מאות מיליוני שקלים שולמו לעשרות אלפי עולים חדשים שעלו באמצעות סעיף הנכד לישראל, אף שאין להם זיקה לארץ, ושחלק לא מבוטל מהם עזבו את ישראל בתוך ימים או חודשים ספורים. בדו"ח של מכון המחקר של הכנסת, שהוכן ביוזמה של ארגון חותם ולבקשתה של חברת הכנסת לימור סון-הר מלך, נחשף כי בשנה החולפת כ-30 אחוזים מכלל העולים עזבו תוך חודשים מעטים את ישראל, זאת לאחר שקיבלו הטבות בסך עשרות אלפי שקלים.
הביקורת הרחבה על סעיף הנכד עוסקת בין היתר בתופעה שבמסגרתה עשרות אלפי מהגרים, שלהם קשר מעורער, וזאת בלשון המעטה, ליהדות, מגיעים לישראל, מקבלים סלי קליטה נרחבים, ולאחר מכן עוזבים בחזרה למדינות המוצא שלהם או למדינה שלישית. מדובר בפעם הראשונה שבה נתונים רשמיים של המדינה חושפים את היקף התופעה החמורה.
מנתוני המחקר עולה כי בעקבות המלחמה באוקראינה חלה עלייה חדה במספר העולים ממדינות ברית המועצות לשעבר, רובם מרוסיה. ב-2022 עלו לישראל יותר מ-62 אלף עולים, זינוק עצום לעומת העלייה בשנים שקדמו לו. אך מנתוני רשות האוכלוסין וההגירה עולה כי כ-30 אחוזים מתוכם, כ-18 אלף בני אדם, עזבו בתוך תקופה קצרה. 24 אחוזים מהעוזבים עשו זאת בתוך עשרה ימים בלבד, ובתוך חודש עזבו 50 אחוזים מהעוזבים ממדינות אלו. נכון לינואר 2023 – 37% מהעולים מרוסיה כבר אינם בישראל. לא ידוע אם חזרו למדינת מוצאם או היגרו למדינה שלישית.
העובדה כי רבים מהעולים עזבו את ישראל בשיטה של דלת מסתובבת הינה חמורה ומוכיחה כי לפחות בחלק מהמקרים מנצלים אנשים שאינם בעלי זיקה לישראל את הקלות שבה ניתן לקבל אזרחות כדי להרוויח דרכון יוקרתי ועשרות אלפי שקלים. כך, עולה מעל גיל 18 מקבל סכום של 19 אלף שקלים וזוגות בגיל העבודה זכאים לסכום של 37 אלף שקלים. משפחה זכאית לתוספת של 11 אלף שקלים עבור כל ילד.
בנוסף, עולים שמגיעים מאזורים שהוכרזו ככאלו שבהם מתנהלים קרבות זכאים למענק בסכום שנע בין 6,000 שקלים לאדם אחד עד 15 אלף שקלים למשפחה בת שלוש נפשות ומעלה. מענק הסתגלות הוענק לעולים על מנת לעודד אותם לפנות את המלונות, אף שלא הותנה בהצגת חוזה שכירות, בסכום שבין 2,300 ל-3,400 שקלים בחודש. בעוד שחלק מהסכומים שניתנו לעולים הופסקו עם עזיבתם, סכומים ניכרים ניתנים מיד לעולים ועל כן כבר נמצאים בידיהם.
מדובר, יש לציין, בסכומים עצומים שאותה מפסידה המדינה על עולים שעזבו בתוך זמן קצר. ב-2020, לדוגמה, אז הייתה העלייה פחותה דרמטית לעומת השנה שעברה, העלות התקציבית של הסיוע שניתן לעולים מרוסיה, אוקראינה ובלארוס, הייתה 83 מיליון שקלים, ובממוצע 35 אלף שקל לכל עולה.
סעיף הנכד
המחקר חושף בבירור כי סעיף הנכד מסייע לאופורטוניסטים שמעוניינים לעשות רווח מהיר ולקבל דרכון, ולאחר מכן לעזוב את ישראל. מספר העוזבים שאינם יהודיים גבוה ממספר העוזבים היהודיים, והפער הולך וגדל בשנים האחרונות. מאז 2015 שיעור העוזבים שאינם יהודיים היה 70% מכלל העוזבים.
"עושים עלינו סיבוב", אומר עמיטל בראלי, מנכ"ל חותם. "אנחנו מביאים למדינת ישראל המוני מהגרים, שאין להם שום קשר ליהדות. הם מקבלים סל קליטה טיפול רפואי, דרכון ישראלי, והופ - חוזרים לרוסיה. מהנתונים רואים בבירור שהסיבה העיקרית להגירה לישראל היא כלכלית נטו. צריך לעצור את האיוולת, יש לפעול מידית כדי לשנות את מדיניות ההגירה בצורה כזו שתמנע ממהגרים לנצל את מדינת ישראל, צרך לתקן את סעיף הנכד בחוק השבות".
ח"כ לימור סון הר מלך: "הנתון המדהים לפיו שיעור העוזבים שאינם יהודים מכלל העולים העוזבים הולך וגדל ובשנת 2020 היה 70.3% מכלל העוזבים, מלמדת על פרצה בחוק השבות ומצריכה חשיבה מערכתית מחודשת. יש לשנות בהקדם את השיטה כך שרק יהודים יגיעו לארץ ויקבלו את כלל התנאים להתאקלם בארץ".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו