נשיא צרפת עמנואל מקרון אמנם כבר הספיק לחזור בו מדרישתו שישראל תפסיק "להרוג נשים ותינוקות", אבל דבריו מבטאים את מה שבירושלים מזהים כ"שינוי מגמה" בינלאומי ביחס ללחימה ברצועה.
"גם אם האשראי הבינלאומי למלחמה הצודקת של ישראל נגד חמאס יסתיים - נמשיך בלחימה", מבטיח השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, אך מוסיף: "יהיה קל יותר להמשיך לפעול בגיבוי נרחב של מדינות המערב, ובפרט ארה"ב".
סיוע הומניטרי לצד הסברה
בשיחות מאחורי הקלעים, בלשכת ראש הממשלה מתארים את הגיבוי הבינלאומי כנגזרת של שתי פעולות מתמשכות: המשך והעמקת הסיוע ההומניטרי לאזרחים ברצועה, כדי למנוע משבר שיאלץ את ישראל להפסיק את הפעולות הצבאיות - והסברה בינלאומית באשר לחטופים שעדיין מוחזקים בידי מחבלי חמאס, ובהם ילדים, תינוקות, אימהות וזקנים.
"בעוד תמונות הטבח מ־7 באוקטובר כבר הספיקו כנראה לדהות בעולם, גורל החטופים עדיין מעסיק רבות ממדינות המערב התומכות בישראל", אמר ל"ישראל היום" גורם המעורה בהסברה הישראלית.
סוגיית התנאים של תושבי עזה היא קושי גדול לא פחות. יצחק גל, מומחה לכלכלת המזרח התיכון ולכלכלה הפלשתינית, מזהיר מפני התהוות של אסון הומניטרי נוסח סומליה בדרום הרצועה. "יש שם 1.5 מיליון עקורים בלי תשתיות, ובלי יכולת לוגיסטית להכניס מזון, מים ותרופות בכמויות מספיקות", הוא אומר.
"כבר יש סימנים ראשונים לרעב של ממש, מחסור במי שתייה, מגיפות, פשע. חמאס שולט באמצעות אונר"א-עזה על קליטת הסיוע ההומניטרי הבינלאומי, והוא קובע מי יקבל מזון ומים, הילדים של מי יטופלו ולמי יהיו תנאים סניטריים בסיסיים". לדברי גל, יש כעת בשטח תא שירותים אחד לכ־100 איש בממוצע.
חרף הביקורת הנוקבת בישראל על העברת סיוע הומניטרי לרצועה בעוד אזרחי ישראל שבויים בה, הוחלט לפעול בתיאום עם ארה"ב ומדינות מערביות נוספות כדי להיענות לבקשות בנושא הזה. הסיבה, לדברי בכירים בישראל, המשבר ההומניטרי ברצועה לא מטריד את מנהיגי חמאס, שלא דואגים לגורל התושבים - אבל בהכרח ילחיץ את ישראל לצאת מהרצועה לפני השגתם של יעדי המלחמה.
ואיך בדיוק פועלים בישראל כדי לשמר את מרחב הפעולה? במשרד הביטחון, השר גלנט מזמן אליו לישיבות קבועות את מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף רסאן עליאן, כדי לבחון במה אפשר להקל על העזתים. בד בבד, דובר צה"ל מפיץ תיעוד יומיומי של סיוע לאזרחים להתפנות, של חלוקת כרוזים ושל התנועה במעבר ההומניטרי, שנועדו לבדל בין תיעוד הלחימה במחבלים ותמונות ההרס מצד אחד, לבין האפשרויות שניתנות לאזרחים באזור לנוע למקום בטוח מצד אחר.
במשרד החוץ פועלים בימים האחרונים כדי לחדש את הרכבת האווירית לישראל, גם אם בדרגי שרים, ולא בדרג של ראשי מדינות. היום ימריא שר החוץ אלי כהן לפגישה עם נציגי הצלב האדום, ואילו מחר ינחת בישראל שר החוץ של האיחוד האירופי, ז'וזפ בורל, שלא ידוע בחיבתו העזה לישראל.
במשרד מבינים כי הלחץ הבינלאומי על ישראל צפוי לגבור ככל שהפעילות המבצעית על הקרקע תימשך, ולכן פועלים שם גם בשימור מתמיד של סוגיית החטופים בתודעה.
520 ראיונות, וממשיכים
במערך ההסברה עסוקה יחידה של שישה דוברים, ובהם השר דרמר, בהענקת ראיונות לכלי התקשורת בכל רחבי העולם. עד היום נמנו 520 ראיונות, והיד עוד נטויה. במקביל, נתניהו עצמו משוחח מדי יום עם מנהיגים - בדגש על נשיא ארה"ב ביידן, שתמיכתו היא המשמעותית ביותר עבור ישראל.
מבחינה נושאית, אחת מהמטרות של ההסברה הישראלית היא להוריד את נרטיב ה"נכבה" מסדר היום העולמי באמצעות תיווך של דובר צה"ל, פעולת מתפ"ש להכנסת סיוע אזרחי, וכאמור - השבת "מלחמה" באמצעות סיפור על 240 החטופים שנמצאים בידי מחבלי חמאס האכזריים.
שורד השבי שגיא דקל-חן עלה לדשא עם שחקני הפועל באר שבע, רוני דלומי ביצעה את "תחזור"
תחקיר המחדל בכפר עזה: הקיבוץ נכבש בתוך שעה, לוחמים פצועים פונו לפני אזרחים
פרסומת | המירוץ לאולימפיאדה: מהמיונים להישגים
גורמים ישראלים ל"ניו יורק טיימס": חמאס יסרב לשחרר את מרבית החטופים ללא סיום המלחמה
דיווח ערבי: "השיחות על הפסקת האש בעזה עומדות בפני סיבוכים הולכים וגוברים"
בישראל מוכנים לספוג מעת לעת גם התבטאויות של מנהיגים נגד הפעולות של ישראל בעזה, שנאמרות לצורכי פנים - ואחת היא אם מדובר במקרון, בביידן או במנהיגי מצרים וירדן. הקשרים עצמם עם המגַנים לא נפגעו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו