רה"מ בנימין נתניהו ייצא היום (ראשון) לוושינגטון, ובמרכז ביקורו נמצאת פגישה מכרעת עם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ביום שלישי. לשכת נתניהו הודיעה כי הוא ישוב לארץ ביום שישי, אך במקביל נעשות הכנות להארכת שהותו בארה"ב עד ליום ראשון הבא.
השיחה בין המנהיגים צפויה לעסוק בכל הנושאים הגדולים העומדים על סדר היום האזורי והבינלאומי ובזיקות ביניהם: מצב הפסקת האש בעזה, המשך שחרור החטופים והשלבים הבאים של עסקת החטופים.
עוד על הפרק: סילוק חמאס מעזה, האיום הנשקף מאיראן, ובפרט מפרויקט הגרעין והסדר נורמליזציה בין ישראל לסעודיה ושאר העולם הערבי.
ל"ישראל היום" נודע כי פינוי המוני של רצועת עזה, גם מאנשי חמאס וגם מאוכלוסייה שמוגדרת "בלתי מעורבת", הוא נדבך מרכזי בחזון האמריקני לאזור - ולא רק הצהרות כלפי חוץ כפי שרבים בישראל סבורים.
מהמסרים שהעביר בארץ שליחו של הנשיא, סטיב וויטקוף, עלה כי באמצעות ריקון רצועת עזה מכמות תושבים משמעותית בממשל מקווים ליישב בין הרצון של טראמפ לסיים את המלחמה לבין עמדתו, ועמדת רבים בממשל החדש, שחמאס לא ישלוט יותר ברצועת עזה.
יצוין כי וויטקוף הדגיש בשיחותיו בישראל כי לנוכח זוועות 7 באוקטובר, גם לדעתו בלתי אפשרי שחמאס ינהל בעתיד את רצועת עזה. על פי התפיסה האמריקנית, ברגע שלא יהיו תושבים ברצועת עזה - או שיהיו הרבה פחות ממספרם כיום - חמאס גם לא ישלוט בה.
בעולם הערבי דחו את ההצעה
אמש התקיימה שיחת טלפון בין טראמפ לבין נשיא מצרים, א־סיסי, לאחר שכמה מדינות ערביות פרסמו הודעה נחרצת נגד הרעיון של פינוי הרצועה.
בהודעה של ארמון הנשיאות המצרי השיחה הוגדרה כ"דיאלוג חיובי", אך לא נמסרו פרטים נוספים. קדמה לשיחה הודעה משותפת לשרי החוץ של קטאר, ערב הסעודית, מצרים, ירדן ואיחוד האמירויות, ש"דחו את העקירה הכפויה של פלשתינים, וגם הביעו תקווה לעבוד עם דונלד טראמפ על פתרון שתי המדינות בסכסוך הישראלי־פלשתיני".
בישראל היו שמחים לראות הגירה רחבת היקף מעזה, וההצעה אף הוצגה במקור לטראמפ על ידי שליחו של ראש הממשלה, השר רון דרמר. עם זאת, בגלל רגישות הנושא בירושלים שומרים על שתיקה.
בלי "שלטון צללים" של חמאס
בתוך כך, בשיחה עם "ישראל היום" בכיר ישראלי מעריך כי חמאס יעזוב את השלטון ברצועת עזה מרצון, ולא יידרש לכך בסיום המלחמה. "הפתרון של חידוש המלחמה כדי להשיג את מטרותיה קיים, ואנחנו מוכנים לו", אמר הבכיר. עם זאת, התרחיש המוביל בעיניו הוא הסכמה של הנהגת חמאס לוותר על השלטון בעזה.
"בשיח הפלגים הפלשתיניים, חמאס כבר מבין שעליו למסור את המפתחות. חמאס רוצה בהפסקת האש, ולכן נוצר מומנטום להמשך שחרור החטופים. כך שייתכן כי המשך המלחמה יתייתר, ובסופו של דבר המתווה יאפשר לעמוד במטרות המלחמה", אמר הבכיר ל"ישראל היום". עם זאת, הוא הדגיש כי ישראל לא תסכים לשלטון צללים של חמאס בעזה - כפי שחיזבאללה היה הגורם הדומיננטי בלבנון במשך שנים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו