"7 באוקטובר פקח את העיניים ליהודים רבים בעולם": יו"ר חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית מוטרד מאוד

מארק וילף, יו"ר דירקטוריון הסוכנות היהודית, מודאג מהתגברות האנטישמיות: "נדהמתי לראות את עומק הבורות שמולידה שנאה" • ומייחל "שנהיה מאוחדים, אני מלא תקווה לעתיד העם היהודי" • ראיון מחזק

מארק וילף. צילום: יהושע יוסף

מארק וילף, יו"ר חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית ואחד מהיהודים העשירים בעולם, מוטרד מאוד מהאנטישמיות הגואה ברחבי העולם. "7 באוקטובר היה הלם ליהודים בכל העולם", הוא אומר, "אבל מה שמדאיג אותי מאוד זה גם מה שקרה מאז ועד היום, בהתייחס לרמת האנטישמיות ולפניה השונות, שפקח את העיניים לצעירים יהודים רבים בעולם".

לדבריו, "למרות כל מה שעברתי בחיי, נדהמתי לראות כמה עמוקים חוסר ההבנה והבורות שמולידים שנאה כל כך גדולה. כשאני רואה אמריקנים, רבים מהם יהודים, קורעים שלטים עם תמונות חטופים, זה מטריד אותי עמוקות. אנו צריכים לתת לצעירים היהודים בקמפוסים כלים וידע להילחם".

הפגנה פרו פלשתינית בכנס ג'רוזלם פוסט בברלין

נפגשנו כשהגיע ארצה לביקור, לרגל הכינוס השנתי של חבר נאמני הסוכנות עם תורמיה הגדולים, שנערך תחת הכותרת "סולידריות גלובלית בזמן חירום".

"אני בן לניצולי שואה שהתחוללה כשלא היתה מדינת יהודית וצבא להגן עליהם. הם כניצולים, ואנו כיהודים בגולה, צריכים את ישראל חזקה. ויש דבר נוסף שאני כיו"ר הסוכנות משקיע בו הרבה: המלחמה באנטישמיות היא של העם היהודי כולו, ולכן חשוב שנהיה מאוחדים".

אחרי השואה אמרנו "לעולם לא עוד", ואחרי 7 באוקטובר אמרנו "הפעם באמת לעולם לא עוד". איך ניתן להבטיח שזה לא יקרה שוב?

"כשצונח הלחץ במטוס, אתה צריך לחבוש את מסכת החמצן לפני שתעזור לאחרים. לפי האנלוגיה הזאת, לפני שאנו בונים בריתות ויוצרים קשרים עם קהילות שמחוץ לקהילה היהודית, עלינו קודם כל לחזק את הקשר בין היהודים בגולה לאלו שבישראל. היסטורית, האיום הגדול ביותר עלינו כיהודים היה דווקא הפילוג בתוכנו. עלינו להתמקד במה שאנו מסכימים עליו, לא בשונה ובמפלג, ויש לנו הרבה במשותף".

איך אנו, כישראלים, יכולים לתרום לחיזוק הקשר עם היהודים בגולה?

"בתקופה שהיה לנו נוח ובטוח הסרנו את ההגנות והתמקדנו במחלוקות בינינו. 'יש לי תקווה שמתוך התקופה הטרגית הזאת נוכל לזכור את המחבר, גם כשהמציאות תחזור להיות יציבה יותר. הצלחתי לראות ממקור ראשון את האומץ המדהים, ההקרבה והחוסן יוצא הדופן של הציבור בישראל.

"זה מאתגר להיות אופטימי בתקופה כזאת, כי יש לנו 101 חטופים ומאות אלפי חיילים שנלחמים באומץ בל יתואר, אבל בחוויה האישית שלי כבן לניצולי שואה שעברו גיהינום, לא משנה מה - הם תמיד היו מלאי תקווה לגבי העתיד. למדתי את זה מהם, וגם עכשיו, למרות הכל, אני מלא תקווה בנוגע לעתיד העם היהודי".

"חוסר הבנה ובורות". שלטי חטופים בניו יורק, צילום: אי.פי

תוצאות הבחירות האחרונות מיטיבות עם יהודי ארה"ב?

"אנו צריכים אמריקה חזקה וישראל חזקה. אלו הם שני עמודי התווך של כל הדברים שדיברתי עליהם. שתי המפלגות מכירות בחשיבות של ישראל חזקה - גם כשלעצמה, וגם כדמוקרטיה יחידה במזרח התיכון".

תורם ומגייס אחרים

הפוגרום באמסטרדם הזכיר לווילף את הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג שאירע ב־2018, בתחילת כהונתו כיו"ר הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה. "זו היתה קריאת השכמה באמריקה. חלק ניכר משנותיי בתפקיד היה בהשקעות ממשלתיות של מאות מיליוני דולרים באבטחת מוסדות יהודיים. אנו חייבים להישאר ערניים, יש לנו אויבים ורבים בעולם רוצים להרע לנו".

וילף עצמו תורם מהונו ומגייס מאחרים למטרות רבות, כמו לקרן קורבנות הטרור שהוקמה בידי הסוכנות לפני כ־30 שנה. "נפגע טרור מקבל מאיתנו צ'ק בתוך 48 שעות. מעבר לעזרה המיידית, המשמעות של זה סמלית והצהרתית: היא אומרת שיהודי העולם חושבים עליו, שהוא חלק מהמשפחה שלנו. כעשרת אלפים משפחות קיבלו את הסיוע עד היום, עוד עשרת אלפים משפחות מקבלות אותו מאז 7 באוקטובר, וזה סיוע שנמשך שנים. גייסנו יותר מ־100 מיליון דולר רק עבור התוכנית הזו.

"יש לנו גם תוכנית הלוואות לצפון ולדרום, ואנו מתחילים לבנות מחדש את מה שנהרס. עבדנו עם ממשלת ישראל בסקירת נזקי המלחמה, וצפויות לנו שנים של עבודה קשה לשיקום האזורים שנפגעו ולחיזוק חוסנה של החברה הישראלית. אלה שלושת עמודי התווך שלנו: עלייה והצלה, חיבור יהודים ברחבי העולם, וחיזוק החברה הישראלית.

שוטרים ליד בית הכנסת "עץ החיים", למחרת הטבח, צילום: רויטרס

"יש רצון אדיר של יהודים רבים בארה"ב לתרום לאלו שנפגעו מהמלחמה ולבנות מחדש את הקהילות האלה. בסך הכל, מדובר בתמיכה במיליארדי דולרים. אנו מאוד גאים בעובדה שמדינת ישראל נבנתה על ידי האנשים האמיצים שלה, בשותפות עם התמיכה של היהודים בגולה. זאת ברית דו־סטרית, ועלינו לבנות אותה לדורות הבאים".

וילף, שהוא ומשפחתו צברו את הונם מעסקי נדל"ן, משקיע בקבוצות ספורט חשובות בארה"ב. הוא הבעלים והנשיא של קבוצת הפוטבול מינסוטה ויקינגס. את התעניינותו בספורט הוא תולה בעברו, כבן למהגרים שראו בספורט דרך להשתלבות בחברה האמריקנית.

"בילדותי הלכנו למשחקים רבים, זו היתה חוויית חיבור נהדרת למשפחה. זה עוד מקום שבו הטירוף של העולם עוצר, שפתאום יש לנו מטרה משותפת ואנו יכולים להיות יחד. אני מדבר עם שחקני הקבוצות שבבעלותי על ההיסטוריה שלנו, על השואה, על צדק חברתי. זה דבר מאוד חזק", הוא מסכם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר