בהרכב של 7 שופטים: העליון ביטל הלכה שהגבילה הגשת עתירות ציבוריות באותו נושא

בג"ץ ביטל הלכה משפטית, "הלכת כספי" המגבילה הגשת יותר מעתירה אחת באותו נושא • ביהמ"ש הותיר את ההחלטה לשיקול דעת השופט בכל עתירה, בשל הפגיעה בזכות הגישה לערכאות, ובפגיעה באיכות העתירות • התנועה לאיכות השלטון: "החלטה היסטורית שתחזק את הדמוקרטיה"

השופטים יידרשו להכריע. בית המשפט העליון. צילום: אורן בן חקון

בג"ץ מחזק את העותרים הציבוריים: בית המשפט העליון קבע היום (רביעי) בהרכב מורחב של שבעה שופטים כי יש לבטל את "הלכת כספי", שנקבעה בשנת 2021 והגבילה מאז את האפשרות להגיש עתירות מקבילות בנושאים ציבוריים זהים. ההחלטה התקבלה בראשות מ"מ הנשיא (בדימ') עוזי פוגלמן, במסגרת דיון נוסף שהתקיים בעתירת התנועה לאיכות השלטון.

בית משפט העליון בירושלים, צילום: אוליבייה פיטוסי

בפסק דין תקדימי, קבע בית המשפט כי אין להחיל באופן גורף את האיסור על הגשת עתירות מקבילות, וכי ההחלטה כיצד לטפל בעתירות מרובות באותו נושא צריכה להישאר בסמכותו של המותב היושב בדין.

"מרוץ לתחתית"

ההחלטה משנה את המצב שנהוג משנת 2021, אז נקבעה "הלכת כספי" שחייבה עותרים להצטרף לעתירה קיימת במקום להגיש עתירה עצמאית.

השופטים הדגישו כי החלה גורפת של הכלל האוסר הגשת עתירות מקבילות עלולה לפגוע בזכות הגישה לערכאות, ליצור "מרוץ לתחתית" בהגשת עתירות ולהוביל להחלשת איכות הטיעונים המובאים בפני בית המשפט. הם ציינו כי קיימים כלים דיוניים אחרים להתמודדות עם ריבוי עתירות, כמו איחוד דיונים או השהיית הדיון בעתירה מאוחרת.

עוזי פוגלמן, מ"מ בית המשפט העליון, צילום: אורן בן חקון

בית המשפט גם קבע כי הכלל שנקבע ב"הלכת כספי" עלול לפגוע בחובה למצות הליכים עובר להגשת עתירה מינהלית. לפי פסק הדין, התחרות בין עותרים על הגשת העתירה הראשונה בזמן עשויה לתמרץ מיצוי הליכים מינימלי כדי לצלוח את מבחני הסף, במקום לקיים דיאלוג מהותי בין הפרט לבין הרשות.

בנוסף, בית המשפט ציין כי ספק אם הכלל מגשים את תכלית היעילות הדיונית שלשמה נוצר, שכן ההתדיינות בבקשות ההצטרפות עשויה להיות מכבידה יותר מאשר דיון בעתירות נפרדות. זאת במיוחד בהליכים דחופים, שבהם עומד לרשות המדינה זמן מוגבל לגיבוש תגובה מקדמית.

"זכתה על לא עוול בכפה לתואר הלכה"

מ"מ הנשיא השופט יצחק עמית ציין בפסק דינו כי "'הלכת כספי' זכתה על לא עוול בכפה לתואר הלכה".

הפגנה של מתנגדי חיסונים בתקופת הקורונה, צילום: אורן בן חקון

התנועה לאיכות השלטון: "החלטה היסטורית שתחזק את הדמוקרטיה. בית המשפט העליון חיזק את מעמד העותר הציבורי תוך העדפת שיקול הדעת השיפוטי בכל מקרה על פני כלל גורף לגבי דחיית עתירות באותו נושא, תוך שהוא מותיר את דלת בית המשפט העליון פתוחה לרווחה לכל מי שנפגע מעריצות ושרירות ליבו של השלטון".

ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון, עו"ד תומר נאור, מסר: "בית המשפט העליון חיזק את מעמד העותר הציבורי תוך העדפת שיקול הדעת השיפוטי בכל מקרה על פני כלל גורף לגבי דחיית עתירות באותו נושא, תוך שהוא מותיר את דלת בית המשפט העליון פתוחה לרווחה לכל מי שנפגע מעריצות ושרירות ליבו של השלטון".

"אנו מברכים על החלטה היסטורית זו שתשיב את הוודאות למוסד העתירה הציבורית, ותאפשר לעותרים ציבוריים ופרטיים לקבל את יומם בפני בית המשפט ולהביא בפניו עניינים ציבוריים כבדי משקל".

השופט נעם סולברג (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

נזכיר כי הלכת כספי נקבעה בשנת 2021, כשהזמר מתי כספי ועותרים אחרים הגישו עתירות נגד תקנות הקורונה של "התו הירוק", שהבחינו בין מחלימים ומחוסנים ובין מי שסירבו להתחסן. העתירות אוחדו לדיון אחד, ובפסק הדין כתב השופט נעם סולברג הערת אגב, שלאחר מכן כונתה "הלכת כספי", ובה נאמר כי "מעת שהוגשה העתירה הראשונה, לא ניתן עוד לפנות בעתירות חדשות, נוספות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר