ה"נשק" של טראמפ שגרם לחמאס לוותר על הנהגת הרצועה

נשיא ארה"ב איים על מנהיגי מצרים וירדן: אם לא תשתפו פעולה - נתניהו יקבל יד חופשית להפעיל כל כוח • על פי מקורות, רוב הנהגת חמאס הסכימה להעביר את השלטון ברצועה לוועדה בינלאומית • ארגון הטרור דורש חסינות והשתלבות בכוחות הביטחון • ישראל מתנגדת ודורשת פירוז מלא

"יש בעל בית חדש והוא יעשה מה שצריך". טראמפ. צילום: רויטרס

הבעיה הקשה ביותר בדרך לסיום המלחמה והשבת כל החטופים הוסרה למעשה בזכותו של נשיא ארצות הברית, טראמפ - ואפקט ההלם שיצר באיומיו והכרזותיו מאז נבחר. איך זה קרה? עד כמה הוא הרחיק לכת באיומיו על מצרים, ירדן וקטאר כדי להביאם להסיר את המכשול?

ה"בעיה" הינה הוצאת חמאס מהשליטה ברצועת עזה, תוך השבת כלל החטופים הביתה. עד לפני חודש, חמאס סירב לכל הצעה שהוגשה לו לוותר על השליטה ברצועה, ובוודאי לא להניח את הנשק ולהגלות את מנהיגיו מהרצועה.

עד לפני חודש, חמאס סירב לכל הצעה שהוגשה לו. מחבלי חמאס ברצועה, צילום: רויטרס

אלא שלפני שבוע החלו להישמע הקולות בעולם הערבי שטוענים שכדי לייצר את הפיתרון ברצועה, את שיקומה ואת עתידה - אין מנוס מכך שחמאס לא יהיה בתמונה. הראשון שהתחיל בכך הוא אחמד אבו אל ר'ט, המזכ"ל המצרי של הליגה הערבית, לא ציוני אדוק, שבראיון לרשת אל ערבייה הסעודית אמר כי על חמאס לצאת מהתמונה.

"אבו מאזן הצהיר כי הרשות הפלשתינית מוכנה לשוב לרצועה ולקחת לידיה את האחריות בשטח מיד לאחר הפסקת הלחימה. מה הבעיה? שיש את חמאס שישראל ניסתה לחסל אותו", אמר. "הכוח הזה של חמאס בשטח חייב להסכים עם הרשות הפלשתינית ושיהיה חזון בינלאומי. אם האינטרס הפלשתיני ידרוש, על חמאס לצאת מהתמונה".

קיבלו מסרים נחרצים מהנשיא האמריקני על עתיד עזה. המלך עבדאללה ועבד אל פתח א-סיסי (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

אין זה סוד שהמדינות הערביות הסוניות, למעט קטאר, רואות בחמאס איום קודם כל לעצמן - וגם לאזור כולו. החמאס הוא חלק מתנועת האחים המוסלמים, האופוזיציה העיקרית של א-סיסי במצרים ומי שמטפחת גורמים איסלמיסטים קיצוניים יותר או פחות בכל מדינות ערב.

קטאר היא המממנת הראשית של התנועה הזו, וגם טורקיה מעניקה לה חסות. רק שהיחס הזה לחמאס לא נאמר באנגלית ולא שווק למערב. הסעודים והאמירותים תמכו כל העת בעמדה הישראלית של מיטוט חמאס כמטרת מלחמה עיקרית אך גם הם לא הכריזו על כך בקול.

משלחת חמאס בקהיר. רוב ההנהגה הסכימה לוותר על השלטון, המתנגדים - בתוך הרצועה (ארכיון), צילום: רשתות ערביות

השינוי קרה עם המהפך בבית הלבן. לצד מכבש וויטקוף שהביא לחתימת עסקת החטופים, לטראמפ היה ברור מהרגע הראשון שחמאס חייב להיות בחוץ. אז איך גורמים לערביות לפעול? ראשית, בהצהרות החד משמעיות על מיטוט חמאס והתמיכה בעמדה הישראלית, וגם בהטלת הפצצה למרכז המגרש. הפצצה הזו הייתה רעיון ההגירה מהרצועה, כדי לשקמה.

כפי שצוין, אחת מהסיבות להעלאת המדיניות הזו על השולחן בפומבי והחזרה עליה כמה פעמים להוכחת רצינות היא יצירת ההלם אצל המשתתפות. כמו אומר: יש בעל בית חדש והוא יעשה מה שצריך לקדם את המדיניות. וההלם קרה. משיחות עם מכרים ומקורות ערבים לאחר הכרזת טראמפ הראשונה בנושא בפגישתו עם נתניהו, הראו בדיוק את זה - את השוק, חוסר האמון והפחד.

העביר את האיומים בשיחות עם בכירי האזור. סטיב וויטקוף (ארכיון), צילום: רויטרס

לראשונה נחשף ב"ישראל היום" כי המסר של טראמפ לכמה ממנהיגי האזור היה: אם לא תשתפו פעולה איתי, אני נותן לנתניהו יד חופשית לעשות כל מה שירצה - להפעיל כל כוח שיידרש נגד חמאס. הוא יקבל את כל הנשק שצריך, את כל הגיבוי הבינלאומי, הוא יוכל להשתלט על כל שטח שירצה ואפילו להתחיל להקים בחזרה התנחלויות. הסיוע ההומניטרי לא יכנס, וגם סוגיית הריבונות ביהודה ושומרון הייתה על הפרק.

האיומים הללו הועלו - כך לפי מקורות אמריקנים, מקור אמירתי ומקור ישראלי בכיר - הן בשיחות שניהלו סטיב ויטקוף עם בכירי האזור, הן בשיחות טראמפ עם א-סיסי ועם המלך עבדאללה והן במסרים לשגרירי מדינות ערב בוושינגטון.

סיוע הומניטרי. המסר למשלחת חמאס: ללא ויתור - המלחמה תתחדש ללא סיוע הומניטרי, צילום: אי.אף.פי

שגריר האמירויות בוושינגטון, יוסף אל עוטייבה, המחיש זאת כשאמר בין השאר שתכנית טראמפ על ההגירה מהרצועה היא קשה אבל האלטרנטיבה היחידה. מעין תמיכה מפתיעה בתכנית שעוררה התנגדות כה גדולה בעולם הערבי.

המסר באמצעות הלם עבר והתגובה הייתה לחץ אדיר על חמאס לשנות את עמדתו. בביקור משלחת חמאס בקהיר בימים האחרונים הובהר לראשי הארגון כי אם לא יוותרו, המלחמה תתחדש - וישראל תשלים במלואה את החרבת הרצועה, הפעם בלי סיוע הומניטרי שאותו כפה ביידן על ישראל הסיוע שאפשר לחמאס לשרוד ולהתחיל שיקום צבאי - זאת למרות הימצאות חטופים בידי הארגון.

הרשות הפלשתינית תהיה שותפה בוועדה הבינלאומית-ערבית לשיקום עזה. אבו מאזן, צילום: רויטרס

לפי מקורות פלשתינים, רוב הנהגת חמאס הסכימה לויתור הפוליטי, ויתור על השלטון ברצועה לוועדה בינלאומית ערבית שלפי התכנית המצרית תהיה אחראית על השיקום ברצועה, ובה תהיה שותפה גם הרשות הפלשתינית. המתנגדים הם כמה מראשי הארגון בתוך הרצועה.

עם זאת, חמאס הציב כמה דרישות, ובהן: כניסה של אנשיו לכוחות הבטחון והמשטרה שיקבלו אחריות על הרצועה, השארת עובדי ממשלת חמאס האזרחית בתפקידיהם, חסינות לאנשיו מכוחות הבטחון של הרשות ומהסגרה לגורמי חוץ וגם השתתפות פוליטית-מדינית בשלב מיסוד השלטון הפלשתיני ברצועה.

מתנגד נחרצות להכנסת הרשות הפלשתינית לשליטה ברצועה. נתניהו, צילום: יונתן זינדל פלאש90

לכל הדרישות הללו ישראל מתנגדת. הדרישה הישראלית החד משמעית היא פירוזה המלא של הרצועה, הגליית או מעצר כל מי שהיה מעורב בזרוע הצבאית של ארגוני הטרור כולם, שליטה ישראלית על הפרימטר לאורך גדר הגבול ושליטה או פיקוח ישראלי על המעברים.

ראש הממשלה נתניהו הודיע חד משמעית על התנגדותו להכנסת הרשות הפלשתינית לשליטה ברצועה. הרשות מנסה להראות כי היא עושה שינויים ביחסה לטרור, אבל למרות הצו שפרסם אבו מאזן, היא ממשיכה לשלם למשפחות מחבלים לרבות כאלה שהשתתפו בטבח 7 באוקטובר. לכן, גם אם הבעיה המרכזית של הוצאת חמאס מהשלטון הוסרה, ישנם עוד מכשולים רבים בדרך להשלמת מטרות המלחמה וביטול האיום הבטחוני הנשקף לישראל מרצועת עזה.

מה זה אומר על החטופים? הארכת שלב א' או שלב ב' ראשוני על הפרק בכדי לאפשר את המשך הדיונים על הטווח הארוך, כלומר, שחרור של עוד חטופים שאינם מרשימת שלב א' - אבל חמאס ישמור על נכסים מספיקים להמשך המשא ומתן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר