עיכובים משמעותיים בהריסת בתי מחבלים שביצעו פיגועים: "מערכת הביטחון גוררת רגליים"

משך הזמן הממוצע להריסת בתי מחבלים היה 126 ימים, וכרגע יש 20 בתים של מחבלים שביצעו פיגועים בשנה החולפת שטרם נהרסו • "צריך להתייחס להריסת בתים כמו לסיכול ממוקד של מחבלים - ביצוע מיידי''

"הריסת בתי מחבלים מצילה חיים". צילום: דובר צה"ל

אף שכלל לא הוגשו עתירות המתנגדות להריסה של בתי מחבלים שביצעו פיגועים בשנת 2024 - יש עיכובים משמעותיים בהריסת הבתים, כך עולה מדוח של אגף המחקר והמדיניות בתנועת "אם תרצו".

על פי הדוח, אף שלא הוגשו כלל עתירות לבג"ץ על פיגועים שהתרחשו בשנה החולפת, משך הזמן הממוצע להריסת בתי מחבלים היה 126 ימים, וכרגע יש 20 בתים של מחבלים שביצעו פיגועים בשנה החולפת שטרם נהרסו.

הריסת בית המחבל אחמד דוואבשה שרצח את בנימין אחימאיר ז״ל, צילום: דובר צה"ל

בין הבתים שלא נהרסו נמצאים הבתים של המחבלים מהפיגוע ברכבת הקלה בתל אביב, שרצחו שבעה בני אדם, ושהתגוררו בחברון, וגם המחבל שרצח שני אזרחים בפיגוע בחולון, שהתגורר בסלפית.

40 ישראלים נרצחו בשנה החולפת ב־25 פיגועים. אף שמערכת הביטחון תפסה 33 מחבלים שקשורים לפיגועים הללו, מספר הבתים שנהרסו הוא 13 בלבד. בסך הכל נותרו 20 בתים של מחבלים שזוהו בידי צה"ל אך טרם נהרסו. חלק מהפיגועים התרחשו לפני חודשים רבים, אך מדובר גם בכאלו שבוצעו בחודשים האחרונים של השנה.

בין המחבלים שבתיהם לא נהרסו: מבצעי הפיגוע ברכבת הקלה שרצחו שבעה. זירת הפיגוע ביפו, צילום: אבי כהן

ב"אם תרצו" מצביעים על שבעה בתים של מחבלים שביצעו פיגועים ב־2024 שכלל לא נמצאים בהליך הריסה, וכן על שמונה בתי מחבלים שביצעו פיגועים בשנת 2023 שטרם נהרסו, ובהם שלושה מקרים שבהם אין הליך הריסה כלל. יצוין כי אחד הבתים, של המחבל שרצח את אלחנן קליין בנובמבר 2023, נהרס בשבוע שעבר על ידי כוחות צה"ל.

עם הבתים שכלל לא נמצאים בהליך הריסה נמנים בית המחבל אבראהים ג'בר, שהשתתף בפיגוע שבו נרצחו לאה, רינה ומאיה די; ביתו של יוסף אבו ג'אבר, שרצח את אלסנדרו פאריני, והמחבל עבד אלוהאב עיסא חוסיין חלאילה, שרצח את עוברה של סאבה גבריוט שהיתה בחודש השישי להריונה. בכל המקרים הללו מדובר בפיגועים שבוצעו ב־2023.

בית המחבל לא נמצא כלל בהליך הריסה. מאיה, רינה ולוסי די ז"ל, שנרצחו ע"י אבראהים ג'בר בפיגוע בצומת חמרה, צילום: באדיבות המשפחה

בין הדוגמאות הבולטות ב־2024 לבתים שבהם טרם הוחל הליך הריסה: המחבל שרצח את רב־נגד אורי מויאל במארס שעבר, המחבל שרצח את יוחאי אבני ביולי והמחבל שרצח את סמל אלכסנדר יקימינסקי, גם הוא ביולי. במקרה של האחרון התקבלה החלטה מדינית שלא להרוס את ביתו של המחבל.

"לפני כחודש הודיע שר הביטחון על שינוי מדיניות מבורך, שלפיו ייהרסו גם בתי מחבלים שלא הצליחו לרצוח יהודים אלא פצעו אותם. אנו מברכים על כך, אך מצביעים על העובדה שמערכת הביטחון טרם הפנימה את רוח המפקד וממשיכה לגרור רגליים במימוש הכלי ההרתעתי של הריסת בתי מחבלים", אומר אלון שוורצר, ראש אגף המחקר והמדיניות בתנועת "אם תרצו".

"לא יעלה על הדעת שלוקח כל כך הרבה זמן להרוס בתי מרצחים, בייחוד בשנה שבה כלל לא הוגשו עתירות בנושא לבג"ץ. הריסת בתי מחבלים מצילה חיים ומרתיעה מחבלים - צריך להתייחס אליה בדיוק כמו שמתייחסים לסיכול ממוקד של פיגוע. ביצוע מיידי".

"גרירת רגליים". אלון שוורצר, צילום: תנועת "אם תרצו"

אחד הנושאים המעניינים שעולים מהדוח הוא, כאמור, הפסקה מוחלטת של העתירות נגד הריסת בתי מחבלים. ב"אם תרצו" לא יודעים מדוע יש ירידה בעתירות מכעיסות אלו, אך סוברים כי ייתכן שהדבר מתרחש בשל מגמה בולטת של אי־התערבות של הרשות השופטת בעתירות ודחייה שלהן. נוסף על כך, "המוקד להגנת הפרט" הגיש השנה לפחות 20 עתירות בענייני המלחמה, וב"אם תרצו" סוברים כי "ייתכן שהמשאבים של הארגון, שאת עיקר מימונו השקיע בזירה הזו, אילצו אותו לוותר על עתירות נגד הריסת בתי מחבלים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר