העליון הכריע: בוטל המינוי של מני מזוז ליו"ר הוועדה למינוי בכירים

מכה קשה ליועמ"שית: שופטי בית המשפט העליון קיבלו פה אחד את העתירה על ביטול מינוי מזוז • לדבריהם, "אם הפתרון האלטרנטיבי הוא פתרון בלתי סביר ובלתי הולם - היה מקום כי הממשלה תבחר בו" • המשמעות: המינוי של הרצי הלוי לרמטכ"ל יתעכב • מזוז בתגובה מתנגד למינוי זמני: "לא אוכל לקבל על עצמי את תפקיד יו"ר הוועדה במתכונת שנקבעה"

שופט העליון בדימוס מני מזוז.
שופט העליון בדימוס מני מזוז, צילום: אורן בן חקון

בית המשפט העליון נעתר היום (חמישי) פה אחד לעתירה, שבה התבקש להורות על ביטול מינויו של השופט בדימוס מני מזוז לתפקיד יו"ר הוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים, אשר נקבע למשך תקופת כהונה מלאה, בת 8 שנים, על-ידי ממשלה יוצאת, בתקופת בחירות. משמעות הדבר, בין היתר, היא שמינוי הרמטכ"ל החדש, הרצי הלוי, יתעכב.

בפסיקת בית המשפט העליון נכתב כי "הנחיית היועמ"ש קובעת כאמור את הכלל – לפיו 'בתקופת בחירות יש להימנע ממינויים של קבע למשרות אלה', הכלל הוא אם כן העדר מינוי לתקופת כהונה מלאה בתקופת בחירות, והחריג הוא מינוי כזה. כאשר נדרש פתרון דחוף, הכלל הוא כי יש למצוא פתרון סביר והולם אחר, והחריג (מינוי לתקופת כהונה מלאה) חל רק כאשר אין בנמצא פתרון כזה".

"משזהו המצב המשפטי, הנטל להוכיח את קיומו של החריג מוטל על כתפי המשיבים הטוענים לו. במילים אחרות, על המשיבים להוכיח כי לאור מכלול נסיבותיו של המקרה דנן, אין בנמצא פתרון סביר והולם אחר, ובכלל זה כי הפתרון של מינוי זמני או מינוי "אד-הוק" איננו סביר ואיננו הולם; וכי יש למנות לכן את יושב ראש הוועדה לתקופת כהונה מלאה. נראה כי ב"כ המשיבים הסכים לדברים הללו במובן זה שהיה מקובל עליו כי אם הפתרון האלטרנטיבי  איננו בלתי סביר ובלתי הולם – היה מקום כי הממשלה תבחר בו".

מני מזוז בתגובה להחלטת בג"ץ לבטל את מינויו: "אני מכבד את החלטת בית המשפט, אף שאני סבור שההחלטה מוטעית ואינה מתיישבת עם מהות הוועדה ותכליתה. בנסיבות אלה לא אוכל לקבל על עצמי את תפקיד יו"ר הוועדה במתכונת שנקבעה."

היועמ"שית בהרב-מיארה, צילום: גדעון מרקוביץ'

מעו״ד יצחק בם שייצג את ארגון לביא: ״אני מברך על ההחלטה. סוף סוף בית המשפט העליון מעביר מסר חד וברור. הדין הוא אותו דין לכולם והכללים שהשופט מזוז קבע לגבי מינויים בממשלת מעבר חלים גם על השופט מזוז עצמו״.

עו"ד יצחק בם, צילום: יח"צ

מארגון לביא נמסר: מדינת ישראל עשתה היום צעד משמעותי לקראת מערכת משפטית שוויונית המחילה סטנדרטים זהים על כלל השחקנים הפוליטיים".

"אז עכשיו אקטיביזם שיפוטי זה טוב?": במגרש הפוליטי מגיבים

במגרש הפוליטי הגיבו לדרמה בבית המשפט העליון. שר ת הפנים איילת שקד שהתנגדה למינוי הקבוע אמרה: "בית המשפט אמר היום את המובן מאליו, שלא ניתן לעשות איפה ואיפה בין סוגי המינויים בתקופת בחירות. חבל שבית המשפט היה צריך להידרש ולהתערב בסוגייה זו. אני קוראת שוב לאמץ את הצעתי המקורית ולאשר את המינוי לאישור הרמטכ"ל בלבד".

השרה תמר זנדברג מסרה: "רגע אז עכשיו אקטיביזם שיפוטי זה כן בסדר? אני מבולבלת".

יו"ר הציונות הדתית, ח"כ בצלאל סמוטריץ' בירך על ההחלטה: "הסטנדרט הכפול של השמאל נחשף במלוא קלונו. בממשלה שנקים בעז"ה נבטל את הוועדות למינוי בכירים ונדאג שאת שדרת הבכירים בשירות המדינה יעצבו נבחרי הציבור של המחנה הלאומי ולא אנשי שמאל קיצוני כמו מני מזוז".

ח"כ שמחה רוטמן מהציונות הדתית כתב: "לא החלטת הממשלה היא זו שעמדה בפני בית המשפט העליון, ובוטלה היום, אלא הנחיותיה חסרות הסמכות וההיגיון של היועצת המשפטית לממשלה, שכלל לא התייעצה עם הלקוח שלה, ממשלת ישראל, בטרם דחתה את כל הצעותיו של בית המשפט".

איילת שקד, צילום: אורן בן חקון
ישיבת הממשלה, צילום: מרק ישראל סלם

כזכור, לאחר הסערה שעוררה חשיפת "ישראל היום"  הארגון לביא עתר לבג"צ על מינויו של מני מזוז ליו"ר הוועדה למינוי בכירים, מינוי קבוע של שמונה שנים בממשלת המעבר.

בעתירה שהוגשה נכתב כי "אין לאשר מינוי זה בתקופת ממשלת מעבר, וזאת בשל מאפיינים 'מחטפיים' של ההחלטה". שופט בית המשפט העליון יוסף אלרון הורה ליועמ"שית להשיב לעתירה עד 22 באוגוסט, אך בחר שלא להקפיא את המינוי הצפוי.

אתמול התקיים הדיון בנוגע למינוי והוא אף הועבר בשידור ישיר. שופטי בג"ץ תקפו בדיון את היועמשי"ת: "מינוי בתקופת בחירות הוא בעייתי, כל ההחלטה הייתה שלך בלבד?". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר