צה"ל הגיש לבג״ץ את תגובתו לעתירת משפחות התצפיתניות שנפלו ב-7 באוקטובר במוצב נחל עוז, בדרישה לקבלת תיעודים מהיממה שקדמה ל-7 באוקטובר וכן מהמשמרת האחרונה של כל אחת מבנותיהן.
בתגובה שנמסרה אמש (ה׳) נכתב כי צה"ל יעביר למשפחות את ההקלטות מהיממה שקדמה לטבח או מהמשמרת האחרונה של כל אחת מהחיילות, אך העברה זו מותנית בקבלת הסכמה מכלל משפחות התצפיתניות שהיו בחמ"ל, כולל אלו שאינן בין העותרים, "מאחר שלא ניתן לזהות באופן ודאי למי מהתצפיתניות שייך כל אחד מהקולות", לשון התגובה.
ביחס להקלטות מזמן המתקפה עצמה בבוקר השבת השחורה, אמרו בצה״ל כי הטיפול בהן טרם הושלם וכפוף לבחינה ביטחונית.
אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז״ל שנרצחה בנחל עוז, אמר כי ״מדובר בתגובה שהוגשה מתוך זחיחות ויהירות. כולנו יודעים שלא מדובר בביטחון מידע שהרי כל האמת כבר בחוץ – המחבלים ידעו לפרטי פרטים איך מוצב נחל עוז נראה מבפנים, אז שמישהו יסביר לי באיזה ביטחון מידע מדובר?".
עו"ד גלעד יצחק בר-טל, בא כוחן של המשפחות העותרות, הגיב: ״כבר חודשים שהצבא אומר שיעביר למשפחות את ההקלטות וזה עדיין לא קרה. כעת מתברר שקיימות הקלטות נוספות מבוקר המתקפה אותן הצבא ממשיך להסתיר והפעם מהטעם של ביטחון מידע. איזה ביטחון ואיזה מידע? ההורים מבקשים בסה"כ את זיכרון הקול של בנותיהם והצבא מתחמק כל פעם בתירוץ אחר".
לגבי הקושי הטכני לכאורה בזיהוי הקולות, הוסיף עו"ד בר-טל: "נדמה כי הצבא מתעלם מן העובדה כי בידיו הכלים הטכנולוגיים המתקדמים ביותר בעולם ובוודאי כי אין המדובר בקושי שלא ניתן להתגבר עליו. נציין עוד כי ההקלטות מופרדות בהתאם לעמדות (הפסקל) מלכתחילה. כך שגם טענה זו מופרכת מיסודה".
את העתירה הגישו הוריהן של התצפיתניות עדי לנדמן, מיה ויאלובו פולו, שירת ים עמר, שי אשרם, הדר מרים כהן, אביב חג'ג', שחף ניסני, רוני אשל, שיראל מור וים גלס, וכן הוריה של נועה מרציאנו שנחטפה ב-7 באוקטובר מהמוצב ונרצחה בשבי חמאס בעזה.
העתירה הוגשה כנגד הרמטכ"ל ובכירים אחרים בצה"ל, בדרישה כי יועברו למשפחות תיעודים (הקלטות וצילומים) מהיממה שקדמה ל-7 באוקטובר וכן מהמשמרת האחרונה של כל אחת מבנותיהן. בעתירה נכתב: "העותרים מבקשים להביט מבט ברגעיהם האחרונים של בנותיהם. לחוות את רגעי החיים האחרונים של הילדות שילדו, גידלו, חינכו ושלחו לצבא הגנה לישראל והצבא למרבה הצער לא הצליח להגן עליהן. בקשתם הפשוטה והטבעית לא רק שלא נתקבלה אלא גם נדחתה שוב ושוב ללא כל נימוק מספק".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה״ל משתתף בצער המשפחות השכולות וימשיך ללוותן ולקיים עמן קשר הדוק.
כפי שצה"ל מסר לבג"ץ, צה״ל ערוך למסור את ההקלטות. עם זאת, בכדי לשמור על פרטיות המנוחות ומשפחותיהן, יש צורך בהסכמת כלל המשפחות על מנת למסור את ההקלטות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו