מכה לקרעי: בג"ץ ביטל את החלטת שר התקשורת לפטר את יו"ר הדואר

השופטים קיבלו את העתירה לביטול המהלך להעביר מתפקידו את יו"ר דירקטוריון הדואר מישאל וקנין • קרעי: "פסק הדין של בג״ץ, שלוקח את הסמכות מידי נבחרי הציבור לעצמו ומשאיר את האחריות עליהם, הוא הפרה יסודית היורדת לשורש המשטר הדמוקרטי בישראל"

שר התקשורת שלמה קרעי
השר שלמה קרעי (ארכיון). צילום: חיים גולדברג/פלאש90

בג"ץ קיבל היום (חמישי) את העתירה לביטול החלטת שר התקשורת, שלמה קרעי והשר לשיתוף פעולה אזורי, דודי אמסלם, להעביר מתפקידו את מישאל וקנין, יו"ר דירקטוריון הדואר. בפסק הדין נקבע, פה אחד, כי דין העתירה להתקבל וכי החלטת השרים בטלה.

השופט דוד מינץ, שכתב את פסק הדין הראשי, קבע כי השרים פעלו בניגוד לדין ולא מילאו אחר הוראות החוק באשר לפיטורי דירקטורים.

סניף דואר ישראל, צילום: יהושע יוסף

שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי, מסר בתגובה: "פסק הדין של בג״ץ, שלוקח את הסמכות מידי נבחרי הציבור לעצמו ומשאיר את האחריות עליהם, הוא הפרה יסודית היורדת לשורש המשטר הדמוקרטי במדינת ישראל... אחר כך, כשתהיה קטסטרופה בשירותי הדואר, כשראשי רשויות יעתרו לבג״ץ כנגד חרפת השירות לציבור בדואר, בג״צ יבקש את תגובת שר התקשורת ויאשים את ביבי".

"בינתיים, מוזמן המושב הנכבד, בראשות יצחק עמית, לטפל בעצמו בהפרות של תנאי הרישיון ובסגירת סניפים בפריפריה, באופקים, נתיבות, אשקלון, קריית שמונה, באר יעקב, ועוד. בכל מקרה, משרד התקשורת בראשותי ימשיך לשרת את הציבור ולפעול לשיפור השירות, למרות ההפקרות הקיימת כתוצאה מהמצב של ״איש הישר בעיניו יעשה״ שאליו הביאו אותנו, לצערי, שופטי בג״ץ".

מישאל וקנין, יו"ר הדואר, בדיון בבג"ץ, צילום: אורן בן חקון

השופט מינץ פירט בהחלטתו "מצבור פגמים" שנוצרו במהלך הפיטורים וכתב כי קרעי למעשה פיטר את יו"ר הדואר ורק לאחר מכן ערך לו שימוע "למראית עין בלבד".

"השרים לא הוסמכו לפטר דירקטור בכל עת לפי שיקול דעתם, אלא רק בהתקיים אחת מהנסיבות שנקבעו בדין", כתב מינץ בהחלטתו. "לצורך הפעלת הסמכות להעברת דירקטור מתפקידו בשל כך שהדירקטור אינו ממלא את תפקידו כראוי – העילה שעליה נסמכו השרים – נדרשת הנחת תשתית מוצקה, מבוססת וברורה בדבר סטייה מההתנהלות המצופה מדירקטור. לגבי נסיבות מקרה זה פורטה התמונה החריגה והברורה באופן שאינו משתמע לשני פנים, בעניין הפגמים המשמעותיים שנפלו בהליך העברתו מכהונה של יו"ר הדירקטוריון, ונקבע שלא ניתן לראות בו כהליך שעומד בדרישות הדין. זאת בין היתר נוכח העובדה ששר התקשורת הודיע לעותר כבר בחודש מרץ 2023 על כוונתו להעבירו מתפקידו; שהתשתית העובדתית שהוצגה ברקע להודעה זו היתה חלשה ביותר; וכי הליכי ההיוועצות והשימוע שנעשו לאחר מכן, קוימו למראית עין בלבד".

השר דודי אמסלם, צילום: מארק ישראל סלם

השופט יצחק עמית הצטרף אל דעתו של השופט ומינץ וקבע כי ההחלטה היתה "חריגה ביותר ובלתי סבירה באופן קיצוני".

עמית מנה את שורת הפגמים בהחלטה: לא קוימה חובת ההיוועצות של שר התקשורת עם רשות החברות הממשלתיות במועד, קבלת ההחלטה בזמן הליך הפרטת הדואר, התנגדותו של שר האוצר סמוטריץ' לפיטורים, התעלמות קרעי ואמסלם מעמדתה של רשות החברות הממשלתיות לפיטורים.

בנוסף, עמית הדגיש את חריגותה של הסנקציה שנבחרה – העברת יו"ר דירקטוריון מתפקידו – שלא ננקטה מעולם לאורך עשרות שנות קיומן של החברות הממשלתיות; וכן את העובדה שסנקציה מרחיקת לכת זו ננקטה במקרה הנוכחי כצעד ראשון, מבלי שמוצו קודם לכן אמצעים מתונים יותר.

היועמש"ית לא הגנה על השרים

כזכור, היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה באוגוסט 2023 לשרים דודי אמסלם ושלמה קרעי כי היא לא מוכנה להגן על עמדתם להדיח את יו"ר דירקטוריון הדואר, ולכן הם ייוצגו על ידי עורכי דין פרטיים. 

בספטמבר, בג"ץ הקפיא את פיטורי וקנין והוציא צו על תנאי בו הוא מורה לשרים להסביר מדוע שלא יבטלו את הפיטורים. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר