דין הפרה קרובה כרחוקה, וקלה כחמורה

דרישת ישראל להישאר בדרום לבנון עשרה ימים נוספים אינה מהותית, וללא אישור ממשל טראמפ - צפויה נסיגה שתוצג כהישג

גבול לבנון, אתמול , אייל מרגולין/ג'יני
גבול לבנון, אתמול. צילום: אייל מרגולין/ג'יני

האזור נכנס לשבועיים של דריכות. היום צפויה השלמת נסיגת צה"ל מדרום לבנון והעברת האחריות לצבא לבנון. הניסיון להאריך את השהייה בעשרה ימים ולהשאיר כוחות בחמש נקודות שולטות נדחה על ידי לבנון וממשל טראמפ. כשאין אסטרטגיה, טקטיקת דחיית ההחלטות היא שמובילה - וכך לא מעצבים מציאות.

בשבועיים האחרונים אנו עדים לשינוי מגמה מצד ממשלת לבנון וצבאה. מספר אירועים חסרי תקדים התרחשו מעבר לגבול: חילופי אש בין צבא סוריה החדש לצבא לבנון סביב ניסיונות הברחת אמל"ח של חיזבאללה בגבול, ובסוף השבוע - התנגשויות אלימות בין תומכי חיזבאללה לצבא לבנון, לאחר אולטימטום ישראלי למניעת נחיתת מטוס נוסעים מאיראן בביירות. לישראל אינטרס עליון שממשלת לבנון תממש את ריבונותה במדינה כולה.

הניסיון להאריך את השהייה בעשרה ימים נדחה על ידי לבנון וממשל טראמפ. חטיבה 7 בלבנון, צילום: אורן כהן

ישראל נכנסת לשבועיים של הכרעות רב־זירתיות - היום השלמת הנסיגה מדרום לבנון וב־1 במארס העיתוי הפורמלי להחזרת תושבי הצפון לבתיהם. בזירה הדרומית - סיום 42 ימי הפסקת האש של מתווה שחרור החטופים. בכל אחת מהזירות הגענו לנקודות הכרעה, וטיבן של נקודות כאלה הוא להחליט! כך במלחמה, כך גם בהסדרה, כל זירה מקרינה על משנתה.

נכון וטוב עושה ישראל בהחלטתה לנקוט מדיניות של הקשחת עקרונות הפסקת האש ולהגיב בתקיפות ובזמן על כל חריגה של חיזבאללה בקרבת הגבול עם ישראל או בעומק לבנון. דין הפרה קרובה כרחוקה, ודין הפרה קלה כחמורה.

דרישת ישראל להארכת השהייה בדרום לבנון בעשרה ימים אינה מהותית, שכן הדרישה להישאר בחמישה מקומות סמוכי גבול אינה מוגבלת בזמן. מול הממשל האמריקני הנוכחי ישראל לא תוכל לבצע מהלך כזה ללא אישור מפורש. בסופו של דבר צפויה נסיגה, שתוסבר כהישג שלפני חודש, בזמן ממשל ביידן, לא היה עולה על הדעת.

בשבועיים האחרונים נרשמו התנגשויות בין תומכי חיזבאללה לצבא הלבנוני. חיילי צבא לבנון ליד דגלי חיזבאללה ולבנון, צילום: AFP

המציאות בגבול הצפוני השתנתה לאחר המכות שספג חיזבאללה ואף השתפרה עם השינוי שעוברת סוריה, אלה משפיעים זה על זה בהקשרי ציר הרשע המכוון נגד ישראל, שלפני כמה חודשים היו זירה אחת, מתואמת, בלתי נפרדת ובמהותה היוותה איום ישיר על ישראל. האם זו מציאות שמאפשרת חזרת התושבים בבטחה לבתיהם? לא בטוח שבמשוואה אלה המרכיבים היחידים. אם המערכת האזרחית היתה מיישרת קו, משקמת ומשלימה פערים שנפערו ב־15 החודשים האחרונים, ייתכן שזה היה משפיע על תחושת התושבים ובעיקר על החלטתם לשוב לבתים, לאלה אשר יש להם לאן לחזור.

אנחנו נכנסים לשבועיים של הכרעות בזירה הצפונית והדרומית. נסיגת צה"ל וייצוב הפסקת האש בלבנון, ובדרום - סיום 42 ימי הפסקת האש ומימוש מתווה שחרור החטופים לקראת המעבר לשלב השני והשלישי. יותר מתמיד נדרשת מנהיגות עם ראייה ארוכת טווח ואומץ להחליט. במציאות שהגענו אליה אין את הפריבילגיה שלא להחליט.

הכותב הוא לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית וכיום יועץ אסטרטגי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר