צה"ל ייסוג מלבנון? גורם מדיני: "יש עניין בקיום הפסקת האש - אך הוא לא יושלם בימים הקרובים"

הקבינט המדיני ביטחוני יתכנס לדיון לקראת השלמת ההסכם עם לבנון, שכולל נסיגה מלאה מהאזור • גורמים ביטחוניים: "ישנם סימנים חיוביים בשטח לאכיפה על ידי צבא לבנון, אך העובדה שחיזבאללה לא הסיג כוחות מצפון לליטאני מעוררת דאגה" • חיזבאללה: "כל הפרה תיחשב כפגיעה בריבונות הלבנונית"

פגישת השר כ"ץ עם הבכירים הביטחוניים. צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון

הקבינט המדיני ביטחוני יתכנס הערב (חמישי) לדיון לקראת תאריך היעד שנקבע להשלמת הסכם הפסקת האש עם לבנון, שכולל נסיגה מלאה של כוחות צה"ל מלבנון - במקביל לנסיגת חיזבאללה מצפון לליטאני. השרים יידרשו להחליט כיצד לפעול אל מול ההפרות של חיזבאללה וכיצד לשמור על הסכם הפסקת האש, וגם, ככל הנראה, להותיר חלק מהמוצבים עוד בשטח לבנון כל עוד חיזבאללה לא משלים את השגת כוחותיו. להערכת גורם המעורב בנושא בישראל, צפויים לאשר את המשך הנסיגה ההדרגתית תוך השארת חלק מהמוצבים במדינה השכנה בדרישה להדדיות בקיום ההסכם.

לדברי גורם מדיני "לישראל יש עניין בקיום הפסקת האש ולכן תהליך נסיגת כוחות יימשך ולא ייעצר, אבל סביר שלא יושלם עד ל-26 בינואר כנכתב בהסכם". גורמים ביטחוניים אמרו כי ישנם סימנים חיוביים בשטח לאכיפה על ידי צבא לבנון אך אל מול זה העובדה שחיזבאללה לא השלים את הסגת כוחותיו מצפון לליטאני היא סימן בעייתי. כאמור בימים הקרובים צפוי צה"ל להמשיך לפעימה השלישית של נסיגת כוחות צה"ל מאזור נוסף בלבנון. 

דיון הקבינט המדיני-ביטחוני בלשכת ראש הממשלה (ארכיון), צילום: קובי גדעון/ לע"מ

המסר הישראלי לארה"ב ולממשל החדש בבית הלבן הוא כי ישראל מעוניינת בשימור הסכם הפסקת האש וכן במנגנון הפיקוח בראשותו של הגנרל האמריקני שהוצב באזור כדי לפקח על יישום ההסכם. בפגישה שקיים אתמול שר החוץ גדעון סער עם שליחת האו״ם ללבנון ז'נין הניס-פלאסחארט הוא התייחס למתווה הפסקת האש ולימים הקריטיים הקרובים. הוא חזר ואמר כי ישראל מחוייבת להפסקת האש בלבנון ונחושה להמשיך בתהליך זה. עם זאת, השר הבהיר, כי על הדבר להיעשות בהתאם לצרכי הביטחון של ישראל ובאופן מדורג. השר סער הוסיף, כי ללבנון יש עתה הזדמנות להשתחרר מלפיתתו של הכיבוש האיראני והציר הרדיקלי בראשותה ולבנות עתיד טוב יותר עבור העם הלבנוני.

פעילות לוחמי צה"ל בדרום לבנון, צילום: דובר צה"ל

בתדרוך לכתבים זרים השבוע הבהיר סער את העמדה הישראלית ואמר כי "חיזבאללה חייבים לסגת מעבר לליטאני. אנחנו רוצים לראות יישום מלא של הסכם הפסקת האש. בימים הקרובים נראה את הרצון הטוב שלנו להתקדם כפי שעשינו בהתחלת נסיגת הצבא הישראלי. אנחנו רוצים להמשיך אבל רוצים שההסכם ייושם במלואו. אם נראה הפרות נעמוד על דרישות הביטחון שלנו. עיקר הבחינה תתמקד בכך שכל טריטוריה שנפנה - צבא לבנון יהיה מסוגל לתפוס את השטח".

לקראת ישיבת הקבינט, שר הביטחון ישראל כ"ץ קיים הערכת מצב ביטחונית עם הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל׳) אייל זמיר, ראש אמ"ץ, ראש אמ"ן, מפקד חיל האוויר, ראש אגא"ס ובכירים נוספים במערכת הביטחון.

תומכי חיזבאללה חוגגים בביירות לאחר הפסקת האש, צילום: רויטרס

על רקע הדיווחים, בחיזבאללה משגרים מסר מאיים: "כל עיכוב מצד האויב של תקופת 60 הימים תיחשב להפרה בוטה ולהתעקשות על פגיעה בריבונות הלבנונית". 

עוד נכתב בהודעה הרשמית של ארגון הטרור: "אנו עוקבים אחר התפתחויות המצב, שאמור להוביל בימים הקרובים לנסיגה מלאה. כל הפרה של ההסכם והתחייבויותיו, וכל ניסיון להתחמק מהם בטענות שווא, לא יתקבלו. אנו דורשים התחייבות מלאה, ללא שום ויתורים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר