הערכות בצה"ל: אם סינואר יחוסל או ייעצר - תושבי עזה יתקוממו נגד חמאס

בישראל מעריכים כי מטרת סינוואר היא שרמדאן והר הבית יהפכו את המלחמה למלחמת דת • בצבא מציינים כי חמאס מנסה ליצור נרטיב של הרעבת האכלוסיה בעזה בניגוד למציאות בשטח • תמונת המצב האזרחית בעזה: בצפון הרצועה מרוכזים כ-300 אלף איש; התנועה דרומה ממשיכה; במחנות המרכז ישנם כ-500 אלף איש, חאן יונס ריקה וברפיח מרוכזים כ-1.4 מיליון איש

עזתים מתפנים מחאן יונס (ארכיון). צילום: אי.פי.אי

גורמים בכירים בצה"ל מעריכים כי עתידו של יחיא סינוואר מנהיג חמאס יקבע רבות לגבי המשך שלטון חמאס בעזה והתקוממות האוכלוסייה האזרחית נגד הארגון.

נתניהו: "חיסלנו את מס' 4 בחמאס, 3,2 ו-1 בדרך"// דוברות ראש הממשלה

על פי גורמים בצבא, במידה וסינוואר יחוסל או ייעצר, תגבר המוטיבציה בקרב תושבי עזה, שבשלב זה עדיין חוששים, להתקוממות אזרחית כנגד חמאס במטרה להסיר את הנהגתה בשטחי הרצועה. נכון לעכשיו צה"ל עדיין לא מזהה מגמה לפיה הציבור העזתי יקום על חמאס - אך זה כאמור תלוי רבות בגורלו של סינוואר. 

לקראת "היום שאחרי", צה"ל ערך מיפוי של גורמי כוח ברצועה כולל משפחות מזוהות פתח ואיגודים מקצועיים, אלא שההמלצה של הצבא היא שגורמים אלו אינם יכולים להוות שלטון חלופי לחמאס. עם זאת, צה"ל ימוטט את שלטון החמאס גם כשאינו יודע מי יבוא אחריו. על פי איסוף המודיעין של צה"ל, מתחילת המלחמה לא היה ניסיון להבריח אמצעי לחימה. 

בצל פתיחת חודש רמדאן, בצה"ל מציינים כי בקרב תושבי עזה במחסות ההומינטריים ניתן למצוא ארוחות לציבור הצם וכי עצם קיום הצום עצמו אינו משפיע כהוא זה על הפעילות המבצעית של צה"ל בעזה. כמו כן, רבים בשטחים הודיעו שהשנה הם לא יצומו כאות הזדהות וסולידריות עם עזה.

יחיא סינוואר (ארכיון). חיסולו יוביל להתקוממות נגד חמאס?, צילום: אי.אף.פי

המצב בשטחים וברשות הפלשתינית, מטבע הדברים, הגיע לנקודת שבר כלכלית. זאת, על רקע סירוב הכניסה לישראל ל-150 אלף פועלים מאז שביעי באוקטובר, צמצום המסחר עם ערביי ישראל וקיזוז כספי הסילוקין לפקידי הרשות.

הר הבית: ניסיון איחוד זירות

בעוד שבצה"ל סבורים שחמאס מנסה ליצור נרטיב של הרעבת האוכלוסיה בעזה, בניגוד למציאות בשטח, ההערכה היא כי מטרתו של סינוואר היא שחודש רמדאן והעלייה להר הבית תהפוך את המלחמה למלחמת דת. 

פעילות צה"ל בעזה מתקיימת תוך כדי תיאום ביטחוני של הצבא ושב"כ עם מנגוני הביטחון הפלשתינים. גורמים בצבא מציינים כי הפקודות למנגנוני הביטחון הפלשתיניים, הנמצאים בפעילות עצימה, הם לשמר את היציבות ולמנוע פעילות חמאס. הרשות מנסה מאז יום פתיחת המלחמה לייצב את השטחים תוך שהיא סופגת ביקורת ציבורית.

שוטרי מג"ב בהר הבית, פברואר 2024. חשש לאיחוד זירות, צילום: אי.אף.פי

במערכת הביטחון מזהירים שאובדן התקווה של הציבור הפלשתיני בשטחים עלול להביא למגמה שלילית. סגירת שערי ישראל בפני תושבי השטחים הכפיל את אחוז האבטלה שניצב כעת על 29%. 

אונר"א: המעסיקה הגדולה ביותר בעזה

בישראל מחפשים תחליף לסוכנות הסיוע לפליטים שנחשפה במערומיה עם ראיות להשתתפות עובדיה בטבח. עמדת צה"ל היא, כי בסוף המלחמה, אונר"א שהפכה למעסיקה הגדולה ביותר בעזה, צריכה להיות מפורקת על כל מוסדותיה ועובדיה. הניתוח הצבאי מלמד עוד כי אונר"א גם מזיקה לרשות הפלשתינית ומושכת אותה למטה.

הקמפיין לחשיפת מעורבותה של אונר"א בטבח, בכל אמצעי, מול הגורמים הבינלאומיים ודעת הקהל ימשיך כדי להוכיח את המעורבות העמוקה של עובדיה בארגון החמאס. בעוד שצה"ל מחפש חלופות לארגון, ייתכן באמצעות סוכנות המזון העולמית WFP, מטרה נוספת היא החלשה של הסוכנות עד כדי פירוקה כאמצעי להחלשת חמאס.

לוחמי צה"ל במטה אונר"א בעזה, צילום: רויטרס

במקביל ישראל חסמה את חשבון הבנק של אונר"א בבנק הפועלים והחרימה משלוח קמח בנמל אשדוד ושלחה אותו לארגון המזון העולמי. 

מבחינת תנועת האכלוסייה בעזה, תמונת המצב היא, כי בצפון הרצועה, בה סוכנויות האו"ם השהו את הפעילות ההומנטרית, ישנם כ-300 אלף איש שאליהם לא מגיעה אספקת מזון וסיוע סדירים ומספקים, לצד אירועי ביזה והצנחת סיוע מהאוויר. תושבי עזה המפונים אינם נעים צפונה ומנגד ממשיכה התנועה לדרון הרצועה. 

במחנות המרכז מרוכזים כ-500 אלף איש, שם ישנה אספקה רציפה וסבירה, לרבות מענה רפואי סביר וללא מחסור במים. חאן יונס, היעד המרכזי שבו התנהלו קרבות עזים ונחשב למעוז חמאס ריק לחלוטין מאזרחים, וברפיח שכבר שבועות ניצבת בכותרות כיעד הבא לפעילות קרקעית ומשמשת כאחד המפתחות המשמעותיים בעסקת החטופים נמצאים כעת כ-1.4 מליון איש. בצה"ל מעריכים שתהליך פינוי רפיח יימשך מספר שבועות.

בצה"ל סבורים כי הכנסת הסיוע ההומניטרי משפרת את לגיטימציית הפעולה של כוחות הצבא והשגת חופש פעולה מבצעי. בתוך כך, החלו העבודות בחוף עזה לקליטת הסיוע הימי.

השפעת ההפגנות בכרם שלום

חודש פברואר התאפיין בהפגנות רבות של קרובי משפחות החטופים ופעילים נוספים בכרם שלום וניצנה. בצה"ל מצינים כי הפגנות אלו גרמו לירידה של 40% בהכנסת הסיוע לעזה. ההפגנות במעברים פגעו בנתיב הירדני, בסיוע האמירתי, ובמעבר הקמח מנמל אשדוד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר