עימות בין היועצות המשפטיות: היועצת המשפטית של הכנסת עו"ד שגית אפיק העבירה היום (רביעי) את התייחסותה לעמדת יועמ"שית הממשלה לבג"ץ בנושא העתירות הדורשות לבטל את התיקון לחוק יסוד הממשלה המכונה "חוק הנבצרות". התיקון לחוק מציב הגבלות על האפשרות להוציא לנבצרות את ראש הממשלה. הדיון בבג"ץ יתקיים מחר בשעה 10:30 ויועבר בשידור חי באתר "ישראל היום".
אפיק יוצאת נגד היועצת המשפטית לממשלה שבקשה לפסול את התיקון לחוק וכתבה: "לא ניתן להפריז בתקדימיות שבעמדת היועצת המשפטית לממשלה, וזאת בשני היבטים. הראשון - בית המשפט הנכבד מעולם לא הכריז על בטלותו של חוק יסוד, והיועצת המשפטית לממשלה מבקשת מבית המשפט לעשות זאת לראשונה, והשני - מצב שבו היועצת המשפטית לממשלה מבקשת מבית המשפט הנכבד להכריז על בטלותו של חוק הוא מאורע נדיר, ומצב שבו היועצת המשפטית לממשלה מבקשת מבית המשפט הנכבד להכריז על בטלותו של חוק יסוד הוא מאורע שמעולם לא אירע".
אפיק ביקשה כי בית המשפט יתן לה אפשרות להגיש את עמדתה באשר לביטול החוק מכוח נימוקי יועמ"שית הממשלה לאחר הדיון. בקשה זאת מגיעה לאור כך שלטעתנה לא ניתן היה לצפות כי זואי תהיה עמדת גלי בהרב מיארה לאור כך כי מדובר בחוק יסוד.
יועמ"שית הכנסת טוענת עוד שעמדת היועמ"שית מיארה בבג"ץ חוק הנבצרות סותרת את עמדת היועמ"שית שהוגשה בבג"ץ דרעי.
בעוד בבג"ץ חוק הנבצרות כתבה היועמ"שית שיש לפסול את החוק בשל היותו פרסונאלי, הרי שבדרעי כתבה הפוך, כי גם אם חוק פרסנואלי הרי שמניעי החקיקה אינם מבססים עילה לביקורת על חוקי יסוד מכוח דוקטרינת "השימוש לרעה" וכי בנוסף, חוק דרעי פרסנואלי אך נוגע לרבים, ולא רק בו.
בעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה לפסול את החוק כתבה היועמ"שית כי בישראל כבר התקבלה דוקטרינת "השימוש לרעה בסמכות מכוננת", אשר מאפשרת התערבות מסוימת של בג"ץ בחוקי יסוד בין השאר אם הם פרסונליים או חוקקו לצרכים פוליטיים מובהקים.
יועמ"שית הכנסת אפיק טוענת שעמדת היועמ"שית מיארה בבג"ץ חוק הנבצרות סותרת את עמדת מיארה בבג"ץ דרעי.
— נטעאל בנדל Netael Bandel (@netaelbandel) August 2, 2023
בדרעי כתבה כי גם אם חוק פרסונאלי הרי שממילא מניעי החקיקה אינם יכולים לבסס עילה לביקורת על חוקי יסוד מכוח דוקטרינת "השימוש לרעה" וכי חוק דרעי פרסונאלי אך נוגע לרבים, ולא רק לו.
הנה: pic.twitter.com/xWdyGeRMHy
בהרב מיארה ציטטה את דברי נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, שכתבה בפסק דין דרעי האחרון אשר עסק ב"חוק דרעי" שהינו תיקון לחוק יסוד גם הוא, כי "קשה שלא לראות בתיקון חוק היסוד שיא, או נכון יותר נקודת שפל, של אותה תופעה מדאיגה... לפיה חברי הכנסת מנצלים את הקלות שבה ניתן לתקן את חוקי היסוד לצרכים פוליטיים נקודתיים. בכך הם גורמים לשחיקה ולזילות מסוכנת במעמדם של חוקי היסוד שנועדו להיות פרקים מפוארים במפעל החוקה הישראלית'".
בנוגע לחוק הנבצרות כתבה היועמ"שית כי "עניין לנו במקרה קיצוני במיוחד של התופעה עליה עמדה כב' הנשיאה חיות" והוסיפה כי "יישום המבחנים של דוקטרינת השימוש לרעה בסמכות, כפי שזו התפתחה בפסיקה, מצביע על כך ש'נחצה קו הגבול' ונעשה שימוש מובהק לרעה בסמכות המכוננת של הכנסת".
"נתניהו הפר את ההסדר"
היועמ"שית כתבה בעמדתה כי חוק הנבצרות נועד לסייע במצבו האישי של ראש הממשלה הנאשם בפלילים כדי להמרות פסיקה של בית משפט, אשר אפשר לו לכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום בתנאי שיעמוד בהסדר ניגוד העניינים - הסדר שלדברי היועמ"שית נתניהו הפר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו