בישראל עוקבים בדאגה אחר הניסיון של טורקיה להתבסס בסוריה ומכך שהציר האיראני הפגוע יוחלף בגורמים רדיקליים לא פחות לפתחנו. ממידע שהגיע לידי "ישראל היום", רה"מ עוסק בנושא מאז נפילת משטר אסד - ונוכח החלטת ארדואן להציב כוח משמעותי בסוריה בימים האחרונים. נתון חדש שרואה אור כעת מלמד לא מעט על הסיבה לדריכות הישראלית: בשנת 2023 לבדה, מספר הברחות האמל"ח הגדול ביותר לתוך ישראל היה מטורקיה.
רה"מ נדרש לסוגיה בעקבות הממצאים החריגים ברשות המעברים שהצביעו על כך שבמקביל לציר ההברחות האיראני דרך ירדן ליו"ש, מתקיים ציר לא פחות רחב בהיקפו באמצעות טורקיה. מאז 7 באוקטובר טורקיה התייצבה לצד חמאס ביתר שאת וראשיה אף מקבלים במדינה מקלט בטוח להמשך פעילותם.
בטורקיה פועלות באין מפריע גם קרנות "הצדקה" של חמאס שאוספות כסף לצורך מימון הטרור של הארגון מזה שנים ארוכות. האיום הטורקי־גלובלי פוגש שוב את ישראל בנקודה הזו שבה משטר אסד נפל ובסוריה נוצר ואקום שעשוי להזמין אליו איומים חדשים־ישנים אל מול רמת הגולן.
השר כ"ץ התייחס להתפתחויות בסוריה בישיבת ועדת חוץ וביטחון שהתקיימה ביום שני האחרון, שם אמר בחלק הסגור כי "הסיבה המרכזית לנפילת משטר אסד היא התחושה של המורדים שהציר האיראני נחלש מאוד, תחושה שגרמה להם לפעול". כ"ץ הוסיף כי "עלינו להיות ערוכים לכל התרחישים וכי יש למנוע היווצרות של איום מוחשי על תושבי הגולן, בכדי לא לחזור למציאות כפי שהייתה לפני 7.10 של סכנת פלישה לשטח ישראל". שר ביטחון תיאר בפני חברי הוועדה את הליך קבלת ההחלטות שהוביל למבצע לפגיעה המשמעותית ביכולות הצבא הסורי.
אלא שבעוד צה"ל עוסק טקטית בפעולות לחיסול היכולות שהיו לצבא אסד, יש מי שדואג שוב שישראל מפספסת את האסטרטגיה: למנוע ממשטר רצחני בעל אידיאולוגיה נאצית לצמוח שוב לפתחנו - אסד-אל ג'ולאני-ארדואן - זה אותו דבר.
גורמים באזור הביעו באוזני ישראל את ספקותיהם באשר לנאומו המצוחצח האחרון של מנהיג המורדים אל ג'ולאני וביקשו את הדריכות הישראלית באשר לבאות. מי שעוד מתריעים לפתחנו הם הכורדים והדרוזים בסוריה, שחוששים ליפול לידיהם של הטורקים ואנשי אל ג'ולאני.
האימפריאליזם הארדואני
חבר ועדת חוץ וביטחון ח"כ עמית הלוי כבר פנה פעמיים בנושא לנתניהו וביקש לבחון את האפשרות לפעול אקטיבית לחלוקה מחדש של סוריה ל"קנטונים", נושא שנבחן גם בצמרת מערכת הביטחון. "אנו ניצבים כיום בפני סכנה ברורה שסוריה תהפוך למוקד אזורי של האסלאם הרדיקלי ושל מאוויי האימפריאליזם הארדואני", כתב הלוי לנתניהו. "לכן חיוני כי דווקא בימים אלו ממשלת ישראל תיזום ועידה בינלאומית לשם הסדרה מחודשת של הגבולות הבינלאומיים בתוך סוריה ומול שכנותיה. כדי לעמוד על ביטחון המדינה ועל ההכרח למנוע הקמתו של משטר ניאו־נאצי ברוח האסלאם הקיצוני".
הלוי לא כותב לנתניהו בחלל ריק. כאמור, ברקע לשינויים הדרמטיים באזור שעלולים להשפיע על ירדן, מצרים והרש"פ, יש אפשרות בחלון זמנים קצר לעיצוב המציאות רגע לפני שמשטר מסוכן יותר מתבסס על הגבול ומציב מודל מסוכן שעלול לחזור על עצמו במקומות נוספים במזרח התיכון.
על השאיפות הגיאו־פוליטיות והתרחבות ההשפעה האזורית של ארדואן נכתבו די מילים בשנים הללו, אבל אפשר להזכיר בנקודות את ההתבססות הצבאית של טורקיה שמעורבת צבאית בלוב, סוריה ועיראק, תוך חתירה להרחבת נוכחותה והשפעתה.
בים התיכון - טורקיה שואפת לנכס לעצמה זכויות קידוח גז ונפט במזרח הים התיכון, על אף התנגדות של מדינות כמו יוון וקפריסין. וכן רק לאחרונה מנסה טורקיה למצב את עצמה כגורם מתווך בסכסוכים אזוריים כמו אוקראינה־רוסיה ואף בין ישראל לחמאס בסוגיית החטופים.
בעקבות הפרסום, הגיב יו"ר הדמקרטים יאיר גולן: "ישראל חייבת להיות מוטרדת מדבר אחד בסיסי: מתקפה טורקית כנגד הכורדים בסוריה. אם הטורקים יכניעו את הכורדים, המשמעות תהיה שבמקום איראן והאסלאם השיעי הרדיקלי, נקבל את טורקיה והאסלאם הסוני הרדיקאלי. ישראל חייבת לנקוט יוזמה ולנצל ערוצים גלויים וחשאיים על מנת לתמוך בכורדים. מרחב כורדי חזק הוא ביטחון לישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו