דרמה בפרשת השחיתות בישראל ביתנו: בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר היום (רביעי) 10 שנות מאסר על פאינה קירשנבאום, לשעבר סגנית שר הפנים וחברת כנסת מטעם "ישראל ביתנו", שהורשעה בלקיחת שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס. כמו כן נגזר עליה תשלום קנס בגובה 900 אלף שקל.
השופט ירון לוי ציין כי קירשנבאום "לקחה שוחד באופן שיטתי ערמומי ומתוחכם במשך שש שנים משמונה גורמים שאינם קשורים זה לזה". לדברי השופט, "היא פגעה אנושות בעמותות ועסקים מהם נטלה שוחד, ופגעה בציבור, במפלגתה ואף בעצמה. התנהגותה גרמה להרס השירות הציבורי".
בנוסף גזר בית המשפט 30 חודשי מאסר על רמי כהן, מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר, על חלקו בפרשה. כהן הורשע בעבירות של מתן שוחד, תיווך בשוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, שיבוש מהלכי משפט ואיומים על שוטר. בית המשפט גם הטיל עליו קנס בגובה 180 אלף שקלים.
בתגובה על גזר הדין, הביעו במפלגת ישראל ביתנו צער על מה שכינו "העונש הכבד שהוטל על פאינה קירשנבאום". "אנו סבורים שמדובר בהחלטה מחמירה", נכתב בציוץ בחשבון הטוויטר של המפלגה, "ומקווים שבית המשפט העליון יתחשב בעובדה שגב' קירשנבאום עברה הליך משפטי ארוך ומתיש של למעלה משבע שנים ויבחר לקצר את העונש".
לאחר מתן גזר הדין מסר עו"ד ד"ר מאור אבן חן מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה: "העונש שנגזר על פאינה קירשנבאום ורמי כהן הולם את המעשים החמורים שבהם הם הורשעו. בית המשפט קיבל את עמדת הפרקליטות וקבע כי הגיע העת להחמיר את הענישה בגין עבירות שחיתות שלטונית. העונשים שנגזרו על קירשנבאום וכהן מהווים תמרור אזהרה ברור לכל עובד ונבחר ציבור שידעו כי השחיתות אינה משתלמת."
גם במפלגת הליכוד לא נותרו אדישים לגזר הדין לקירשנבאום - והשתמשו בו כעוגן להשתלח ביו"ר ישראל ביתנו, שר האוצר אביגדור ליברמן, והביעו תמיהה על כך שכלל לא נחקר בפרשה. "כשבהקלטה בפרשה נשמעו שני חשודים משוחחים על העברה מפוקפקת של כספים ואומרים שזה 'לשביעות רצונו של הבוס', נשאלה קירשנבאום בעדותה : 'מי הבוס?'. היא השיבה: 'כנראה ליברמן'", נמסר מהמפלגה, "באופן מדהים, יו"ר המפלגה ליברמן אפילו לא זומן לחקירה בעקבות העדות בפרשה".
עוד מסרו בליכוד כי ליברמן, שאותו כינו "האיש המושחת ביותר בתולדות הפוליטיקה הישראלית", זוכה להגנה מידי כלי התקשורת והוא "מאותרג לחלוטין - וביתר שאת מאז שהחליט לעבור לשמאל. בתו של ליברמן קיבלה מיליוני דולרים בגיל 21, ואף אחד עדיין לא יודע על מה ולמה. זה האיש שבידו קופת המדינה - וכמובן, התקשורת שותקת".
כזכור, קירשנבאום וכהן הואשמו בפרשיית שחיתות שלטונית רחבת היקף, בכתב אישום החובק 12 אישומים אך עוסק למעשה ב-28 פרשיות עובדתיות, כמעט כולן שזורות זו בזו.
לנאשמת פאינה קירשנבאום יוחסו עבירות לקיחת שוחד בהיקף כולל של למעלה משני מיליון שקלים וכן עבירות בקשת שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס. לרמי כהן יוחסו עבירות תיווך בשוחד, ניסיון לתיווך בשוחד, מתן שוחד לנאשמת, זיוף, רישום כוזב במסמכי תאגיד, שיבוש מהלכי משפט, מרמה בנסיבות מחמירות ואיומים.
בחודש מרץ האחרון, שופט בית משפט המחוזי בתל אביב, ירון לוי, הרשיע בהכרעת דין קשה, שהשתרעה על אלף עמודים את קירשנבאום וכהן ברוב סעיפי האישום נגדם.
"הנאשמת, מי שהייתה אמונה על חלוקת הכספים של המפלגה, לקחה שוחד באופן שיטתי ערמומי ומתוחכם מגורמים שאינם קשורים זה לזה, בשיטה זו נטלה הנאשמת נתח מכספי הציבור בסך מצטבר של 2 מיליון שקלים", כתב השופט לוי בגזר הדין.
"נטלה 2 מיליון שקלים מכספי הציבור"
כאמור, קירשנבאום לקחה שוחד במשך תקופה ארוכה, שראשיתה לכל המאוחר בשנת 2008 וסופה בפרוץ החקירה הגלויה בשלהי שנת 2014, משמונה גורמים שאינם קשורים זה לזה - החברה לפיתוח השומרון, המועצה המקומית מגילות, מתנ״ס מטה בנימין, תנועת הנוער עזרא, עמותת איילים, התאחדות היזמים בישראל; חברת ההפקה אברורה ורמי כהן.
הנאשמת נהגה לדרוש תמורה כספית, לשימושה האישי לצורכי המפלגה ולמקורבים, מגורמים להם הקצתה כספים קואליציוניים. קודם לקבלת האחריות על הכספים הקואליציוניים של המפלגה דרשה הנאשמת תמורה בעד גיוס תרומות ובעד סיוע באיתור אפיקי הכנסה. בשיטה זו, נטלה הנאשמת נתח מכספי הציבור עליהם הייתה אמונה, בסך מצטבר של כ-2,000,000 שקלים.
כספי השוחד שימשו את הנאשמת ואת בני משפחתה ליחסי ציבור לנאשמת, נסיעות לחו״ל לה ולבני משפחתה, מוצרי מחשוב ואלקטרוניקה ושכר לבנה טמיר.
בראש המקורבים חברה הטוב של הנאשמת, רמי כהן שנטל לכיסו כחצי מיליון שקלים מאותם כספים.
טענות לניצול כוח שלטוני
הנאשם, רמי כהן, נמצא אחראי בדין לשורת עבירות שליבתן מערכת יחסי תן וקח שקיים עם הנאשמת, וניצול קשריו והשפעתו במפלגה לקבלת טובות הנאה אישיות.
הנאשם לקח שוחד, מאיגוד הכדורסל, בסך 98,600 שקלים בתמורה להנעת הנאשמת להקצות מיליון שקלים לאיגוד וביקש מעמותת שילה הקדומה שוחד בסך 100,000 שקלים, בתמורה לשימוש בקשריו במשרד התיירות לקידום העברת תקציב לעמותה. נוסף על כך, זייף מסמכים שנועדו להסוות את כספי השוחד שקיבל מאיגוד הכדורסל ואת הכספים שניסה לקבל מעמותת שילה הקדומה ומסר דיווחים כוזבים - לחטיבה להתיישבות ולמועצה האזורית חבל לכיש - על שעות עבודה שביצעה, כביכול, רעייתו בתיה, שלא בוצעו בפועל, וכתוצאה מכך קיבל במרמה תשלומים עודפים. הנאשם הורשע אף באיום על קצין משטרה.
המכנה המשותף, המאגד את מרבית האישומים לכדי כתב אישום אחד, הוא דפוס פעולה מושחת של ניצול כוח שלטוני, קשרים ומעמד, לצורך הפקת רווחים אישיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו