ביידן: "לאחר המלחמה, בעזה ובגדה המערבית צריך להיות שלטון אחד"

נשיא ארה"ב במאמר מיוחד ל"וושינגטון פוסט": בתום הקרבות, "אסור שעזה תשוב אי פעם להיות בסיס לטרור, אך אסר גם לגרש פלשתינים מהרצועה ואין לכבוש אותה מחדש" • "לו היה לחמאס אכפת מחייהם של הפלשתינים, היה משחרר את כל החטופים, מניח את הנשק ומסגיר את המנהיגים ואת כל אלה שהיו אחראיים למתקפת 7 באוקטובר"

ביידן ונתניהו בישראל, אוקטובר 2023. נאום ה-Don't הפך לאייקוני  , רויטרס
ביידן ונתניהו בישראל, אוקטובר 2023. נאום ה-Don't הפך לאייקוני . צילום: רויטרס

אסור שעזה תשוב אי פעם להיות בסיס לטרור; אסור לגרש ממנה פלשתינים; אסור שעזה תיכבש מחדש, אסור שיהיה עליה מצור ואין להקטין את שטחה – אלה לדברי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן קווי המתאר למציאות שצריכה להתבסס בעזה עם סיום המלחמה.

במאמר אסטרטגי תחת הכותרת "ארה"ב לא תיסוג מהאתגר של פוטין וחמאס", כותב ביידן כי "רצועת עזה והגדה המערבית יצטרכו להיות מאוחדות תחת מערכת שלטונית אחת, ובסופו של יום - תחת רשות פלשתינית מחודשת".

ביידן מציין כי ארה"ב עומדת איתן לצד העם בישראל שמגן על עצמו מפני "הניהליזם הרצחני של חמאס". הוא מפרט בהרחבה את זוועות חמאס ומזכיר כי ארגון הטרור הבטיח לשחזר שוב ושוב את 7 באוקטובר. "לעם הפלשתיני מגיעה מדינה משלו ועתיד ללא חמאס", כותב ביידן ומספר על כאבו למראה המוות וההרס ברצועת עזה. "המטרה שלנו צריכה להיות לא לעצור את המלחמה ליום אחד – היעד צריך להיות להפסיק את המלחמה לעד ולשבור את מעגל האלימות הבלתי פוסקת, ולבנות משהו איתו יותר בעזה ובמזרח התיכון בכלל כדי שההיסטוריה לא תמשיך לחזור על עצמה".

ביידן מציין כי על הקהילה הבינלאומית להקצות משאבים לתמיכה בעם בעזה מיד לאחר המשבר, לרבות אמצעי ביטחון זמניים, ולהקים מנגנון לשיקום הרצועה לטווח הארוך. "הכרחי שלעולם לא ייצאו עוד איומי טרור מעזה או מהגדה המערבית". 

תוצאה של תקיפת חיל האוויר בחאן יוניס, היום (שבת), צילום: אי.פי

ביידן כותב בהרחבה על חיוניות הסיוע ההומניטרי לעזה, לרבות ההפוגות היומיות בלחימה מצד ישראל כדי לאפשר לעזתים להתפנות דרומה, ומדגיש: "הפעולות האלה (של ישראל) עומדות בניגוד גמור לאסטרטגיה הטרוריסטית של חמאס: הסתתרות בקרב האזרחים הפלשתינים, שימוש בילדים ובחפים מפשע כמגינים אנושיים, הקמת מנהרות טרור מתחת לבתי החולים, לבתי הספר, למסגדים ובנייני מגורים, והגברת המוות והסבל של אזרחים תמימים, ישראלים ופלשתינים כאחד. לו היה לחמאס אכפת מחייהם של הפלשתינים, היה משחרר את כל החטופים, מניח את הנשק ומסגיר את המנהיגים ואת כל אלה שהיו אחראיים למתקפת 7 באוקטובר".

פוטין בפורום תרבות בסנט פטרבורג. בנשימה אחת עם חמאס, צילום: אי.אף.פי

המאמר של ביידן אינו נוגע רק לישראל ולעתיד עזה, אלא, כפי שאפשר ללמוד מכותרתו, עוסק ביציבות העולמית בכלל. מהבחינה הזו, מזכיר ביידן את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ואת חמאס בנשימה אחת. "הן פוטין והן חמאס נלחמים כדי למחות מהמפה דמוקרטיה שכנה. והן פוטין והן חמאס מקווים לקריסה רחבה יותר של יציבות אזורית ומבקשים לנצל את התהו שישתרר. אמריקה לא יכולה ולא תתן לזה לקרות - לטובת האינטרס הלאומי שלנו - ולטובת העולם כולו".

בלי או עם קשר לגישת מתחרהו המתסמן במירוץ לבית הלבן, דונלד טראמפ, מדגיש נשיא ארה"ב כי לארה"ב יש תפקיד מיוחד בעולם. "אנו מגייסים בעלי ברית ושותפים כדי להתמודד עם תוקפנים וכדי להתקדם לעתיד טוב יותר ושוחר שלום יותר. העולם נושא אלינו את עיניו כדי לפתור את בעיות התקופה. זו חובת של מנהיגים ואמריקה תוביל, כי אם ניסוג מהאתגרים של היום, הסיכון להתפשטות העימותים יגדל, והמחירים שיידרשו לטיפול בהם רק יעלו. לא ניתן לכך לקרות. התפיסה הזו עומדת ביסוד תמיכתי בעם האוקראיני הנאבק כדי להגן על חירותו נגד המלחמה הברוטלית של פוטין. ואנו יודעים משתי מלחמות עולם במאה הקודמת שכאשר האלימות באירופה עוברת ללא מענה, המשבר אינו מכלה את עצמו. הוא מושך את ארה"ב במישרין. על כן המחויבות שלנו לאוקראינה היום היא השקעה בביטחון שלנו עצמנו: היא מונעת עימות רחב יותר מחר".   

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר