לפני המראתו לארה"ב לפגישה המיוחלת עם הנשיא האמריקני ביידן, נפגשו ראש הממשלה נתניהו והשר רון דרמר עם יו"ר הציונות הדתית השר בצלאל סמוטריץ', במוקד הפגישה - ההסכם הנרקם מול סעודיה והדרישות הכלולות בו למחוות מול הפלשתינים.
בישראל יודעים זה זמן מה שהתמורה שידרוש ביידן לקידום ההסכם בצד הפלשתיני תהיה גדולה עוד יותר מהתנאים שיציבו הסעודים שמתמקדים מצדם בגרעין אזרחי וברית הגנה. בנאומו אמש (שלישי) באו"ם אושש הנשיא האמריקני את החששות הישראלים כאשר הזכיר שוב פתרון נשכח: שתי מדינות לשני עמים.
רה"מ נתניהו ורעייתו נחתו בניו יורק, וידאו: רועי אברהם/לע"מ, סאונד: יחזקאל קנדיל/לע"מ
אלא שנתניהו לא המריא מישראל עם ה"צידה" שלה מייחלים בארה"ב, בפגישה המשולשת עלתה שוב התנגדותו של סמוטריץ' למחוות לרשות הפלשתינית. כפי שכבר עלתה בישיבת הקבינט שבה דרשו האמריקנים להקל בהחזרי החוב של הרשות, הקלה הדורשת את חתימתו של שר האוצר שלא התקבלה עד לרגע זה. כפי שפורסם אז ב"ישראל היום", אמרו בסביבתו של סמוטריץ' כי לא ייתכן שלאמריקנים יהיו דרישות משר שאותו הם מחרימים הלכה למעשה.
ולא מדובר רק בסמוטריץ'. גבולות הגזרה של נתניהו ביחסי התן וקח בעסקה עם סעודיה מצומצמים גם בגלל יו"ר עוצמה יהודית, אך חשוב מכך, טוענים בממשלה, לנתניהו אין את האשראי לשאת ולתת מתוך מפלגתו. בין היתר עלו שמותיהם של ח"כ אביחי בוארון, דני דנון, אריאל קלנר, דן אילוז כמתנגדים פעילים ונוספים להם מצמרת הרשימה. בקואליציה אמרו אתמול כי "אין שחר לטענות כאילו צירוף גנץ לממשלה תהפוך את התמורות לפלשתינים לאפשריות", שכן לנתניהו יש גם מתנגדים מבית והוא יודע את זה.
אם בארה"ב יהפכו את הנושא הפלשתיני למכשול, הנורמליזציה שמייחלים לה בן סלמן וביידן לא תוכל לצאת לדרך בתמיכה ישראלית, שכן כל מחווה שלא בתיאום פנים קואליציוני מלא עשויה לפרק את הממשלה וחלון ההזדמנויות עד האביב ייסגר ללא חתימה. יש לציין כי האינטרסים של ביידן שנדרש להישג בינלאומי משמעותי בקיום העסקה לפני הבחירות כמו אלו של בן סלמן לעניין ברית ההגנה גדולים מהמחוות שהם דורשים לעניין הפלשתינים, ודאי כאשר ביידן זקוק לנתניהו כדי להעביר את ההסכם בקולותיהם של הרפובליקנים. נתניהו מצדו להוט להסכם נוסף ברשימת הסכמי אברהם, אך לא ישלם עליו במחיר ממשלתו.
ראש המל"ל לשעבר מאיר בן שבת אמר לשאלת "ישראל היום" כי "ביחס לפלשתינים מצפה בן סלמן לתהליך משמעותי שיחזיר לשולחן את העיסוק בסוגיה הזו וייתן משקל ליוזמה הסעודית לסיום הסכסוך הישראלי-ערבי, מ-2002 שהוצגה ע"י הנסיך עבדאללה בן עבד אל עזיז אל סעוד וזכתה לתמיכת הליגה הערבית. יתכן שהממשל האמריקני נאחז בכך כדי להגביר את הלחץ על ישראל ולקדם את הסוגייה הפלשתינית בהתאם לתפיסתו. זה יכול להביא לכך שהדרישות מישראל יהיו גבוהות ממה שהיא יכולה להרשות לעצמה בסוגיה הזו, במיוחד לנוכח המציאות הביטחונית והפוליטית הנוכחית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו