בשבוע שעבר הודיעו שר המשפטים, יריב לוין, ושר החוץ גדעון סער על מתווה ההסכמות ביניהם, המבוסס על יוזמתם של השר לשעבר יזהר שי ותא"ל במיל' דדי שמחי, בדבר הסכמה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים והסכמה בדבר עקרונות לחקיקת חוק יסוד: החקיקה.
מאז הקואליציה מקדמת את מתווה סער-לוין במהירות, כאשר ביום שלישי הקרוב יתקיים דיון בוועדת החוקה בראשות ח"כ שמחה רוטמן לקראת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית.
על פי הנוסח שנחשף, הוועדה לבחירת שופטים תמנה תשעה חברים: שלושה שופטי עליון (נשיא בית המשפט העליון ושני שופטים נוספים), שני שרים (שר המשפטים ושר נוסף), שני חברי כנסת (אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה), ושני נציגי ציבור משפטנים (אחד מטעם הקואליציה ואחד מטעם האופוזיציה). שינוי זה מחליף את המצב הקיים בו מכהנים בוועדה גם נציגי לשכת עורכי הדין.
חברי הכנסת שיהיו חברים בוועדה ייבחרו על ידי סיעות האופוזיציה וסיעות הקואליציה בנפרד. לבחירת שופט עליון יידרש רוב של חברי הוועדה שחייב לכלול לפחות נציג אחד מהקואליציה ונציג אחד מהאופוזיציה - דרישה שמבטיחה הסכמה רחבה יותר במינויים.
המתווה כולל גם מנגנון חדש למניעת שיתוק בהיעדר הסכמות על מינויים לעליון: במקרה שבו ישנם שני תקנים פנויים וחלפה שנה ללא מינוי, נציגי הקואליציה והאופוזיציה יציגו כל אחד שלושה מועמדים, מהם יבחר הצד השני (יחד עם נציגי השופטים) אחד.
אם יחלוף חודש מבלי שנבחר מועמד בשל חוסר הסכמה, יוכלו חברי הוועדה מהקואליציה והאופוזיציה לבחור מועמד אחד מתוך הרשימה שהגישו. למשל, אם חברי ועדה מהקואליציה יציעו מועמדים כמו ד"ר אביעד בקשי וד"ר רפי ביטון והצד השני לא ייבחר באחד מהם תוך חודש, הקואליציה תוכל תוכל לבחור אחד מהם בתוך חודש.
החוק מגביל את השימוש במנגנון זה לפעם אחת בלבד במהלך כהונת כל כנסת. מועד התחילה המתוכנן של החוק הוא עם כינון הכנסת ה-26. חשוב לציין כי מתווה זה הוא חלק מהסכם רחב יותר בין השרים לוין וסער, הכולל גם עקרונות מוסכמים לחקיקת חוק יסוד: החקיקה, שצפוי להסדיר את מערכת היחסים בין הרשות המחוקקת והשופטת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו