הפרקליטה הצבאית הראשית, האלופה יפעת תומר-ירושלמי, התייחסה היום (שישי), בכנס המשפט הציבורי לאתגרים העומדים בפני הפרקליטות הצבאית במהלך מלחמת חרב ברזל. בדבריה הדגישה כי למרות המורכבות של המלחמה הנוכחית, הפרקליטות הצבאית ממשיכה למלא את תפקידה כשומרת סף.
"המשפט אוהב ודאות, והמלחמה היא ממלכת אי הוודאות; המשפט אוהב יציבות, והמלחמה היא ערעור של הסדר הקיים", אמרה תומר-ירושלמי. "במלחמה קיומית, תפקיד המשפטן הצבאי, שנדרש להבהיר את החובה לשמור על גבולות הדין, הוא תפקיד מורכב מאוד".
לדבריה, כבר בשעות הבוקר של ה-7 באוקטובר התפרש המערך האופרטיבי של הפרקליטות הצבאית. "משרתים בשירות סדיר ובמילואים התייצבו בפיקודים, באוגדות, באגף המבצעים, וליד שולחן הרמטכ"ל. ההשתלבות הזו במערכים המבצעיים של צה"ל, ההפיכה שלנו לחלק מהותי מתהליכי קבלת ההחלטות האופרטיביות – היא הישג גדול מאוד, שתורם ישירות למאמץ המלחמתי".
אי אפשר לתקוף מטרה שאינה צבאית
הפצ"רית התייחסה בהרחבה לאתגרים בשטח והסבירה כיצד מתקבלות החלטות בנוגע לתקיפת מטרות. "ארגוני הטרור, ובראשם חמאס, עושים שימוש ציני באוכלוסייה האזרחית כמגן, ומשתמשים בבתי ספר ובתי חולים כמפקדות וכמחסני אמל"ח. התפקיד שלנו כמשפטנים שומרי-סף הוא לבוא גם ברגעים כאלה ולעמוד על הכלל – אי אפשר לתקוף מטרה שאינה צבאית, והתקיפה חייבת להיות מידתית".
בהתייחסה לביקורת על חקירת חיילים במהלך הלחימה אמרה תומר-ירושלמי כי "יש לצערי מי שמנסים לייצר מצג של חוסר לגיטימיות להעמיד לדין, או בכלל לחקור, עבירות שמבצעים חיילים בזמן לחימה". לדבריה, "הניסיון להכניס מורא בליבם של נשות ואנשי אכיפת החוק בצה״ל לא יצלח, ולא יניא אף אדם במערכת אכיפת החוק מלבצע את תפקידו בענייניות ובמקצועיות".
תומר-ירושלמי הדגישה כי דווקא הטענה שיש להימנע מפתיחה בחקירות בזמן מלחמה היא שמכתימה את כל החיילים. "זו הדרך שלנו להבחין בין הרוב המוחלט של החיילים, שהם נורמטיביים, שומרי חוק, וחדורי תחושת שליחות – לבין אותם מתי-מעט, שחרגו מן השורה", אמרה.
הפצ"רית הסבירה כי תפקיד הפרקליטות הצבאית הוא כפול - הן כיועצת משפטית והן כגוף אכיפה. "אנחנו לא יועצים חיצוניים לצה"ל שעומדים ומסתכלים מהצד. אנחנו קצינות וקצינים, לובשי מדים, חלק מצה"ל, שתפקידם לסייע למפקדים להילחם לפי החוק", הדגישה. "המנגנון הצבאי נועד גם להגנה על דמותו של הצבא, על ערכיו, וגם לשימור מרחב הפעולה של צה"ל על-ידי שימור הלגיטימציה".
בסיום דבריה הדגישה תומר-ירושלמי כי "המפקדים מכירים היטב את שיקול הדעת הרחב שניתן להם במלחמה – אבל הם יודעים היטב, שגם במלחמה, יש גבולות וסיפים שעליהם צריך להגן – וההגנה הזו היא לא 'נגד' צה"ל, היא חלק מה-DNA של צה"ל, גם בזמן מלחמה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו