30 אלף סטודנטים לא יגיעו עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית אל ספסלי האוניברסיטאות אלא ילמדו לימודי תעודה - טכנאי מוסמך או הנדסאי. מדובר בגידול לעומת השנים הקודמות, כך למשל בשנת 2012 עמד מספר סטודנטים אלו על 25,882 וב־2016 המספר כבר עלה ל־27,940 סטודנטים.
לימודי טכנאי והנדסאי מתקיימים ב־23 מגמות לימוד, ובהן הנדסת בניין, אלקטרוניקה, חשמל, הנדסת מכונות, עיצוב, תעשייה וניהול ועוד. הלימודים אורכים כשנתיים באחת מ־34 המכללות הטכנולוגיות. אז איזה מקצוע הכי מבוקש? 27% מהסטודנטים לומדים הנדסה אזרחית (ניהול בניין) מה שמאפשר להם רישיון לתכנון מבנים בני 4 קומות, 14% בוחרים באדריכלות ועיצוב פנים, 13% לומדים הנדסת חשמל, ו־13.5% לומדים הנדסת תוכנה.
יש גם מקצועות שהכפילו את כמות הסטודנטים שלהם, כך למשל מספר הסטודנטים להנדסה רפואית יעמוד בשנת הלימודים הקרובה על 750 (כפול לעומת אשתקד). הסיבות לזינוק זה נעוצות בין השאר בהתפתחות המחקר ובחממות סטארט־אפ לטכנולוגיות עבור הגיל השלישי, לצד התפתחות של תחומי הבריאות ובניית בתי חולים. מקצוע נוסף שבו מספר הסטודנטים זינק הוא הנדסת תוכנה וסייבר (424 סטודנטים).
מי שמפקח על המכללות הטכנולוגיות הוא המכון להכשרה טכנולוגית (מה"ט) שבמשרד העבודה והרווחה. לדברי תאיר איפרגן מנהלת מה"ט במשרד העבודה והרווחה, "הנתונים שבידינו מראים כי 90% מבוגרי המכללות הטכנולוגיות משתלבים במשק, רובם המכריע במקצוע שאותו למדו. בשנים האחרונות אנו עדים לגידול של עשרות אחוזים בהיקף הסטודנטים, ומתוכו גידול של 8.25% רק בשנה האחרונה".
תאיר איפרגן // צילום: קרן מעוז
תנאי הקבלה ללימודי טכנאי והנדסאי אינם מצריכים תעודת בגרות מלאה. אולם, המציאות מראה כי רק 56% מהסטודנטים זכאים לדיפלומה עם סיום לימודיהם בתום שנתיים. "העלאת אחוז מסיימי הלימודים ומקבלי הדיפלומה וצמצום אחוזי הנשירה מעסיקים אותנו מאוד", אומרת איפרגן. לדבריה, "אנו מקדמים בימים אלה פתרון להעלאת הזכאות לדיפלומה של סטודנטים להנדסאות בשיתוף פרופ' דן אריאלי ומומחים נוספים בתחום הכלכלה ההתנהגותית. הפרויקט המכונה 'נאדג'תון' מתמקד בהעלאת שיעור ההגשה של פרויקט הגמר".
אם חיפשתם את הסיבות לגידול בסטודנטים הלומדים לימודי תעודה, אפשר למצוא אותן בנתוני השכר. מדו"ח של הכלכלן הראשי עולה כי ההכנסה החודשית החציונית של סטודנט עם דיפלומה ממה"ט יעמוד על 11,742 שקלים (במקצועות ההנדסה השונים), אלו מרוויחים יותר ממי שבבעלותו תואר במדעי הרוח מאוניברסיטה (11,300 שקלים בחודש), ממי שיש בידו תואר ממכללה אקדמית לחינוך (10,064 שקלים בחודש), אך עדיין נמצאים מאחורי בעלי תואר במקצועות היי־טק ממכללה אקדמית (16,880 שקלים בחודש) ומבעלי תואר במקצועות היי־טק מאוניברסיטה (22,316 שקלים בחודש).
נראה כי הנתונים האלה רק צפויים לעלות: בישראל קיים מחסור קבוע בהנדסאים במשק - על פי סקר משרות פנויות האחרון של הלמ"ס ממאי 2019, כ־3,000 הנדסאים חסרים מדי חודש בממוצע ככוח עבודה בתעשיות בישראל.