למרות שהאולטימטום שהציבו לישראל מזכיר המדינה של ארצות הברית, אנתוני בלינקן, ושר ההגנה, לויד אוסטין, עומד לפוג בעוד כשבוע, ב-12 בנובמבר, ממשלת ישראל לא קיימה דיון בדרישותיהם להגברת הסיוע ההומניטארי לתושבי רצועת עזה. במערכת הביטחון מביעים חשש כבד מאוד כי ארה"ב תממש את איומה ותפגע משמעותית באספקת הנשק ואמצעי הלחימה לישראל, כך אמרו ל"ישראל היום" גורמים ביטחוניים.
כזכור, המסמך של אוסטין ובלינקן הועבר לשר לעניינים אסטרטגיים, רון דרמר, ולשר הביטחון, יואב גלנט, ונכתב בו כי אם בתוך 30 ימים ישראל לא תפסיק למנוע העברת סיוע הומניטארי לרצועת עזה, הממשל האמריקני ייאלץ להפעיל את "מזכר הביטחון הלאומי", וימנע העברת נשק לישראל בהתאם לחוק הסיוע.
במזכר זה, מחודש מרץ האחרון, הוצבו שורה של תנאים להמשך העברת הסיוע הצבאי לישראל, ובין היתר, התחייבות ישראלית שלא למנוע או להגביל את ההובלה או המסירה של סיוע הומניטארי של ארה"ב ואת המאמצים הבינלאומיים הנתמכים על-ידי הממשל האמריקני לספק סיוע הומניטארי. בלינקן ואוסטין התריעו בפני ממשלת ישראל כי עליה ליישם מספר דרישות כדי לעמוד בהתחייבות שתאפשר לישראל לקבל את הסיוע באמצעי הלחימה. בין היתר, עוסק המסמך בהגדלת מספר המשאיות הנכנסות לרצועת עזה לכ-350, בהרחבת השטח ההומניטארי במוואסי שברצועה וכן בהמשך שיתוף הפעולה עם אונר"א.
לגבי אונר"א, בישראל לא מתכוונים להתפשר, לאחר שאך לפני מספר ימים עבר החוק האוסר כל מגע בין בעלי תפקידים בישראל לבין אנשי אונר"א, לאור העובדה שאנשי הארגון סייעו לחמאס בטבח ה-7 באוקטובר ולאחריו. אך הבעיה היא שבישראל טרם קיימו דיונים או קיבלו החלטות בנוגע לדרישות הנוספות של ארה"ב במסמך.
גורמים ביטחוניים ששוחחו בימים האחרונים עם "ישראל היום" ציינו כי נותר עוד כשבוע עד לפקיעת האולטימטום האמריקני, וישראל לא קרובה אפילו לעמידה בדרישות ממשל ארה"ב, שרק חלקן מפורטות פה, ולא מכניסה את כמות הסיוע ההומניטארי שהיא דורשת. כמו כן, הממשלה לא קיימה דיון בנוגע למוואסי ולדרישות נוספות. למעשה, ככל הידוע, ישראל אפילו לא העבירה לאוסטין ולבלינקן מכתב תגובה בנושא.
אין צורך להכביר במילים על החשיבות הקריטית של הסיוע הצבאי שמעבירה ארה"ב לישראל, בוודאי בזמן המלחמה, בשעה שמדינות רבות, בעיקר באירופה, הצהירו על אמברגו נשק כלפי ישראל. אספקת הנשק האמריקני ותמיכתה של וושינגטון בישראל היא רכיב קריטי ביכולתה של ישראל להמשיך במלחמה, ולכן בצמרת מערכת הביטחון חוששים מאוד כי אי התגובה וההתעלמות מדרישותיהם של אוסטין ובלינקן יובילו למימוש בפועל של האיום להפסקת אספקת הנשק לישראל.
בהקשר זה, נזכיר כי ממשל ביידן עדיין מעכב את אספקת מאות הפצצות הכבדות לחיל האוויר הישראלי באופן רשמי, אם כי בחודשים שחלפו מצאו שתי המדינות פתרונות בנושא מאחורי הקלעים, באופן שאפשר לצה"ל להמשיך ואף להעצים את פעולותיו, בעיקר בלבנון. כעת, במיוחד לאחר כחודשיים של תקיפות אינטנסיביות בלבנון, בעזה, בתימן ובעיראק, במערכת הביטחון זקוקים יותר מאי פעם להמשך אספקת התחמושת של ארה"ב, והפסקתה כעת עשויה לפגוע משמעותית בביטחונה של ישראל.
כך או אחרת, לבחירות בארה"ב ולזהות המנצח, או המנצחת, תהיה השפעה מכרעת על ביטחון ישראל, ועל המשך אספקת הנשק לישראל, כמו גם על ההרתעה שתשדר ארה"ב באזור, והלחץ שיופעל או שלא יופעל על הצדדים לטובת הפסקת המלחמה.
אם ממשלת ישראל לא מקיימת דיון בנוגע לדרישותיהם של אוסטין ובלינקן מתוך תקווה שטראמפ ינצח, זה עלול להתברר כהימור מסוכן, מה גם שאסור לשכוח שבכל מקרה, ג'ו ביידן נשאר נשיא ארה"ב בפועל עד ה-20 בינואר, ועדיין לא ברור באיזו מדיניות הוא ינקוט כשהוא משוחרר מכבלי הבחירות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו