בהודעה קצרה ולקונית חמאס הודיע כי יחיא סינוואר, מנהיגו בעזה, נבחר לראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור, ולמחליפו של איסמאעיל הנייה, שחוסל בטהרן בשבוע שעבר.
המונים בטקס האשכבה של הנייה בטהרן | רשתות ערביות
ההודעה מגיעה אחרי שבימים האחרונים התפרסמו דיווחים ערביים על מועמדים אחרים לגמרי. המרכזיים שבהם היו חאלד משעל, ראש הלשכה המדינית לשעבר, ואבו עומר חסן, ראש מועצת השורא. שניהם בכירים שיושבים בקטאר.
על פי דיווחים ערביים, סינוואר פעל נגד המועמדות של חאלד משעל בשל יחסיו הרעועים עם איראן וסוריה. בהיותו ראש הלשכה ב-2011, משעל תמך במורדים האסלאמיסטים במלחמת האזרחית הסורית מול בן בריתה של איראן, בשאר אסד. על כן, טהרן נטרה לו טינה והתנגדה לו. עד כדי כך שהוא לא הוזמן לביקורים בטהרן.
נראה שהמועמדות של אבו עומר חסן, או בשמו האחר - מוחמד איסמעיל דרוויש, היתה אמורה להיות פשרה בין המחנה של משעל הקרוב יותר למדינות הסוניות לבין המחנה של סינוואר, הקרוב יותר לציר הפרו-איראני. נראה שבסופו של דבר המאבק הפנימי הוכרע לטובת האחרונים.
מעבר לכך, ייתכן שסינוואר השתמש בקלף של החטופים כדי לסחוט את יתר בכירי חמאס לתמוך במועמדות שלו. מדובר בהישג היחיד שארגון הטרור שמר עליו מאז פרוץ המלחמה. בלעדיהם חמאס לא יוכל לשחרר אסירים ביטחוניים דרך הסכמים עקיפים מול ישראל, ולצבור לגיטימציה אצל הפלשתינים.
קשה לקבוע מה תהיה ההשפעה של הבחירה על המגעים ועל המשך המלחמה. מצד אחד סינוואר מתואר בתור הגורם הבעייתי יותר בשיחות התיווך, מצד שני הסיכון שהוא נתון לו, בניגוד לבכירי הלשכה בקטאר, יכול להשפיע על השיקולים שלו.
יש בכך אולי היגיון מסוים, שכן את ההחלטות הגורליות של חמאס קיבל סינוואר עוד קודם לכן, גם כשהיה כפוף להנייה, כביכול.
בינתיים הלחץ של המתווכות מופעל כלפי ישראל. שר החוץ המצרי החדש, בדר עבד אל-עאטי, ביקש השבוע ממזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ללחוץ על ישראל "לעסוק ברצינות במשא ומתן לרגיעה במלחמה בעזה".
הערב שוחח אמיר קטאר, תמים בן חמד א-ת'אני, עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בעניין מאמצי התיווך המשותפים להפסקת אש בעזה. השניים דנו בהתפתחויות ברצועה ובהתפתחויות האזוריות והבינלאומיות בעלי העניין המשותף.
מוקדם יותר, פורסמה הצהרה של מלך ירדן עבדאללה ונשיא מצרים א-סיסי, שבה הודגש הצורך לצמצם את המתיחות באזור ולחתור ל"רגיעה כוללת". בהצהרה הם הדגישו שוב את "החשיבות בהשגת הפסקת אש מיידית וקבועה בעזה".
בשיחה אחרת בין שרי החוץ של ירדן ומצרים נטען כי "ישראל אחראית לחלוטין להסלמה באזור ועל הקהילה הבינלאומית ללחוץ עליה להפסיק את התוקפנות בעזה. הפסקת התוקפנות בעזה היא הצעד הראשון בדרך לצמצום ההסלמה".
מרכז הכובד חוזר לרצועה
מדובר בהעברת מרכז הכובד חזרה לרצועת עזה אחרי שנים רבות שבהן מנהיג ארגון הטרור ישב בחו"ל. למעשה, מאז השייח' אחמד יאסין, הלשכה המדינית בחו"ל החזיקה בתפקיד. יותר מהכל, נראה שבלשכה בחו"ל הכירו במעמדו הבכיר של סינוואר, ומתהדרים כעת בטבח של מתקפת 7 באוקטובר. בשטח, המינוי של סינוואר אמור לאפשר לו לכפות את החלטותיו על חלק מהמפקדים בזרוע הצבאית, שתמכו בהפסקת אש זמנית.
בכיר חמאס בלבנון אוסמה חמדאן אומר כי "סינוואר נבחר פה אחד מ- ה שמעיד על כך שהארגון מבין היטב את השלב (הנוכחי). המשא ומתן הובל על ידי ההנהגה וסינוואר תמיד היה נוכח".
בג'יהאד האסלאמי בירכו כצפוי על בחירתו של סינוואר ועל "מילוי החלל בראשות הלשכה המדינית אחרי חיסול הנייה".
הפרשן המקורב לחמאס איברהים אל-מדהון טען כי הבחירה בסינוואר היא "מסר מאתגר לישראל". לדבריו, "הבחירה הפנימית בסינוואר באה בהקשר טבעי מפני שהוא סגנו של הנייה בהיותו ראש חמאס בעזה. איש עוצמתי שמסוגל לנהל את העניינים וטבעי שהוא ייבחר. הוא ומשעל ראש חמאס בחו"ל היו מועמדים".
לדברי אל-מדהון, סינוואר צפוי לשאת נאום או אפילו לפרסם מסר בכתב. הוא טען כי "בחירתו של סינוואר מאשרת שחמאס מוכן להשלים את העימות עד הסוף".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו