לאחר הפיגוע ברעננה שבוצע בידי שוהה בלתי חוקי מחברון, בכירים במשטרה שבים ומזהירים: "הגדר ביו"ש חדירה, והסכנה לחדירת מחבלים היא מוחשית וקיימת". לדבריהם, גם הדרג המדיני וגם הדרג הצבאי לא עושים מספיק כדי לסתום את הפרצות הרבות בגדר.
נכון להיום, אושרה כניסה לישראל של מספר מצומצם של עובדים פלשתינים, שנחשבים עובדים ב"משרות חיוניות". בימים אלה, הדרג המדיני דן בסוגיית הכנסת עובדים פלשתינים נוספים מיו"ש לישראל, והכוונה היא לבצע פיילוט שבמסגרתו יאושר לפועלים מבוגרים יחסית (45) לקבל היתר עבודה.
בתוך כך, המשטרה מתמקדת בהסתננויות של שוהים בלתי חוקיים (שב"חים). מתחילת ינואר בדקו לוחמי מג"ב 53,037 פלשתינים שנכנסו לישראל מיו"ש, מתוכם נתפסו 316 שב"חים ו־62 מהם נכלאו. במסגרת המבצע, שעליו הכריז מפקד משמר הגבול ניצב בריק יצחק, הוצבו 787 מחסומים, נבדקו 28,564 כלי רכב שהסיעו פלשתינים לישראל ואותרו 47 דירות מסתור, אתרי בנייה ועסקים ברחבי הארץ שבהם נמצאו שב"חים. כמו כן, נתפסו 49 מסיעי שב"חים, 5 אזרחים ישראלים שהלינו שב"חים ו־21 מעסיקים שהעסיקו שב"חים.
"בתוך דקה הם בכפר סבא"
זו אינה הפעם הראשונה שבה המשטרה מתריעה על כך שגדר ההפרדה ביו"ש, המשתרעת על פני כ־700 ק"מ, היא למעשה מחוררת. אך למרות ההבטחות, הן של הדרג המדיני והן של הדרג הצבאי, דבר לא נעשה כדי לסתום את הפרצות. האחריות למניעת חדירה לאורך הגדר היא על צה"ל, אך מאחר שהטיפול בנושא מוזנח פעם אחר פעם - המשימה מוטלת על המשטרה.
עקב ניסיון העבר ממקרים שבהם שב"חים ביצעו פיגועים או סייעו למחבלים, כ־2,500 לוחמות ולוחמים מכלל יחידות משמר הגבול עוסקים באיתור שב"חים ברחבי הארץ מדי יום. ראש ענף המבצעים של מג"ב, סגן־ניצב עודד אפללו, אמר ל"ישראל היום": "הכנסת פועלים פלשתינים מחייבת פיקוח, מי נכנס באישור ומי לא. מבחינתנו, כל אחד נבדק ועובר תחקור ראשוני של שוטר. בדרך כלל מי שמגיע בא לעבוד, ולא לטייל, אבל האישורים שנתנו הביאו איתם גם הסתננויות. צריך להבין: אם הם נכנסו - הם בתוך שנייה בכביש 6 ובעוד דקה הם בכפר סבא. זה מחייב היערכות מבצעית, מודיעינית וטכנולוגית".
מערך מתוזמן ומשומן
לדבריו, מערך הכנסת השב"חים לישראל הוא מערכת משומנת של היסעים וקשרים, שיודעת לתקשר היטב בין הצד הפלשתיני לצד הישראלי. "הם מגיעים מהצד הפלשתיני, יורדים, מחכים שסיור או פטרול צבאי יעבור - וחוצים, ובצד הישראלי כבר מחכה להם רכב".
האחריות לאורך גדר ההפרדה נמצאת על כתפיו של צה"ל, כאמור, אך כ־200 מטר מהגדר לתוך שטח ישראל האחריות היא של המשטרה.
ענישה לא מרתיעה
בעבר כונתה הגדר "גבינה שוויצרית" בשל הפרצות הרבות שהתגלו בה, שאפשרו מעבר של שב"חים כמעט באין מפריע. אך מאחר שבזמן האחרון בוצעו בה תיקונים קוסמטיים בלבד, במשטרה חוזרים ומזהירים שהגדר חדירה לכל אורכה: "ברגע שהגדר תיסגר הרמטית תהיה לנו שליטה יותר טובה", מסביר סגן־ניצב אפללו.
אפללו מוסיף: "כל שב"ח שנעצר - נפתח נגדו הליך פלילי, והוא נשפט בהליך מהיר". עם זאת, במשטרה מודים כי העונשים המוטלים על השב"חים עדיין אינם מרתיעים: לאחר מעצר של חודש עד שלושה השב"חים מוחזרים לשטחים, מה שלא מונע מהם לנסות לחדור שוב ושוב לישראל, כמו במקרה של המחבל שביצע את הפיגוע הרב־זירתי ברעננה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו