הבחירה של ראש הממשלה לפגוש את אילון מאסק לפני הפגישה עם נשיא ארה"ב מסמלת את שינוי הכוחות בעולם. מנכ"לי חברות הטכנולוגיה חזקים היום כמנהיגי מדינות, ואולי אף יותר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו נחתו בסן חוזה// רועי אברהם לע"מ
כשמאסק התבדח שהוא נשיא ארה"ב הלא רשמי, זה קרץ לאמת. הבינה המלאכותית, הטכנולוגיה החשובה מאז הגרעין, מתפתחת בקצב מסחרר, ונכון לעכשיו המודלים החזקים ביותר נמצאים בידי ענקיות הטכנולוגיה בעלות המשאבים, התשתיות ויכולות ההשקעה. אם מאסק טס להזהיר את ממשלת סין שהבינה המלאכותית עלולה לאיים על המשטר, הוא לא רק מנכ"ל חברת הייטק.
נתניהו היה על הבמה המרכזית, אבל פספס הזדמנות להביא בשורה. לדבר על הטמעת אתיקה יהודית עתיקת יומין, שעידן הבינה המלאכותית זקוק לה. אנחנו עדיין דוד מול גוליית, וחובה על המדינה להוביל בתחום. אך איך מדינה קטנה נלחמת בגדולים? הקרב על ההובלה בבינה מלאכותית יכריע את עתיד הביטחון והכלכלה הישראליים. מה שראש הממשלה לא שרטט זו האסטרטגיה בתחום קריטי זה.
ייתכן שמאסק מזהה את יתרון הקוטן, הזריזות והאיכות של ישראל, שיכול לעזור גם לו. אולי הטבה רגולטורית. אבל נתניהו לא דיבר על כך, ולא התווה אסטרטגיה. לא הסביר כמה המדינה מתכוונת להשקיע במודלים חזקים של בינה מלאכותית.
מי שיכשיר יותר מהנדסים בתחום וימשוך יזמים למדינה, ינצח. הבינה המלאכותית מצריכה כוח מחשוב רב, וזה יקר. מדינה שתדאג שמחשוב יזרום בזול, תנצח בענק. מי שיכין את הדור הבא לתעסוקה בעידן הבינה המלאכותית, יושפע פחות מאבטלה. נכון להיום הממשלה מסבסדת פיקנטריה של מגזרים ונסיעות לאומן, במקום לדאוג לעתידה. סדר העדיפויות הנוכחי צריך להדיר שינה מעיני כולנו.
נתניהו טען כי התנגד לרפורמה המשפטית של לוין מתחילתה. אם כך, שידבר בעברית ויקבור את הרפורמה שגורמת לפילוג בעם, מערערת את היציבות ומרחיקה שיתופי פעולה.
ניסיון הרפורמה כשל וחשוב להכיר בכך, לחתוך, ולא להיגרר אחר חלומות האתמול. אנו מפספסים הזדמנות היסטורית להיות בחזית הטכנולוגית, הכלכלית והערכית בגלל מריבות סרק על רפורמה. העידן החדש מתקדם בקצב מסחרר. אנו חייבים לעבור לאסטרטגיה ולמעשים נועזים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו