הכביש הראשי היחיד בישראל ששומר שבת: כביש עוקף פסגת זאב, המכונה גם כביש הטבעת המזרחי, סגור בסופי שבוע עקב קיצוץ בתקני המאבטחים ובכוח מג"ב במעבר אדומים.
נוסעים המבקשים להגיע מירושלים לאזור בנימין ובחזרה, נאלצים לעבור דרך שכונת פסגת זאב. התוצאה: פקקי ענק כמעט מדי שישי ושבת, בשל עשרות אלפי כלי רכב שמנותבים כולם דרך השכונה, וכך נסיעה שבשגרה אמורה לארוך כ-20 דקות - אורכת בין שעה וחצי לשעתיים וחצי.
כולם סובלים - גם תושבי פסגת זאב וגם תושבי בנימין - ותושבי האזור, שנמאס להם, החליטו לצאת למאבק. בשבוע שעבר הפגינו עשרות מהם מול ביתו של ראש המועצה ישראל גנץ, בדרישה כי יפעיל לחצים על הגורמים האמונים על פתיחת הכביש. הפגנה נוספת מתוכננת ליום רביעי.
מדובר בסיפור חלמאי שכבר פרסמנו בעבר, על כביש שהמדינה סללה בתחילת המילניום בהשקעה של כ־150 מיליון שקלים, ועמד שומם יותר מעשור. הסיבה לכך: מחלוקת בין משרדי הביטחון וביטחון הפנים בסוגיית האחריות התקציבית למעבר הבידוק לכלי רכב שמגיעים מאיו"ש לירושלים. הכביש נפתח בינואר 2019 בעקבות לחץ מצד תושבי האזור והמועצה - לא לפני שהמדינה השקיעה עוד כ־30 מיליון שקלים בתיקון הבלאי שנוצר בכביש עקב שיממונו.
עד לפתיחת הכביש, שאורכו כארבעה ק"מ, תושבי בנימין שנסעו לירושלים עברו דרך פסגת זאב, ופקקי ענק היו נחלתם של כ־80 אלף איש בכל בוקר. פתיחתו של הכביש צמצמה משמעותית את כמות כלי הרכב שנסעו דרך השכונה, ועם זאת הכביש סגור בסופי השבוע. הסיבה? אין די תקציב להחזיק מאבטחים וצוות מג"ב במעבר הבידוק - אף שהשר לביטחון פנים לשעבר, גלעד ארדן, שבתקופתו נפתח הכביש, אמר בעבר ל"ישראל היום" כי יש תקציב, וכי בתוך כחודשיים מפתיחתו יפעל הכביש באופן מלא בכל שעות היממה.
תושבי האזור: "אין סיבה שהסעות הילדים לבתי הספר יהיו חשופות ליידויי אבנים, אפילו יום אחד בשבוע"
מאז, כאמור, חלפו שלוש שנים, הכביש עדיין סגור בסופי השבוע - ותקציב אין. לדברי תושבים בענתות, המובילים את המאבק, "חיינו וחיי ילדינו מופקרים מטעמים תקציביים במשך יומיים בשבוע. בימים אלו, כשהמדינה מדממת, יש חשיבות ביטחונית עצומה לפתיחת הכביש 24/7. אין סיבה שהסעות הילדים לבתי הספר יהיו חשופות ליידויי אבנים, אפילו יום אחד בשבוע".
ראש מועצת בנימין, ישראל גנץ, מסר בתגובה: "דרישתנו החד-משמעית מהממשלה היא לפתוח את הכביש בכל שעות היממה, כמו כל כביש אחר במדינה - מאז שהכביש נפתח".
במשרד לביטחון הפנים מודים כי לאור תעדוף משימות לא נמצא, גם בשנת 2022, תקציב לתקני אבטחה בסופי השבוע: "המשרד ישוב ויבחן את הנושא לקראת שנת 2023".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו