פורום “בוחרים בחיים” הגיש הערב (שבת), כשעה לאחר יציאת השבת, עתירה לבג"ץ בדרישה לעצור את שחרור המחבלים. בעתירתם, הצהירו חברי הפורום כי הם פונים לבג"ץ לא בשם "הצדק שנרמס", אלא בשם "הכבוד המינימלי שמגיע למשפחות השכולות". בג"ץ מבקש מהמדינה להגיב עד הערב בשעה 22:00. המדינה עוד לא הגישה תגובה וביקשה ארכה נוספת עד חצות.
בעתירה טוענים חברי הפורום, המייצג משפחות שכולות ונפגעי טרור, כי כל מאבק משפטי בסוגיה זו הפך חסר תועלת: “המציאות המרה מלמדת כי גורל העתירות בנושא זה נחרץ מראש. ההליך המשפטי הפך למראית עין גרידא, כאשר הדרג המדיני, הביטחוני והמשפטי כבר קיבל את החלטותיו”, כתבו.
הפורום מוסיף כי למרות שהזהירו במשך שנים על הסכנות בשחרור מחבלים, כולל אזהרה מפני התוצאות ההרסניות של עסקת שליט, קולם לא נשמע. לטענת הפורום: “הגורמים שדחו את אזהרותינו נושאים באחריות ישירה לאסון 7 באוקטובר”. כעת, הם טוענים, "ישנה סכנה ממשית כי המחבלים ישובו לפעול בדרך הטרור".
בעתירה דורש הפורום מהממשלה למנוע את שחרור המחבלים, אך במקרה שבו בקשתם לא תתקבל - הם דורשים שהממשלה תספק למשפחות השכולות הודעה מוקדמת ושקיפות מלאה על פרטי השחרור. בין השאר, הפורום מציע כי למשפחות השכולות יימסר מידע על השחרור באמצעות נציג צה"ל, ולשאר המשפחות שהיו נפגעות טרור יינתן עדכון טלפוני מסודר.
בנוסף, הפורום דורש להוציא לאור מידע מלא ומפורט על כל מחבל שישוחרר, כולל: “משך המאסר שנגזר, פירוט מלא של הפיגוע בו השתתף ושמות הנרצחים והנפגעים”. הפורום מציין כי פרסום כזה הוא “לא רק עניין של שקיפות – אלא חלק בלתי נפרד מהזיכרון הלאומי ומהחובה המוסרית כלפי הנרצחים וזכרם”.
המשפחות השכולות, שחלקן נפגעו ב-7 באוקטובר, טוענות כי הידיעה על שחרור המחבלים דרך אמצעי התקשורת, ללא כל הכנה מוקדמת או תמיכה רגשית, פוגעת בהם פעם נוספת. “המשפחות השכולות, אשר נאלצו לשאת את הכאב הנורא של אובדן יקיריהן, עומדות כעת בפני טראומה נוספת – שחרור רוצחי יקיריהן”, נכתב בעתירה.
הפורום מסיים את עתירתו באמירה נוקבת: “דמם של הנרצחים הבאים כבר מונח על כפות המאזניים, אך איש אינו מוכן לשאת באחריות”, כתבו.
הרצל ומירב חג’אג', הוריה של סגן שיר חג’אג' הי"ד שנרצחה בפיגוע בארמון הנציב, מראשי פורום “בוחרים בחיים”, ציינו בתגובה כי הם מודעים לכך שהמשטרה הקצתה כוחות במזרח ירושלים על מנת למנוע מ"חלאות טרור" לחגוג על שחרור המחבלים. "אנו משוכנעים כי יש את הכוחות שיפעלו באותו אופן גם כדי להודיע למשפחות השכולות על השחרור, על מנת שלא ייתקלו במידע הזה דרך אמצעי התקשורת", הם אמרו.
גורמים בקרבת היועצת המשפטית לממשלה מסרו לאחרונה כי מבחינתה שום שיקול משפטי לא יעכב את השבת החטופים. בקרבתה נערכים לכך שכשיהיה אפשר לשחרר את החטופים הראשונים, העניינים המשפטיים והעתירות שיוגשו לא ימנעו או יעכבו זאת.
כאמור, המדינה ביקשה ארכה עד חצות להגיש תגובה לעתירה נגד שחרור המחבלים ובג״ץ דוחק בה להזדרז ומבהיר שזו לא העת לעיכובים: ״בקשת הארכה מעוררת אי נחת, יש לעשות כל מאמץ להגיש את התגובה לפני המועד שצוין".
תגובת המדינה לבג"ץ
"כאבם הגדול של העותרים מהמתווה עליו החליטה הממשלה לשם שחרור החטופים, הכולל גם שחרור מחבלים נתעבים, חלקם רוצחים, נשקף מדפי העתירה" - כך כתבה המדינה בתגובתה. יחד עם זאת, היא ציינה כי דין העתירה להידחות, שכן ההחלטה התקבלה לאחר בחינת עמדות גורמי הביטחון, תוך התחשבות בשיקולים ביטחוניים, מדיניים והומניטריים.
בית המשפט הורה למדינה להתמקד בשני סעדים: מסירת הודעה אישית למשפחות שיקיריהן נרצחו על ידי המחבלים המשתחררים, ופרסום מידע מלא על כל מחבל משוחרר. בתגובתה הבהירה המדינה כי כבר פרסמה באתר משרד המשפטים רשימה מפורטת של האסירים המשתחררים, הכוללת את שמותיהם, פרטיהם האישיים, משך מאסרם והעבירות בהן הורשעו.
הדרג המדיני הנחה למסור הודעות למשפחות הנרצחים באמצעות הביטוח הלאומי לנפגעי איבה, וצה"ל ומשטרת ישראל למשפחות חללי מערכות ישראל. עם זאת, המדינה התנגדה לפרסום שמות הנפגעים בשל החשש לפגיעה בפרטיותם, במיוחד ללא הסכמתם המפורשת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו