים

בשנים האחרונות חלה עליה חסרת תקדים בהריסות של מבנים לא חוקיים בנגב. דווקא באזור שהפך סמלי ומוכר בעקבות הפרעות שנעשו שם לפני שנתיים, 14 מבנים בלתי חוקיים קמו במרחב.

14 מבנים חדשים,

האזור המסומן המשמש מעוז אחרון שנותר פנוי בין הכפר מולדה ופזורות אבו טראש (הגישה לשם נמצאת על כביש 31). בשנתיים האחרונות זיהו בארגון רגבים מגמות פלישה ובניה של 14 מבנים, חלקם עם שטח חקלאי. כזכור, המדינה סימנה את חשיבות השטח כבר לפני זמן מה. ב-2022 היה נסיון לנטיעות של קק"ל שנגררו לעשרות מעצרים והריסות שגררו הפרות סדר משמעותיות. הממשלה אז עצרה את הנטיעות ואיתם הפסיקו גם הפרות הסדר. זעם התושבים הבדואים נבלם אמנם, אך תחת השקט שנוצר קמו להם מספר מבנים לא חוקיים.

מהומות במהלך נטיעות עצים בנגב על ידי קק"ל

מדובר באזור תחת מחולקות רבות, שנים שיש בו נסיונות פלישה והריסות. הרעיון שעמד אז בשתילה של עצים היה לשמור על תא שטח של כ-4,000 דונם שנמצא בלב אותם כפרים לא חוקיים/לא מוכרים. "המציאות מלמדת אותנו שאוהל שהופך לפחון שהופך למבנה קבע ולמקבץ", אומרים ברגבים.

מבנה לא חוקי בתא השטח, צילום: רגבים

יהודה קאפח, רכז דרום של הארגון, מוסיף: "לפני שנתיים ממשלת השינוי נכנעה מול המתפרעים והאיומים של מפלגת רע"מ וויתרה על הנטיעות בשטח. כתוצאה מכך הפולשים הבדואים הגבירו את ההשתלטות על השטח, ואיבוד הקרקע נמשך ומתעצם גם בתקופה הנוכחית.

"בתקופה האחרונה אנו עדים לצעדים משמעותיים ביותר בנגב, שלא נעשו שנים ארוכות ורבות, להשבת המשילות ובעצם את מדינת ישראל - לנגב. צעדים מבורכים שישפיעו על עתיד הנגב והמדינה כולה. כחלק מזה, חייבים לשנות את הגישה ולשמור בתקיפות על כל תא שטח לפני שנקבעות בו עובדות שקשה מאוד לשנות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר