"ערבי משכם": בדיזנגוף סנטר הפלו לוחם צה"ל - וישלמו פיצוי

למרות שנענה לדרישת המאבטח והציג את תכולת תיקו לבדיקה, סירב זה לאפשר את כניסתו • בתביעה שהגיש לבית המשפט טען התובע כי המאבטח דרש ממנו תעודת זהות, ואף התבטא כלפיו באופן מפלה ומזלזל, כשאמר שאינו יודע אם הוא "ערבי משכם" או "עיתונאי מאל־ג'זירה"

דיזנגוף סנטר. הפלו וישלמו. צילום: יהושע יוסף

כובע, מעיל ותיק - זה מה שהחשיד תושב תל אביב, כשהגיע בשעת ערב שגרתית לדיזנגוף סנטר.

אבל עבור המאבטח בכניסה זה הספיק כדי לסמן אותו כ"ערבי משכם" ולהצית שרשרת אירועים, שהסתיימה לאחרונה בבימ"ש השלום בתל אביב. השופט אבי שליו קבע בפסק דינו כי חברת הניהול של דיזנגוף סנטר תפצה את "החשוד" ב-4,000 שקלים, כולל הוצאות משפט.

הפרשה החלה בשעות הערב בחודש מארס השנה, כאשר התובע הגיע לשער 5 של הקניון. למרות העובדה שנענה לדרישת המאבטח והציג את תכולת תיקו לבדיקה, וחרף העובדה שלא נמצא בו דבר חשוד, סירב המאבטח לאפשר את כניסתו. בתביעה שהגיש לבית המשפט טען התובע כי המאבטח דרש ממנו תעודת זהות, ואף התבטא כלפיו באופן מפלה ומזלזל, כשאמר שאינו יודע אם הוא "ערבי משכם" או "עיתונאי מאל־ג'זירה".

דיזנגוף סנטר. השופט ציין כי "הסרטון מראה באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי התובע הציג לבודק תעודה מזהה", צילום: יהושע יוסף

האירוע הסלים כאשר מבקרים שהיו במקום החלו להתגודד, ואחד מהם אף תקף את התובע מילולית, ניסה לתקוף אותו פיזית וירק לעברו. רק לאחר שציין בפני המאבטח כי הוא לוחם במילואים בצה"ל והציג תעודת עיתונאי, ורק לאחר שהוזעק קב"ט הקניון למקום, הותרה כניסתו של התובע למתחם.

חברת הניהול של דיזנגוף סנטר, שנתבעה לאחר שניסיונות התובע להביא לבירור העניין מול הנהלת הקניון לא צלחו, טענה בבית המשפט כי המאבטח פעל כדין. לטענתה, "התנהגות מחשידה" של התובע, שכללה לדבריה מבטא, סימני לחץ, כובע ומעיל, הצדיקה את עיכובו. החברה אף טענה כי התובע סירב להזדהות והטיח במאבטח בהתלהמות כי הוא פלשתיני - טענה שהוכחשה נחרצות על ידי התובע.

בפסק דינו קבע השופט שליו כי צפייה בסרטון האבטחה של האירוע מגלה "תימוכין משמעותי לגרסת התובע". השופט ציין כי "הסרטון מראה באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי התובע הציג לבודק תעודה מזהה". יתרה מכך, קב"ט הקניון העיד בבית המשפט כי על פי נוהלי המקום, "ברגע שזה אזרח ישראלי - זו תעודת זהות ישראלית. הבודק צריך לראות שזו תעודה ישראלית וצריך להכניס את האדם". הקב"ט אף הודה כי "הבודק לא פעל כך".

עם זאת, השופט הדגיש בפסק דינו כי "המצב הביטחוני במדינת ישראל מחייב את האבטחה בכניסה למקומות ציבוריים, וחלקה נסמכת על בדיקה חזותית של המבקר שעלולה להוליד טעויות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר