בצל השיח בישראל על "היום שאחרי" ומסירת השליטה האזרחית לחמולות בעזה, הפלשתינים פועלים לסיכול התוכנית הישראלית. הן חמאס והן הרשות הפלשתינית מגבירים לחץ על גורמים מקומיים ברצועה כדי שלא ישתפו פעולה עם ישראל.
בחמאס מסלימים את האזהרותיהם כלפי ראשי המשפחות הגדולות ברצועת עזה כדי למנוע מהן להסכים להיות חלק ממנגנון השליטה שישראל חותרת להקים. גורם ביטחוני המקורב לחמאס צוטט באתר "אלמג'ד", המזוהה עם ארגון הטרור, כמי שמזהיר כי כל סוג של שיתוף פעולה עם ישראל ייחשב לבגידה בעם הפלשתיני. כמו כן, ציין כי כל "המזימות הישראליות -אמריקניות" נועדו לכישלון, והוסיף שארגוני "ההתנגדות" נחושים לסכל אותן.
"אלמג'ד" הוא גוף במערך הביטחון של חמאס שאחראי על מניעת חתרנות וסיכול איומים פנימיים. תפקידו לאורך השנים היה לסכל ריגול ולחשוף את זהותם של סוכנים פלשתינים שנחשדו כי עבדו לטובת ישראל.
מקורות ברצועת עזה מספרים כי מעבר לאזהרות הכלליות וההצהרתיות שפורסמו בכלי התקשורת, בחמאס גם הפנו איומים קונקרטיים כלפי נציגי משפחות ושבטים בעזה. "חמאס איים להרוג אותם", מספר מקור פלשתיני. "מהסיבה הזאת, גם אם יש שבטים שרוצים להגיד כן לישראל ולהשתתף בניהול הרצועה – יש להם בעיה לעשות את זה בפומבי מחשש שיהרגו אותם. הם יודעים שזו סכנה לחייהם כי חמאס עדיין לא נשחק טוטאלית".
על כן, קשה לראות בשלב זה פעולות גלויות ורחבות היקף מצד המשפחות. עם זאת, יצויין כי בישראל ממשיכים לבצע פעולות כדי לרתום גורמים מקומיים לעבוד בשירותה ולהיענות להצעה לקבל סמכויות בנושאים אזרחיים כדי למנוע כאוס. בעקבות האיומים, חלק מהמשפחות בעזה אף פרסמו לאחרונה גילוי דעת שבו הביעו תמיכה בחמאס ובארגוני "ההתנגדות".
גם הפת"ח על כוונת חמאס
לא רק ישראל עומדת במרכז החשש של חמאס. בארגון חושדים שהרשות הפלשתינית מנסה לגייס נציגי חמולות המזוהים עם פת"ח ברצועה, ולפגוע באחיזה הציבורית שעוד נותרה לחמאס בעזה. יצויין כי חמאס לא איפשר עד כה לראשי חמולות המזוהים עם פת"ח לפעול באופן חופשי לחלוטין ברצועה. זרועות הביטחון של ארגון הטרור נהגו לבצע מעצרים ולהצר את צעדיהם מחשש כי אלה חותרים תחת שלטון חמאס ובכך, הם עלולים לערער את היציבות הפוליטית בתוך הרצועה.
"הרשות לא בהכרח מתנגדת לכך שתינתן אפשרות לגורמי פת"ח לעשות פעולות לאכיפת הסדר בעזה, אבל רוצה שזה ייעשה תחת הסמכות שלה"
מנגד, גם אבו מאזן והרשות הפלשתינית לוחצים על החמולות לא לעבוד עם ישראל. ראש הממשלה הפלשתיני היוצא, מוחמד אשתיה, אף הודה לנציגי החמולות והשבטים בעזה, שלדבריו, סרבו להצעות הישראליות ליטול חלק בניהול חיי היום יום של הפלשתינים ברצועה.
גם ברשות מנסים למנוע מהחמולות לשתף פעולה עם חמאס מחשש שהדבר יסייע לו לבנות את עצמו מחדש, דבר שעלול לפגוע בסיכויים של הנהגת הרשות לשוב לעזה ולמשול בה. בשבוע שעבר התפרסמה בכלי תקשורת של הרשות הפלשתינית הודעה מטעם גוף המכונה "השבטים הפלשתינים במדינת פלשתין". בהודעה, שבה לא צוינו שמות החמולות, הביעו נציגי השבטים הצהרת נאמנות לרשות הפלשתינית ולאבו מאזן אישית, "כנציג הבלעדי והלגיטימי של העם הפלשתיני".
לדברי מקורות פלשתיניים, הפרסום כוון לחמאס, לישראל ולקהילה הבין לאומית כדי להעביר מסר שאי אפשר לעקוף את הרשות ולהנחית עליה פתרונות מלמעלה, מבלי לשתף אותה בקבלת ההחלטות בכל הקשור לניהול רצועת עזה. "הרשות לא בהכרח מתנגדת לכך שתינתן אפשרות לגורמי פת"ח כולל משפחות שמזוהות עם התנועה בעזה ומוכנות להיות נאמנות לה, לעשות פעולות לאכיפת הסדר בעזה, אבל רוצה שזה ייעשה תחת הסמכות שלה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו