התבטאות ראשונה ומטרידה של גורם ישראלי רשמי על התעצמות הצבא המצרי בסיני: שגריר ישראל בארה"ב, ד"ר יחיאל לייטר, תדרך לאחרונה ראשי ארגונים יהודיים בארה"ב בסוגיה הרגישה והגדיר את המצב כ"בלתי נסבל".
בשיחה עם ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים אמר לייטר: "זה משהו שהולך לעלות. מצרים במצב הפרה רציני מאוד של הסכם השלום שלנו בסיני. זו סוגיה שעומדת לעלות על הפרק, כי זה לא מצב נסבל".
התבטאות ראשונה של גורם ישראלי רשמי על התעצמות הצבא המצרי בסיני | מתוך עמוד היוטיוב של Conference of Presidents
השגריר הוסיף כי "יש לנו בסיסים שנבנים (על ידי המצרים - א"כ), ואשר ניתנים לשימוש רק לפעולות התקפיות ולכלי נשק התקפיים. זו הפרה ברורה. במשך זמן רב הנושא הזה הושתק הצידה, אבל זה נמשך. זה יהיה נושא שאנחנו הולכים לשים על השולחן - מאוד בקרוב ומאוד בתקיפות".
השיחה נערכה ב-28 בינואר, ימים ספורים לאחר שלייטר החל את תפקידו - ועוד לפני ביקור ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון לפני שבועיים. השיחה הייתה לציטוט ולייחוס וזמינה לצפייה ברשת.
בישראל מסרבים להתייחס להתעצמות הכללית של צבא מצרים ובפרט להימצאותם של כוחות צבאיים רבים בסיני - זאת בניגוד לנספח הביטחוני של הסכם השלום. גורמים ביטחוניים ומדיניים אישרו כי פעמים רבות במשך השנים, מצרים הכניסה כוחות לסיני בניגוד להסכם, ורק לאחר מעשה ביקשה אישור ישראלי שתמיד ניתן על ידי רה"מ נתניהו.
ד"ר יגיל הנקין, מומחה לענייני צבא שכבר ב-2018 התריע על המגמות המדאיגות מדרום, אמר: "זה קרה בשיטה של סיפוח זוחל. קודם הם היו מכניסים את הכוחות, ואז מבקשים בדיעבד אישור ישראלי, שתמיד ניתן. גם לאחר שהסתיים הצורך המבצעי הכוחות לא הוצאו".
הנקין הוסיף: "בסיני יש הרבה יותר אמצעי לחימה ותחמושת ממה שהתיר הסכם השלום. זה התחיל בשני גדודים, וכיום עומד על עשרות אלפי חיילים ועשרות טנקים. חלק מהם מרוכזים ליד רפיח המצרית, וחלק ליד מה שהיו ריכוזי דאעש בסיני. הצורך המבצעי לטפל בדאעש חלף, ובכל זאת הכוחות לא הוצאו. כמו כן, הם פיתחו תשתיות כמו גשרים, כבישים ומנהרות גדולות, שמאפשרות להם להעביר בתוך שעות דיביזיות שלמות לסיני מהצד המערבי של תעלת סואץ".
בקונגרס האמריקני מודעים להפרות המצרים ומתכוונים להעלות את הנושא על סדר היום. בסעיף שעלה לדיון פנימי בין חברי הקונגרס הרפובליקנים נכתב כי "מצרים מפרה באופן מהותי את הסכמי קמפ דיוויד, באמצעות הזזה של כוחות וקידום של טנקים לתוך סיני. זהו איום אסטרטגי על הגבול הדרומי של ישראל". בסעיף אף יש קריאה לבחון את הסיוע הכלכלי שארה"ב מעניקה למצרים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו