בכירי משרדי עורכי דין, חוקרים פרטיים ואנשי עסקים שילמו אלפי שקלים כדי לקבל גישה למידע אישי ורגיש על כמעט כל אזרח במדינה - החל מפרטי רכב ועד למידע אישי על דיירים בבניינים משותפים. כעת, השופטת ענת יהב גזרה 9 חודשי עבודות שירות על האיש שעמד מאחורי אחת מהפרשות החמורות ביותר של הפרת פרטיות בישראל, תוך העלמת הכנסות של למעלה מ-2.3 מיליון שקלים מרשויות המס.
מדובר במערכת מורכבת שפעלה במשך למעלה מעשור. על פי כתב האישום, הכל החל בשנת 2006, כאשר הנאשם ושותפו פיתחו תוכנה שכונתה "השועל" או "145". התוכנה שילבה מידע מ-38 מאגרים שונים, ביניהם מאגר "אגרון" הרגיש ומאגרי מידע על כלי רכב. בסיס נתונים זה כלל בסך הכל כ-136,263,644 רשומות המתייחסות לכ-9,739,979 אזרחי מדינת ישראל, ביניהם האזרחים אשר נפטרו זה מכבר. המערכת אפשרה ללקוחות לבצע חיפושים מורכבים ולשלוף מידע אישי על כל אדם, כולל חיפוש מידע אישי על כל הדיירים המתגוררים בבניין משותף מסוים.
החקירה חשפה מודל עסקי מתוחכם: הנאשם מכר את התוכנה לכ-527 לקוחות, בעיקר משרדי עורכי דין וחוקרים פרטיים, במחיר של 100-150 שקלים לעמדת עבודה. כדי להבטיח תשלום שוטף, התוכנה תוכננה כך שהלקוחות נדרשו להתקשר למספר טלפון ייעודי כדי לקבל קוד גישה מתחדש. "נאשם זה והאחר אף התקינו בתוכנה מנגנון, אשר מנע מהלקוח להעתיק אותה ממחשב אחד למשנהו, ללא התקנה בידי הנאשם עצמו", צוין בגזר הדין, "וזאת על מנת למנוע שימוש בתוכנה במספר עמדות בו זמנית מבלי לשלם".
לצד הפגיעה בפרטיות, חשפה החקירה מערכת מתוחכמת של העלמת מס. הנאשם לא דיווח על הכנסותיו מהתוכנה, שהסתכמו ב-2,323,734 שקלים בין השנים 2009-2018. הוא השתמש במגוון שיטות להסתרת ההכנסות, כולל ניכוי צ'קים דרך חברות שונות והסכם העסקה פיקטיבי שכלל קבלת תלושי שכר תמורת תשלום במזומן.
התביעה הדגישה כי "ככלל עבירות מהסוג הזה בהיקף שלהן ובנסיבות שלהן, יכולות ומסתיימות בעונשם של מאסר בפועל". אולם, מספר גורמים הובילו להקלה בעונש: הודאתו המוקדמת של הנאשם שחסכה זמן שיפוטי יקר, גילו המבוגר, 73, העדר עבר פלילי, ובעיקר - הסרת המחדל המלאה מול רשויות המס.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו