גלנט למשפחות חטופים: השיקולים להישארות בפילדלפי - לא צבאיים או מדיניים; נתניהו מקבל החלטות לבד

שר הביטחון היוצא נפגש היום עם משפחות חטופים וציין כי ישראל השיגה בעזה "את כל מה שאפשר להשיג בכוח" • על דרישות חמאס אמר כי הן פתירות וקשורות לכמויות ומינונים • "ישראל חיכתה שלושה שבועות כדי להגיש הצעה שלא תתקבל", אמר • "שליטה בעזה? לא ישפר את המצב ורק יביא לנפגעים מיותרים" • "הייתה תחושה שהוא עשה כל מה שהוא היה יכול ולקח אחריות", אמר גורם שנכח בשיחה - והביע פסימיות לאור מינויו של כ"ץ למחליפו

חבל שהלך. גלנט במסיבת העיתונאים לאחר פיטוריו. צילום: גדעון מרקוביץ

שר הביטחון היוצא יואב גלנט נפגש היום (חמישי) עם משפחות חטופים, זאת לאחר שפוטר לפני יומיים על ידי נתניהו והוחלף בישראל כ"ץ. גורמים שנכחו בפגישה סיפרו על פסימיות מצידו של גלנט, שסיים את תפקידו באופן רשמי הערב, ואמר כי אינו יודע אם ניתן להשפיע על נתניהו, שמקבל החלטות לבדו. 

״אני יודע שאתם מתייסרים מהמחשבה שקורה משהו ליקירים שלכם ואתם לא יכולים לעזור. אין משהו שאתם יכולים לעשות ולא עשיתם. יש מעט מאוד שתלוי בכם אם בכלל. אתם לא מדברים ישירות עם חמאס ולא מפעילים עליהם כוח. זה קורה באמצעות מישהו אחר, ואת המישהו הזה צריך לרתום. מקבל ההחלטות הוא ראש הממשלה. אין פורום שדן בזה. פעם היה קבינט מלחמה. היום אין דבר כזה - נתניהו מחליט לבד. רק הוא ומי שהוא בחר כשליח. אני לא יודע אם אפשר להשפיע עליו. אני ניסיתי ונתקלתי בקושי. לא הצלחתי להשפיע״, אמר גלנט. 

ציר פילדלפי, צילום: רויטרס

גורם שנכח בפגישה סיפר כי גלנט התייחס לעסקה שהייתה על הפרק בחודש יולי, במסגרתה על ישראל היה לצאת מציר פילדלפי, וציין כי ניתן לצאת מהמקום לפחות לחודש או 42 ימים. ״אני הייתי בעמדת יחיד בקבינט, והרמטכ״ל ראש השב״כ ולדעתי גם ראש המוסד הסכים איתי. לגבי השיקולים אני יודע להגיד מה הם לא - הם לא שיקולים בטחוניים, הם גם לא שיקולים מדיניים. אני אמרתי, הרמטכ״ל אמר - זה לא עניין בטחוני. אף אחד לא יכל להתווכח איתנו או לערער על הקביעה שלנו. אז אמר ראש הממשלה 'זה עניין מדיני'. אבל זה גם לא עניין מדיני. לא מדובר פה על משהו שאי אפשר לפתור אותו. לדעתי אפשר לפתור אותו, צריך לפתור אותו וחובה לפתור אותו ויפה שעה אחת קודם".

נתניהו. מקבל החלטות לבד , צילום: אריאל כהנא

"בעבר שלחנו אנשים אלפי קילומטרים כדי להביא חטופים. אחד או עשרות. סיכנו לוחמים בשביל מידע מודיעיני. בעצמי הייתי על המסוק שהיה אמור לחלץ את רון ארד. בשביל כל דבר הכי קטן עשינו מאמץ גדול. אם לא נפתור את זה, מעבר למשפחות ולצער על החטופים - זה אות קין על המצח של מדינת ישראל".

משפחות חטופים ופעילות מחאת הנשים בקריאה: אין כפרה על הקרבה - רק עסקה תחזיר את כולם הבית | מחאת הנשים להחזרת החטופות והחטופים

"ישראל חיכתה שלושה שבועות כדי להגיש הצעה שלא תתקבל"

״את כל המטרות שלנו בעזה שאפשר להשיג בכוח - השגנו. חיסלנו את סינוואר, את דף, את ערורי ואת הנייה, פרקנו את הגדודים והרסנו את תשתיות הטרור. לא נחזור למה שהיה לפני 7 באוקטובר.
בתחילת המלחמה הדרישות של חמאס היו בשמיים. היום הדרישות קשורות לכמויות ומינונים - אפשר לפתור את זה", ציין. 

"בתחילת חודש יולי חמאס הסכים לעסקה שתחזיר את החטופים בשני שלבים. מאותו הרגע אמרתי שבשלו התנאים. מאז - אנחנו במחלוקת, אם בשלו או לא בשלו. אני סברתי ואני סבור עכשיו שאנחנו צריכים להיות מוכנים לשלם בשני פרמטרים שהם הפיכים: בשחרור אסירים וביציאה מציר פילדלפי. רק בסוף חודש יולי ישראל הגיבה להצעה של חמאס, בהצעה שידענו שהיא לא תתקבל. אני אמרתי ״אם אתם רוצים להעביר הצעה שלא תתקבל תעבירו ב-4 ביולי. למה חיכיתם שלושה שבועות"? 

חובת ההוכחה עליהם. כ"ץ ונתניהו (ארכיון), צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

״יש דברים שהכוח לא מביא. אתה לא יכול לגרום לחבלים להיקשר אחד לשני רק בכוח. צריך לעשות את הקשר. צריך לסגור את העסקה. אני חושב שאנחנו מספיק חזקים, אחרי מה שעשינו בלבנון, בעזה ובעוד מקומות. אנחנו לא נהיה יותר חזקים. לא נשארו לנו מנהיגים להרוג. חיסלנו את כולם. על הישגי מערכת הבטחון אי אפשר להתווכח. לא נשארו עוד אויבים פוטנציאלים שאתה יכול להביא אותם כסמל. תמיד יש עוד מחבלים להרוג, אבל גם בעזה, גם בלבנון וגם באיו״ש הסמוכות הבאנו הישגים שאי אפשר יהיה לשחזר אותם. אלא אם אנחנו הולכים למלחמת הכל בכל. אני מקווה שזה לא יקרה, אבל זה לא תלוי רק בנו. בכל מקרה הצגנו בפני איראן באופן מאוד ברור מה יקרה אם הם יעזו לחתור לשם".

רגעיו האחרונים של סינוואר. "אין יותר סמלים", צילום: דובר צה"ל

"אם התכלית לא ראויה, מה תגיד לעצמך ולחיילים?"

"נותר הצורך להקים בעזה משהו אחר שייקח את השלטון שהוא לא חמאס ולא ישראל כי אחרת נשלם מחירים כבדים", הוסיף גלנט על שאלת ה"יום שאחרי". "זה לא טוב שישראל תשלוט בעזה. המחיר לא יביא לכלום יותר טוב ולא ישפר את המצב. יש כאלה שחושבים שאם נהרוס את עזה יצא מזה פתרון שלטוני אחר. לדעתי אם אתה לא שותל שתיל לא יצמח כלום. רק עשבי בר. אם זה לא יקרה, התהליך ילך וימשך, ומה שיותר גרוע - אנחנו עלולים להיכנס לפרויקטים מחלוקת מזון ועד שליטה על השטח. זה יביא לנו נפגעים שאנחנו לא נדע להסביר לעצמנו מדוע הם נפגעו. אתה לא שולח אנשים למשימות כאלה אם המשימה היא לא ראויה בעיניי. אני מוכן לסכן חיילים רק אם התכלית היא ראויה. אז יש הצדקה. אם התכלית היא לא ראויה, אז מה תגיד לעצמך ולחיילים?"

אלפי מפגינים בת"א אחרי "צעדת ההפקרה", צילום: דוברות מטה המשפחות להחזרת החטופים

גורם שנכח בפגישה ציין: "גלנט בא להיפרד מאיתנו והזמנו אותו להגיע לעצרות שלנו. הייתה תחושה שהוא עשה כל מה שהוא היה יכול ולקח אחריות. מבחינתו הגיע הזמן לחתום על עסקה ולשחרר חטופים ואנחנו מודאגים שהשר החדש לא הולך לתת את אותו הקול. חובת ההוכחה עליו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר