שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

תופעה: פלשתינים מנצלים את מערכת המשפט בארץ לשהייה בלתי חוקית - חלקם עם רקע ביטחוני ופלילי

שופט בית המשפט העליון נעם סולברג התריע על העניין כבר לפני 6 שנים, וכעת מתברר כי המחדל נמשך • בהחלטה שפרסם באחרונה, חשף סולברג כי פלשתינים עם רקע פלילי ואף ביטחוני, שהו בישראל במשך שבע שנים באמצעות הגשת טענות חסרות בסיס למדינה ולבית המשפט • חלקם מנצלים את "ועדת המאוימים" - פלשתינים שמאוימים על ידי הרשות הפלשתינית בשל סיוע לישראל, רשאים לפנות אל הוועדה לקבלת היתר שהייה ועבודה בארץ

השופט סולברג , אורן בן חקון
השופט סולברג. צילום: אורן בן חקון

6 שנים אחרי ששופט בית המשפט העליון נעם סולברג התריע בפני המדינה על תופעת הפלשתינים שמנצלים את מערכת המשפט בישראל לשהייה בלתי חוקית - חלקם אף עבריינים או מעורבים בפעילות ביטחונית עוינת - מתברר כי התופעה נמשכת.

חיילת ובן זוגה נעצרו לאחר הסיעו שוהים בלתי חוקיים וסייעו להם בחדירה לשטחי המדינה (26.06.24) // דוברות המשטרה

בהחלטה שפרסם באחרונה, חשף סולברג כי פלשתינים עם רקע פלילי ואף ביטחוני, שהו בישראל במשך שבע שנים באמצעות הגשת טענות חסרות בסיס למדינה ולבית המשפט.

המקרה האחרון עוסק במשפחה פלשתינית שטענה כי הרשות הפלשתינית מאיימת עליה בשל שיתוף פעולה עם ישראל. טענה זו הוכחשה על ידי מערכת הביטחון. למרות זאת, המשפחה הצליחה לשהות בישראל שנים רבות באמצעות הגשת בקשות חוזרות וערעורים ל"ועדת המאוימים": פלשתינים אשר מאוימים על ידי הרשות הפלשתינית בשל סיוע לישראל, רשאים לפנות אל "ועדת המאוימים" לקבלת היתר שהייה ועבודה בארץ.

בהחלטתו בשבוע שעבר כתב השופט סולברג כי טענות המשפחה "נטענו בעלמא, ללא ביסוס". יתרה מכך, על פי עמדת גורמי הביטחון, בשהייתם של חברי המשפחה בישראל "גלומה מסוכנות לציבור הישראלי, נוכח פעילות פלילית ואף ביטחונית".

דגל הרשות הפלשתינית, צילום: אי.פי

השופט סולברג כתב: "אציין חשש, שעליו הזדמן לי להצביע בעבר: פעמים לא מעטות, הליכים בענייני מאוימות הריהם, הלכה למעשה, ניסיונות 'משיכת זמן', בחסות ההליכים המשפטיים והסעדים הזמניים הניתנים במסגרתם. הצלחת המערערים 'להיאחז בארץ' מזה זמן רב (כ־7 שנים עבור חלקם) - יש בה כדי להוכיח ממשותו של החשש המתואר, בין אם זו היתה מטרת המערערים מעיקרא, בין אם לאו".

השופט סולברג פנה אל מערכת המשפט וכתב בהחלטתו: "עלינו לייעל את הטיפול במקרים מן הסוג שעל הפרק, על מנת לסתום את הפרצה, ולשלול את התמריץ לנקיטת הליכים משפטיים שעניינם 'קניית זמן' ואף לשקול פסיקת הוצאות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר