אזרחי ישראל קיבלו במוצאי השבת הצצה נוספת למתיחות שבין שני האישים הפוליטיים הבכירים ביותר שמנהלים את המלחמה נגד חמאס מאז 7 באוקטובר, ושבכלל אמונים על ביטחון ישראל: רה"מ בנימין נתניהו ושר הביטחון ממפלגתו יואב גלנט.
חרף העובדה שאיש לא שוגה באשליות באשר ליחסי החיבה שבין השניים מאז הורה נתניהו על פיטורי גלנט במארס, השניים הקפידו להציג חזית אחידה מתחילת המלחמה. זו נסדקה כשאמר נתניהו לעיתונאים שביקש מגלנט להצטרף אליו להודעות לתקשורת, אך האחרון סירב (ולא הכחיש), ומאחורי הקלעים מתברר שמדובר רק בקצה הקרחון.
לראשונה נחשוף כאן פרטים חדשים על המתיחות שבין הלשכות של השניים, לרבות איחורים מכוונים להתייעצויות בזמן מלחמה, סגירת חדרים על ידי ראש הממשלה בקריה לישיבות תכופות למורת רוחו של השר, שזהו משרדו הרשמי, וגם כיצד הביקור של נתניהו בעזה כמעט נמנע בשבוע ההפוגה מהמלחמה.
למרות הכחשה בלשכת גלנט, התיאורים שופכים אור על המתיחות האישית שבין הלשכות, אך כל הגורמים שאיתם שוחחתי הקפידו לייצר חיץ בין האירועים האלה לבין ניהול מלחמה ענייני. "שניהם מבינים שזה הדבר החשוב ביותר שיעשו בכל ימי חייהם", אמרו גורמים המעורים ביחסים בין השניים.
נתניהו: "הצעתי לגלנט שנערוך מסע"ת משותפת, הוא החליט מה שהחליט" // צילום: לע"מ
בימי ההפוגה בשבוע שעבר, לשכת ראש הממשלה ניסתה לתאם לנתניהו ביקור אצל החיילים שנמצאים בתוך הרצועה. פעם אחר פעם נאמר ללשכה כי אין אישור משר הביטחון בגלל הפעילות בעזה, כי החיילים לא פנויים לכך, ועוד סיבות שונות שנשלחו בתגובה לפניות. בלשכת נתניהו קיבלו את ההסבר, אך הופתעו לגלות את גלנט עצמו מגיח מהים לביקור אצל החיילים ב־25 בנובמבר. יום למחרת, בלשכת נתניהו כבר לא חיכו להסברים ויצרו לו ביקור מתוקשר. בלי סירה, אבל עם רגליים על הקרקע בעזה.
עוד ברקע המתיחות השקטה בין ראש הממשלה לשר הביטחון, משתתפי ישיבות שבהן נכחו השניים מספרים כי גלנט נוהג לפקוד אותן באיחור מכוון של כמה דקות, בעיקר כדי להביע את אי־שביעות רצונו מכך שבלשכת ראש הממשלה מייצרים את הערכות המצב האלו, בזמן שהוא נמצא בחזית מרוחקת ונדרש להגיע בן־רגע למקום ובשעה שנקבעה. גלנט מגיע, כמובן, והישיבות ענייניות, אך האיחור והמסר מועברים לנתניהו באופן פרונטלי.
למתח נלווית העובדה כי מאז תחילת המלחמה נמצא נתניהו ימים רבים בקריה, מקום מושבו של שר הביטחון בימים כתיקונם. בעוד בלשכת נתניהו משריינים לו את החדרים לפגישות מסוגים שונים לטובת המלחמה, לשכת השר גלנט נדרשת להתאמות של הרגע האחרון ולחיפוש חדרים מהמלאי החסר. כך היה, בין היתר, בפגישה עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, אך לטענת גורמים המעורים בנושא - גם כאן, יחסים טובים יותר היו מונעים אי־נעימות רבה.
פגישות ספורות
מאז תחילת המלחמה אפשר לספור על כף יד אחת את מספר ישיבות הממשלה, ועל אצבע אחת את ישיבות סיעת הליכוד - אך השר גלנט החליט על מיקוד במלחמה, ואת הישיבות משני הסוגים הוא לא פוקד. אתמול, כשלא הגיע לישיבת סיעת הליכוד, הוא עורר תרעומת מצד חבריו לסיעה, אך לא נראה שזה מה שמפריע לשר הביטחון, או יפר את הנוהג החדש שסיגל לעצמו מאז 7 באוקטובר.
ולסיום, אירוע ההצהרה לעיתונאים במוצאי השבת. בסביבת גלנט כבר היו מי שחששו מתמונת מסך מפוצלת בינו לבין נתניהו, שתעביר שדר שלפיו עם חידוש הלחימה בעזה, קברניטי המלחמה לא מסוגלים להיות בחדר אחד ולדבר עם הציבור. אך בלשכת גלנט ביקשו עוד בבוקר שבת לזמן את העיתונאים לתדרוך צבאי־ביטחוני באשר לחידוש הלחימה. מי שהצטרף באיחור היה ראש הממשלה. לשכתו אמנם הזמינה את גלנט להצטרף למסיבת העיתונאים, שנקבעה מאוחר יותר לאותו היום, אך בלשכת גלנט סירבו.
גלנט במסיבת העיתונאים: "ההישגים גדולים, אלפי מחבלים חוסלו" // צילום: לע"מ
כמי שנכחה במסיבות העיתונאים של מוצאי השבת בזמן מלחמה, אפשר להבין את גלנט. בעוד לנתניהו מופנות רוב השאלות, והאירוע הופך בן־רגע לשאלות על יתר אירועי היום המופנות לראש הממשלה - השרים שלצידו מתייתרים. גלנט רצה לדבר לכתבים בנושאים אחרים ולזכות בתשומת ליבם. זה לא היה מתאפשר כשהוא לצד נתניהו, אך המסר היה בעייתי. נתניהו הדגיש במוצאי השבת כי ניהול קבינט המלחמה הוא ענייני, וגלנט הבהיר זאת בשיחות אחרות - אך איש מהם לא הכחיש את המתח.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו