ייצור גבינות ויין – גם בבית הספר

תלמידים המייצרים גבינות, יין, ושמן זית בבית הספר? זה לא חלום • כתב 'ישראל היום' יצא לטעימות לכבוד החג בכפרי הנוער ברחבי הארץ

המעדנייה בכפר הנוער 'גלים' // צילום: נועם (דבול) דביר

בלב כפר הנוער הירוק 'גלים' עומדת לה מעדנייה קטנה ואיכותית. במקרר ניתן למצוא גבינה בולגרית, יוגורטים בטעמים שונים, לאבנה, גבינות קשות ומוצרים שונים וטעימים. כולם מיוצרים במקום בעזרתם של תלמידי כפר הנוער. מנהל המחלבה הוא הגבן גל צור, שמסביר "כל בוקר התלמידים חולבים חלב טרי ברפת, ואיתו אנחנו מייצרים מוצרים שונים כמו גבינות קממבר, גבינה צפתית, גבינה בולגרית וסוגים נוספים". 

אנחנו יושבים עם התלמידה נינה פלדמן (17) שעלתה לפני 3 שנים מרוסיה, והיא מגישה לנו יוגורט בטעם פירות יער, כזה שהיה יכול להתחרות במוצרים של החברות הגדולות. "יש לנו יוגורטים גם בטעם תות, אפרסק ומוקה. לכל דבר יש את הנוסחה שלו, ואנחנו כתלמידים שותפים לכל התהליך - משלב החליבה ברפת, ועד ליצירת הגבינה ושיווקה", מספרת פלדמן. מנהל כפר הנוער דני גולדין מסביר כי תושבי האזור ואנשים העובדים בכפר הנוער מגיעים אל המעדנייה על מנת לרכוש את המוצרים, "ההכנסות חוזרות חזרה למחלבה ומסייעות בייצור גם אם הן אינן גדולות". 

גבינות שיוצרו על ידי התלמידים בכפר הנוער 'גלים' // צילום: נועם (דבול) דביר

במשרד החינוך מדגישים כי לא מדובר בחלק מפעילות כיפית של אחר הצהריים, אלא בלימודים לכל דבר. פלדמן וחבריה תלמידים במגמת מדעי החקלאות, ובמקביל קיימת גם מגמת תזונה. התלמידים לומדים גם חומר עיוני, ועושים עבודות חקר בנושא. "אני הכי אוהבת גבינות קשות", מספרת פלדמן. "יש גבינה קשה בשם  'גלים' שפיתחנו פה, כשטסתי לבקר את משפחה שלי לקחתי לאבא שלי כדי שיטעם והוא התלהב מאוד". 

את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום

לא רחוק משם, במרחק של כחצי שעת נסיעה נמצאים הכרם והיקב של 'כפר הנוער מאיר שפיה'. את פנינו מקבלות אוצרת היין של הכפר רותי בן ישראל ותלמידותיה. לכפר הגיעה לאחר שהמנהל יורם פניאס ביקש ממנה להגיע לייעוץ חד פעמי. "מאז אני כאן כבר 6 שנים, התאהבתי במקום ובערכים שהוא מעניק לתלמידים", מספרת בן ישראל. "התלמידים עורכים מחקרים עם אנשי אקדמיה ותעשייה, ובעוד מספר חודשים נטוס עם משלחת של תלמידים לתערוכה בינלאומית לחקלאות בפריז, שתכלול גם סיורים בכרמים ויקבים". 

רותי בן ישראל ותלמידותיה בכרם בכפר הנוער 'מאיר שפיה' // צילום: נועם (דבול) דביר

אנג'לינה, קטרין ואנסטסיה כולן תלמידות במגמת חקלאות עם התמחות בגפן ובייצור יין. בשל העובדה שהתלמידות הן עדיין קטינות, אסור להן לשתות את היין, אך הן שותפות מלאות ליצירתו. "אנחנו מועכות את הענבים, מערבבות את היין ובודקות את התסיסה שלו ואת רמת הסוכר" הן מספרות בהתלהבות, "זה מאוד מעניין וזה פסק זמן מהלימודים העיוניים. אסור לנו לטעום מהיין, אבל למדנו לזהות את האיכות שלו לפי הריח והצבע. עם השתייה שלו נחכה שנתיים". 

במרחק הליכה משם, בתוך כפר הנוער עומדת מעבדה חנות בשם 'מתנות מהטבע - מאיר שפיה', הריח בה מזכיר חנויות טיפוח ובישום הנמצאות בקניונים, אלא שלמעשה מדובר גם במעבדה לימודית בה כל המוצרים נרקחים מצמחי בושם ותבלין על ידי התלמידים של מגמת מדעי החקלאות והמורה סילביה מאיירס. בין המוצרים אפשר למצוא קרם גוף, שמנים, סבונים וגם נר ספא. 

"הילדים יכולים ליצור מוצרים חדשים מ-20 סוגים של צמחים" אומרת מאיירס. התלמידה אמה אווגרדי בת ה-14 מספרת, "אני הכי אוהבת להכין סבונים ואת הניחוחות כאן. החנות מאוד שימושית ואנחנו קונות בה מתנות לבני משפחה, וגם מבקרים מבחוץ יכולים לרכוש את המוצרים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר