כל צד והניצחון המוחלט שלו: ישראל וחמאס אינן בשלות לעסקה

ישראל מתמקדת בהשארות בציר פילדלפי, במנגנון פיקוח על מעבר אנשים לצפון הרצועה ובאפשרות להמשך הלחימה • סינואר דורש הפסקת לחימה ושיקום הרצועה • ההצעה הנוכחית על השולחן אינה משביעה אף אחד מהצדדים

בלינקן, סינוואר ונתניהו , עמית, שאבי, AP
בלינקן, סינוואר ונתניהו. צילום: עמית, שאבי, AP

הרב שיח בין חרשים שמתנהל בין ישראל וחמאס הגיע לדרך ללא מוצא. נראה שהן חמאס והן ישראל אינן בשלות להגיע להסכם, שכן לשתיהן אינטרס דומה – שרידות. ושרידות מחייבת מבחינת שני הצדדים "ניצחון מוחלט". עבור סינואר המשמעות היא הפסקת המלחמה ושיקום עזה, ומבחינת נתניהו – שרידות שלטונו. וההצעה הנוכחית על השולחן אינה משביעה אף אחד מהצדדים.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:30
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:30
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    דוברות רה"מ

    אבל האם יתכן ששני הצדדים מנתחים לא נכון את תמונת "הנצחון"? ישראל, נכון לדרישותיה במו"מ, מתמקדת בהשארות בציר פילדלפי, במנגנון פיקוח על מעבר אנשים לצפון הרצועה ובאפשרות להמשך הלחימה. מבחינת ישראל, הישגיה עד כה ברצועה מרשימים ודרישות אלה יבטיחו את ההישג ב"נצחון המוחלט".

    מבחינת חמאס, יכולותיה הצבאיות בעזה נפגעו קשה מאד, גם יכולותיה השלטוניות. אבל יכולותיה ביהודה ושומרון עדיין קיימות, ציר ההברחות מירדן של אמל"ח וכספים שמתדלק את המערכה ממשיך לפעול כמעט באין מפריע. ארגון הטרור הצליח לבנות חזית חדשה מגזרת לבנון, שכוללת אלפי לוחמים ונסמכת על חזבאללה ואיראן, ובעיקר, הצליח בשנה האחרונה לבסס יכולת חסרת תקדים ברחבי העולם.

    הרס בעזה לאחר תקיפות צה"ל. סנואר דורש את שיקום הרצועה, צילום: רויטרס

    תשתית שנבנתה לאורך שנים על ידי הנהגת החוץ בחמאס ופעילה באוסטרליה, מלזיה, כלל מדינות אירופה, ארה"ב קנדה ודרום אפריקה. זה בעצם הגב הכלכלי, הלוגיסטי, המדיני של חמאס. מערך זה התחזק מאד בשנה האחרונה בסיוע של האחים המוסלמים וקטאר והפך לזרוע אסטרטגית. זרוע שמגייסת מאות מיליוני דולרים, שמסייעת לוגיסטית (כולל לבניית המנהרות בעזה), שעוסקת במלחמה על התודעה ובלוחמה על ההשפעה, שמפעילה לובינג אסלאמי חסר תקדים בפרלמנטים בעולם, מגייסת סטודנטים והפכה את חמאס לשם נרדף למנהיגה של העם הפלשתיני. חמאס כיום היא תנועה עולמית שזוכה לתמיכה של מעצמה כמו רוסיה ובנות בריתה.

    מציאות שכזו יש בה כדי לשנות לחלוטין את תפיסת היסוד של ישראל בדבר "נצחון מוחלט". יתר על כן, ויתור של סינואר על התנאים הישראלים לא מהווה כל איום אסטרטגי על חמאס שתוכל לשקם יכולותיה בעזה. אירגון הטרור העזתי יוצא מהאירוע האחרון מחוזק מאד עם תשתית חובקת עולם, ועם סיכוי לא קטן לשיקום יכולותיו ובעיקר להפוך  לנציגו  של העם הפלשתיני.

    נשיא איראן הנכנס, מסעוד פזשכיאן, עם איסמעיל הנייה (ארכיון), צילום: רויטרס

    לו הייתי היום יועצו של יחיא סינואר, ראש הלשכה המדינית בחמאס, הייתי אומר לו "תחתום על ההסכם כולל הדרישות של ישראל". דרישות אלה, אין בהן כלום כדי למנוע את השיקום האסטרטגי של האירגון, מה גם שעוד טרם המלחמה נדונו בחמאס אופציות חליפיות לציר פילדלפי והברחות לעזה באמצעות דרכים אחרות.

    הסכמה של חמאס תוריד מנוף לחצים כבד מאד המופעל על קטאר, האמא הרוחנית והממנת של התנועה, ומאיים על פרויקט הדגל של האחים המוסלמים של השתלטות על המערב. היא גם תוריד איום מהותי על איראן שחוששת מאד שהמלחמה בעזה יכולה להוליד פגיעה אסטרטגית בגרעין שלה, וגם על חזבאללה שחוששת ממערכה כוללת מול ישראל. .

    מבחינתך סינואר, קבלת ההסכם AS IS הוא "הניצחון המוחלט".

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר