דרמה משפטית: היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו הגישו היום (שלישי) את תגובתיהם לבג"ץ בעתירות לפסילת חוק הנבצרות, שהוא תיקון בחוק יסוד. היועמ"שית הצטרפה אל העותרים וביקשה גם היא מבג"ץ לפסול את החוק, בעוד שנתניהו ביקש מבג"ץ שלא להתערב.
נתניהו כתב כי חוק הנבצרות הינו תיקון לחוק יסוד, וככזה אין לבית המשפט סמכות להתערב בו. "אין להתערב במפעל חקיקת היסוד של הכנסת, באופן שיהווה התערבות תקדימית וחריגה. סמכותה העליונה של הכנסת בתור רשות מכוננת לכינון חקיקת היסוד בישראל, המובילה, עם כל הכבוד, לחוסר הסמכות של בית משפט נכבד זה להיעתר לסעדים המבוקשים ולהורות על בטלות חקיקת היסוד וחוסר השפיטות שבסוגיה החוקתית -פוליטית שבפנינו", ציין.
נתניהו הוסיף: "התערבות תיאורטית בחקיקת היסוד, כמבוקש בעתירה שבפנינו, תהא התערבות קשה, תקדימית ומסוכנת, שעשויה להביאנו למדרון חלקלק, ואף יהיה בה כדי לנפץ לרסיסים את הגרעין הקשה של עקרון הפרדת הרשויות. התערבות כזו עלולה לערער קשות את אמון הציבור ברשות השופטת תוך הכנסת בית המשפט הנכבד כשחקן פוליטי".
"שימוש לרעה"
על אף שמדובר בתיקון לחוק יסוד כתבה היועמ"שית כי בישראל כבר התקבלה דוקטרינת "השימוש לרעה בסמכות מכוננת", אשר מאפשרת התערבות מסוימת של בג"ץ בחוקי יסוד בין השאר אם הם פרסונליים או חוקקו לצרכים פוליטיים מובהקים.
בעמדתה ציטטה היועמ"שית את דברי נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, שכתבה בפסק דין דרעי האחרון אשר עסק ב"חוק דרעי" שהינו תיקון לחוק יסוד גם הוא, כי "קשה שלא לראות בתיקון חוק היסוד שיא, או נכון יותר נקודת שפל, של אותה תופעה מדאיגה... לפיה חברי הכנסת מנצלים את הקלות שבה ניתן לתקן את חוקי היסוד לצרכים פוליטיים נקודתיים. בכך הם גורמים לשחיקה ולזילות מסוכנת במעמדם של חוקי היסוד שנועדו להיות פרקים מפוארים במפעל החוקה הישראלית'".
בנוגע לחוק הנבצרות כתבה היועמ"שית כי "עניין לנו במקרה קיצוני במיוחד של התופעה עליה עמדה כב' הנשיאה חיות" והוסיפה כי "יישום המבחנים של דוקטרינת השימוש לרעה בסמכות, כפי שזו התפתחה בפסיקה, מצביע על כך ש'נחצה קו הגבול' ונעשה שימוש מובהק לרעה בסמכות המכוננת של הכנסת".
"נתניהו הפר את ההסדר"
היועמ"שית כתבה בעמדתה כי חוק הנבצרות נועד לסייע במצבו האישי של ראש הממשלה הנאשם בפלילים כדי להמרות פסיקה של בית משפט, אשר אפשר לו לכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום בתנאי שיעמוד בהסדר ניגוד העניינים - הסדר שלדברי היועמ"שית נתניהו הפר.
לפי היועמ"שית, נתניהו מתערב ברפורמה המשפטית חרף ההסדר שאסר זאת עליו, רפורמה שלשיטת היועמ"שית מטיבה את מצבו המשפטי-פלילי.
ראש הממשלה נתניהו בהצהרה: "נמשיך לחתור להסכמות" | צילום: לע"מ
בעמדתה כתבה כי "ענייננו בתיקון חוקתי פגום מיסודו ובתוצאתו, שהינו תוצר של שימוש לרעה בסמכות המכוננת של הכנסת, בהליך חקיקה מואץ, כדי לשפר את מצבו המשפטי האישי של ראש הממשלה ולאפשר לו לפעול בניגוד לפסיקת בית המשפט הנכבד, שאישרה את כהונתו תחת כתב אישום בגין עבירות חמורות של טוהר המידות; בניגוד לחוות דעת מחייבת למניעת ניגוד עניינים, שאף נקבע כי חל על ראש הממשלה 'השתק מעין שיפוטי' מלטעון אחרת ביחס למעמדה; ותוך עיצוב הסדר נבצרות שנועד ליתן מענה לנסיבות עניינו של ראש הממשלה ולאפשר את מעורבותו בקידום חקיקה שיש בה כדי להיטיב את מצבו המשפטי האישי, באופן שאינו תואם את תכליות מוסד הנבצרות".
כזכור, לאחר שעבר חוק הנבצרות הכריז נתניהו כי הוא "נכנס לאירוע", וחרף האמור בהסדר ניגוד העניינים בעינו יעסוק בענייני הרפורמה. היועצת המשפטית לממשלה קבעה כי נאסר על רה"מ לעסוק בענייני הרפורמה אלא רק בהיבטים של הרגעת הרוחות ואיחוד העם. העותרים טענו כי בכך הפר את ההסכם ויש להעבירו מתפקידו ולהוציאו לנבצרות.
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד ד"ר אליעד שרגא: "היועצת המשפטית לממשלה הזכירה פעם נוספת לכולם היום, ששלטון החוק שולט גם בשלטון ושבמדינה דמוקרטית, יש בלמים ואיזונים בין הרשויות ולכן החקיקה האנטי דמוקרטית, תיפסל בשערי בג"ץ, במבצר זכויות האדם".
בעקבות הודעתה של מיארה פרסמו ראשי הקואליציה הודעה משותפת: "תשובת היועמ״שית לעתירה היא עוד ניסיון לבטל את הבחירה הדמוקרטית של מיליוני אזרחים ולהעביר את הסמכות להדיח ראשי ממשלה בישראל לידי פקידות שלא נבחרה.
ראש הממשלה נתניהו נבחר על ידי למעלה מ-2.5 מיליון אזרחים ובדמוקרטיה האזרחים בלבד הם אלה שקובעים מי יהיה ראש הממשלה.הניסיון המאולץ לקשור בין הרפורמה המשפטית שזוכה לתמיכה של מיליוני אזרחים לבין משפטו של ראש הממשלה נתניהו שמתנהל כסדרו מזה שלוש שנים, הוא חסר בסיס ומופרך מיסודו", כתבו בהודעתם אותה חתמו בקביעה - "העם, הכנסת והדמוקרטיה לא יקבלו זאת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו