החלטה של הפנטגון מרמזת: ארה"ב עדיין מייחסת חשיבות עליונה לישראל

למרות תוכנית קיצוצים נרחבת, מזכיר ההגנה לויד אוסטין הורה להחריג את הנספחות הצבאית בשגרירות ארה"ב בירושלים - ולהשאיר את התקן בה בדרג בכיר של גנרל שלושה כוכבים • זאת בזמן שבמדינות הנחשבות לבעלות ברית של ארה"ב, כגון בריטניה ומצרים, התקן "שונמך"

דגל ארה"ב תלוי על הפנטגון ,
דגל ארה"ב תלוי על הפנטגון

מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין החליט להחריג מתוכנית הקיצוצים של הפנטגון את הכוונה להוריד את דרג הנספח הצבאי בשגרירות ארה"ב בישראל, וקבע כי הוא יישאר בתקן בכיר שמאויש על ידי קצין בדרגת לוטננט-ג'נרל (גנרל עם שלושה כוכבים), כך נודע ל"ישראל היום".

ההחלטה מעידה על החשיבות שמייחס משרד ההגנה האמריקני לקשר הביטחוני-מדיני עם ישראל. הנספח הצבאי בשגרירות ארה"ב בירושלים אחראי גם על הקשר עם מנגנוני הביטחון של הרשות הפלשתינית, ונחשב למתווך חשוב בכל הנוגע לתיאום הביטחוני בין הצדדים. 

הפנטגון מוציא לפועל בימים אלה תוכנית קיצוצים נרחבת בנספחויות הצבאיות של ארה"ב ברחבי העולם, כדי לעמוד ביעדי התקציב שאושר לו. במסגרת זו החליט אוסטין לאשר את הורדת תקני הנספחים אפילו במדינות שנחשבות שותפות אסטרטגיות של ארה"ב, כגון בריטניה, מצרים, טורקיה ופקיסטן. במדינות אלה התקן החדש יאויש על ידי קצין בדרגת קולונל (מקבילה בערך לאל"מ בצה"ל), או קצין זוטר יחסית בדרגת קפטיין (מקבילה לסרן) כאשר מדובר בנספח ימי של הצי. 

מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין, צילום: איי.פי.

לצד ההחלטה שלא להוציא לפועל את הורדת דרג הנספח הצבאי בישראל, החליט אוסטין לבטל את הקיצוץ המתוכנן גם בסעודיה, איחוד האמירויות ועיראק. המדינות היחידות מחוץ למזרח התיכון שבהן הוחלט לבטל את "שנמוך" הדרג של הנספחים הצבאיים הן רוסיה, סין והודו - ששלושתן נחשבות למעצמות עולמיות.

רשימת המדינות שבהן החליט מזכיר ההגנה לשמר את הדרגים הבכירים של הנספחים הצבאיים, לעומת המדינות שבהן החליט "לשנמך" אותם, מהווה אינדיקציה לכך שארה"ב עדיין מייחסת חשיבות ביטחונית גדולה למזרח התיכון. זאת למרות הערכות לפיהן וושינגטון מעוניינת לצאת מהאזור ולהעביר את המיקוד שלה לאתגרים הביטחוניים באזור סין ודרום מזרח אסיה.

הנספח הצבאי מהווה את השליח הבכיר ביותר לענייני ביטחון מטעם ארה"ב במדינה שבה הוא מוצב, והוא מקיים קשרים שפעמים רבות נותרים חסויים עם הצבאות וארגוני הביון של המדינה המארחת. לדברי מומחים, להצבתו של קצין בכיר בתפקיד יש משמעות מעבר לממד הסמלי, מאחר שקל לו יותר לקיים דיאלוג פתוח וכן עם גורמים ביטחוניים במדינה שבה הוא משרת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר