50 חטופים ישוחררו בארבעה ימים: הממשלה אישרה אתמול (בין שלישי לרביעי) את מתווה עסקת החטופים שנחתם מול חמאס, אך היא לא אושרה על ידי כלל הגומרים הרלוונטיים בארץ ובעולם. העסקה תתרחש בזמן של ארבעה ימים, במהלכם תתקיים הפוגה בלחימה, כאשר מדי ערב ישתחררו כ-12 ישראלים - סך הכל 50 אזרחים ישראלים חטופים - נשים וילדים. שחרור של כל עשרה חטופים נוספים יביא ליום הפוגה נוסף.
במסגרת העסקה ישוחררו שורה של אסירים ביטחוניים, נשים וצעירים מתחת לגיל 18, ללא דם על הידיים כפי שהתחייבה הממשלה. רשימת האסירים שצפויים להשתחרר פורסמה, והוקצה כעת לציבור 24 שעות לערער על המהלך לבג"ץ.
סוכם שתיפתח האפשרות לשחרר גברים ונשים נוספים אחרי השחרור הראשוני. נתניהו, גלנט וגנץ התחייבו להמשיך בתמרון הקרקעי מיד בסיום הפסקת האש, להמשיך בפעולה בדרום הרצועה ובכלל חלקיה. בנוסף אושר גם הסיכום שהצלב האדום יבקר את כלל החטופים ויספק להם תרופות שהמשפחות הכינו עבורם כפי שהציע אמש השר ישראל כ"ץ.
נתניהו לשרים בפתח ישיבת הממשלה: "לפנינו החלטה קשה, אך נכונה - לפנינו מתווה משופר" // לע"מ
עדכונים שוטפים
00:25: מקור בקטאר מוסר לעיתון הפלשתיני אל-קודס כי הדחייה בהפסקת האש ובשחרור החטופים לשישי היא בעקבות "מחלוקות של הרגע האחרון".
00:20: גורם מדיני מבהיר: ״רק בכיר חמאס נקב אתמול בשעה וישראל לא הודיעה בשום שלב שהמתווה יצא לדרך. עוד לא נחתם הסכם. לא קיבלנו שום רשימות של משוחררים . יש אופטימיות זהירה ל24 שעות הקרובות. בינתיים אין הפסקת אש והלחימה בעזה נמשכת״.
23:41: ראש המל"ל צחי הנגבי הודיע: שחרור החטופים - לא לפני יום שישי. "תחילת השחרור תתבצע על פי ההסכם המקורי בין הצדדים, ולא לפני יום שישי", אמר הנגבי, והוסיף: "המגעים לשחרור החטופים מתקדמים ונמשכים כל העת".
21:36: פורום בוחרים בחיים ואביו של אליקים ליבמן, השבוי בידי חמאס, בעתירה לבג״צ: עצור את שחרור המחבלים. "כל שחרור מחבלים מסכן את עם ישראל. רבים מאיתנו איבדו את יקיריהם על ידי מחבל ששוחרר בעסקה זו או אחרת ואנו סבורים כי גם הפעם מסכנת ממשלת ישראל את אזרחיה.
21:18: ראש הממשלה בנימין נתניהו משוחח כעת עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ומודה לו על הסיוע בהגעה למתווה לשחרור החטופים. מיד לאחר מכן תחל מסיבת העיתונאים המשותפת עם שר הביטחון יואב גלנט והשר בני גנץ.
21:10: שמות החטופים שישוחררו מחר הועברו לישראל
20:08: שב"ס נערך לשחרור של האסירים הבטחוניים במסגרת הסכם שחרור החטופים: הליך שחרור ייבצע מבתי הכלא מגידו וכלא דמון. בדמון שוהים אסירות, קטינים ונערים ובמגידו מוחזקים קטינים ונערים. בשעות הבוקר המוקדמות האסירים יחזירו ציוד אישי ייבדקו על ידי רופא וייעברו תשאול של גורמי הבטחון. מבתי הכלא הם יצאו תחת ליווי כבד של יחידת נחשון של שרות לכלא עופר. בעופר ייפגשו האסירים הבטחוניים עם נציגי הצלב האדם שאנשיו יגיעו עם אוטובוס משלהם שיוכנס לתוך הכלא. כל אסיר יזוהה שמית וייעלה לאוטובוס. מכלא עופר יילקחו האסירים למחסומים בשטחים בליווי מג״ב איוש.
19:03: 53 חטופים צפויים להיות משוחררים בימים הקרובים, בעזה ישנם סך הכל 93 נשים וילדים שאינם כלולים בעסקה ויישארו בשבי.
18:34: בג"צ דחה על הסף את העתירה נגד עסקת החטופים. המשמעות: הדרג המדיני קיבל אור ירוק והעסקה תצא לדרך. ארגון "אלמגור": "ההחלטה 'ץ לקרוא להגדיר שחרור טרוריסטים נאצים כמהלך מדיני הוא לעג לקורבנות הטרור. חשבנו שאחרי שהבגץ הכשיר את עסקת שליט שאת מחירו שילם עם ישראל ביותר מ1300 קורבנות בפרעות השבת השחורה, יחזרו השופטים בתשובה וטעינו. משוחררי שליט ובראשם ראשי החמאס".
18:30: הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מסר: "מאז שבעה באוקטובר הוועד הבינלאומי של הצלב האדום שב וביקש את שחרורם של כל בני הערובה המוחזקים בעזה ואת הטיפול ההומני בהם. לא הפסקנו לבקש זאת ונמשיך ככל שהדבר ידרש. עד כה, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום לא עודכן בנוגע להסכם שהגיעו אליו הצדדים בנוגע לביקורי בני ערובה על ידי הוועד הבינלאומי של הצלב האדום. ככל שיוסכם על ביקורים, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום ערוך ומוכן לקיימם. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום אינו לוקח חלק במשא ומתן בין הצדדים לסכסוך".
18:12: למרות דברי מוסא אבו מרזוק, היועץ של איסאמעיל הנייה, טאהר א-נונו אומר כי טרם נקבע מתי ההודנה נכנסת לתוקף. כמו כן הוא תיאר את הפרטים הבאים שלטענתו נכללים בהסכם: "בצפון הרצועה תופסק תנועת כלי הטיס לשש שעות ובדרום הרצועה היא תופסק באופן מלא, קטאר, מצרים וארה"ב ערבות להפסקת האש, עכשיו מחליפים רשימות שבויים, ייכנסו בין 200 ל-300 מאות משאיות לפחות - ביניהן 8 משאיות דלק, משאיות הסיוע יגיעו לכל הרצועה, כניסת הסיוע לעזה תימשך גם אחרי ימי ההפוגה, מדובר בהפסקת אש מוחלטת במהלך ההודנה".
17:39: בשעה 21:15 תתקיים מסיבת עיתונאים בשיתוף, בנימין נתניהו ראש הממשלה, שר הביטחון גלנט וח"כ בני גנץ.
17:37: בפורום בוחרים בחיים של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור החליטו להגיש עתירה נגד העסקה: ״אנו יודעים ומזהירים כי כל מחבל שישוחרר עכשיו יחזור ויפגע בעתיד. בעסקת שליט שוחררו רוצחי טבח שבעה באוקטובר, ואין שום סיבה שהפעם שחרור המחבלים יהיה שונה. כולנו רוצים לראות את כל החטופים חוזרים הביתה וקוראים לממשלה שלא לאפשר כניסה של כל סיוע הומניטרי לרצועה״.
16:20: השלטון המקומי נערך לקבלת החטופים שצפויים לשוב לביתם. מאות עובדים סוציאליים ברשויות המקומיות צפויים ללוות את החטופים ובני משפחותיהם. על פי מתווה השלטון המקומי ומשרד הרווחה, מרגע חזרת החטופים לקהילה הרשות המקומית באמצעות המחלקה לשירותים חברתיים, תצמיד לכל משפחה עובדת סוציאלית אישית אשר תלווה מעתה כל חטוף ששוחרר.
16:09: ראש ממשלת אירלנד, ליאו ורדקר, הביע תקווה כי אמילי הנד בת התשע תהיה בין 50 החטופים שישוחררו. אביה של אמילי הוא אזרח אילרנד, טום הנד. בנאומו בפני הבית התחתון של הפרלמנט בדבלין (ה"דייל") אמר ורדקר: "הפסקת האש תזרז את שחרור 50 החטופים המוחזקים בידי הפלשתינים, כולל, אני מקווה, אמילי הנד, וכן תקל על שחרור 150 אסירים המוחזקים בישראל". בהתייחסו למלחמה נגד חמאס והקריאה של האופוזיציה האירית להטיל סנקציות על ירושלים, אמר ורדקר: "למרבה הצער, ממשלת ישראל אינה מקשיבה לנו ואיני בטוח אם עוד מאזינה בכלל למישהו".
13:54: הליך החזרת החטופים לישראל: בישראל צפויים לקבל מאוחר יותר הערב את שמות החטופים שישוחררו מחר בערב. לאחר מכן יגיעו נציגי צבא לנקודת האיסוף ברצועה ומשם הם יצאו דרך אחד המעברים לישראל. שם יחכה להם מסוק שיקח אותם לאחד מבתי החולים בארץ שבו יחכו גם בני המשפחה.
13:20: הוגשה לבג"ץ העתירה נגד עסקת שחרור החטופים
הוגשה העתירה הראשונה נגד עסקת שחרור החטופים \\ יוני ריקנר
13:16: ארגון אלמגור (נפגעי טרור): "המדינה פשוט הזניחה את זה במשך 12 שנה לא טיפלה ביחיא סינואר, לא טיפלה מבחינה חקיקתית בכל נושא ועדת שמגר והיום מבקשת מהציבור בהיסטריה לשחרר רוצחים לרחובות ירושלים. מדובר על 200 מחבלים שהיו בדרך לרצוח. אנחנו לא צריכים להשחרר את המפלצות הבאות יש פה נפגעי טרור מירושלים שמפחדים, כל עם ישראל רוצה את החוטפים אבל צריך לעשות את זה בשכל וחשיבה ולא בכניעה לתכתיבים פוליטיים".
12:38: ארגון המשפחות השכולות "אלמגור" צפוי לתת בשעה הקרובה הצהרה לתקשורת רגע לפני הכניסה לבג"צ והגשת העתירה כנגד מתווה החטופים המאושר שנחתם מול החמאס.
12:20: הצהרת שר החוץ של בריטניה דיוויד קמרון, שיגיע מחר לישראל, על הסכם החטופים בין ישראל לחמאס: "העסקה הנוכחית היא צעד הכרחי שיספק הקלה למשפחות החטופים ואפשרות טיפול במשבר ההומינטרי בעזה".
11:25: השר חילי טרופר ל"ישראל היום": "זה לא מתווה מושלם אך המתווה הכי אפשרי בעת הזו. מי שיחכה לעסקה מושלמת יחכה עד אין סוף ועלול לפגוש גופות. אם יש הזדמנות להציל חיים באופן מוחשי, אם המחיר ברור וסביר זה הדבר הנכון לעשות".
לדבריו "ישנם שני חששות עיקריים - חידוש המלחמה אחרי ימי ההפוגה וסיכון הכוחות. אלו חששות אמיתיים, אבל יש מענים טובים יחסית לדבר הזה, ישנה נחישות חד משמעית להמשיך במלחמה. אחרי מימוש המתווה. יכול להיות שהמתווה יימשך עוד כמה ימים ואם זה בגלל שנקבל כל יום עוד עשרה חטופים זה מבורך. גם אם היא תיגמר אחרי עשרה ימים ונראה כל יום עשרה חטופים זה דבר מצוין".
לגבי סיכון הכוחות אמר טרופר: "לא נכון בישיבת ממשלה להיכנס לטקטיקה של השטח, זה לא עובד ככה. יכול להיות שיש מחבלים בצד שלהם שנמצאים בפירים ויצאו וינסו לפגוע, בעיקרון ההוראה תהיה שכל מי שיסכן את הכוחות – ייפגע. אני סומך על המפקדים שישמרו על חיילינו".
10:26: שר הביטחון יואב גלנט אמר בישיבת הממשלה הלילה בהקשר לעסקת החטופים: "בזכות הפעולה המקצועית והקטלנית של כוחות צה״ל נגד החמאס ברצועת עזה, אנו מצליחים להביא לשחרור חטופים. השבת אנשינו הוא נושא ערכי ומוסרי - זו המחויבות בין המדינה והממשלה לאזרחיה".
09:44: סין בירכה על ההסכם לשחרור חטופים ולהפסקת אש בין ישראל לחמאס: במשרד החוץ של סין הביעו תקווה שההפוגה בלחימה תקל על המשבר ההומניטרי ברצועה.
09:44: שר החוץ הבריטי דיוויד קמרון: ההסכם בין חמאס לישראל הוא ״צעד קריטי״ להמשך וקרא לכל הצדדים ״למלא את פרטי ההסכם".
09:31: הוועד הבינלאומי של הצלב האדום בתגובה לפניית "ישראל היום": ״אנו מוכנים לתמוך ביישום כל הסכם שיביא הקלה לקורבנות הסכסוך. אנו בקשר עם הצדדים כדי לסייע בביצוע כל הסכם הומניטרי אליו יגיעו. כמתווך ניטרלי, אנחנו לא חלק מהמשא ומתן, ולא מקבלים החלטות הקשורות לתוכנו. תפקידנו הוא לאפשר את יישום ההסכם, לאחר שהצדדים מגיעים להסכמה״.
07:37: פורסמה רשימת האסירים שצפויים להשתחרר. ביניהם בני נוער שנעצרו בעקבות עבירות של תמיכה בטרור, חבלה גופנית חמורה, הצתה על רקע לאומני, גרימת נזק לרכוש בזדון או ברשלנות, נשק/תחמושת/חומרי נפץ. ושורה של נשים וצעירים מתחת לגיל 18, ללא דם על הידיים כפי שהתחייבה הממשלה.כעת יוקצו לציבור 24 שעות לערער על המהלך לבג"ץ, לפני שהצדדים ינצרו את האש לארבעה ימים לפחות, וחילופי החטופים והאסירים יחלו.
07:37: מנהיג הרוב בסנאט, צ'אק שומר: "בעוד שאנו מצפים לקבל את פניהם של אלה שישוחררו בקרוב הביתה, נמשיך לחלוק את הכאב הנוקב של בני הערובה שנותרו מוחזקים בעזה ושל משפחותיהם. הסכם זה יעניק לצלב האדום הבינלאומי גישה לטפל בבני הערובה שנשארו בעזה בפעם הראשונה מאז שנלקחו ב-7 באוקטובר, ואני אמשיך להילחם למען שחרורם בטוח עד שכל בן ערובה ישוחרר מאחיזתו המרושעת של חמאס.
העובדה שההסכם הזה יאפשר לעצור את פעולות האיבה ולשחרר בני ערובה ויעניק סיוע הומניטרי נוסף לעזה למיליוני הפלסטינים החפים מפשע שאין להם שום קשר לחמאס, היא התפתחות חיובית".
"הסנאט ימשיך לפעול להעברת סיוע הומניטרי נוסף לפלסטינים חפים מפשע, ולוודא שלישראל יש את הסיוע הדרושה לה כדי להגן על עצמה כדי להבטיח שחמאס לא יוכל שוב להוות איום כזה על ישראל. עלינו להמשיך בעבודה הקשה של בניית שלום בר קיימא באזור ולבנות לקראת עתיד שבו ישראלים ופלסטינים יכולים לחיות זה לצד זה במידות שוות של כבוד וביטחון".
07:33: אנטוני ג'יי בלינקן, מזכיר המדינה האמריקני: ״ארצות הברית מברכת על העסקה לשחרור 50 בני ערובה, כולל אזרחים אמריקאים, המוחזקים על ידי חמאס. אני לא יכול לדמיין את החוויה הקשה שעבר כל אחד מהאנשים האלה במהלך השבועות האחרונים, ואני אסיר תודה שהם יתאחדו עם יקיריהם בקרוב. התוצאה של היום היא תוצאה של דיפלומטיה בלתי נלאית ומאמץ בלתי פוסק של המחלקה ושל ממשלת ארצות הברית הרחבה יותר. אני מעריך את המנהיגות והשותפות המתמשכת של מצרים וקטאר בעבודה זו.
אני גם מודה לממשלת ישראל על תמיכתה בהפסקה הומניטרית שתקל על העברת בני ערובה למקום מבטחים ותאפשר סיוע הומניטרי נוסף להגיע לאזרחים פלשתינים בעזה. אמנם עסקה זו מסמנת התקדמות משמעותית, אבל לא ננוח כל עוד חמאס ימשיך להחזיק בני ערובה בעזה".
07:32: יו״ר האופוזציה יאיר לפיד: "אנחנו נותנים גיבוי למתווה המוסכם, למדינת ישראל חובה עליונה להמשיך ולפעול להחזרת כל החטופים הביתה עד האחרון שבהם.
מחבקים ומחזקים את משפחות החטופים".
07:30: שר האוצר בצלאל סמוטריץ': "זה לא סוד שלפני הדיון בממשלה סברנו אחרת, אולם במהלך הדיון הארוך והיסודי השתכנענו כולנו שהשבת החטופים תקדם את מטרות המלחמה ושהממשלה, הקבינט ומערכת הביטחון כולה מחויבים ללא סייג להמשך המלחמה עד להשמדת חמאס".
07:22: אורית סטרוק על העסקה: "הצבעתי בעד למרות שממש לא תכננתי. מתווה שחרור החטופים הוא אחד מהישגי המלחמה - זו מסקנתי לאור סקירות מפורטות, שאלות שנענו לעומקן, ועיון ברשימת המחבלים לשחרור. החיילים, שהביאו בלחימתם את ההישג הזה, ימשיכו בלחימה ביתר עוז מיד לאחריו. הממשלה כולה, מקצה לקצה, נחושה להגיע לנצחון, יחד ננצח".
הצבעתי בעד למרות שממש לא תכננתי.
— אורית סטרוק (@oritstrock) November 22, 2023
מתווה שחרור החטופים הוא 1 מהישגי המלחמה - זו מסקנתי לאור סקירות מפורטות, שאלות שנענו לעומקן, ועיון ברשימת המחבלים לשחרור.
החיילים, שהביאו בלחימתם את ההישג הזה, ימשיכו בלחימה ביתר עוז מיד לאחריו. הממשלה כולה, מקצה לקצה, נחושה להגיע לנצחון.
יחד ננצח
06:20: גם נשיא ארה"ב ביידן מביע את תמיכתו בעסקה: "אני מברך על העסקה לשחרור החטופים שנקלחו באכזריות במתקפה האכזרי ב7 לאוקטובר. אני שמח שהנשמות האמיצות האלה, שעברו מסע ייסורים שלא יתואר, יתאחדו עם משפחותיהם ברגע שהעסקה תיושם במלואה".
I welcome the deal to secure the release of hostages taken by Hamas during its brutal assault against Israel on October 7th.⁰⁰I'm gratified that these brave souls, who have endured an unspeakable ordeal, will be reunited with their families once this deal is fully implemented.
— President Biden (@POTUS) November 22, 2023
06:00: הנשיא הרצוג מגבה את ההחלטה להיענות לעסקת החטופים: "הלבטים מובנים, כואבים וקשים אך בנסיבות הקיימות אני מגבה ותומך בהחלטת רה״מ והממשלה לקדם עסקת שחרור חטופים. זוהי חובה מוסרית וערכית שמבטאת נכונה את הערך היהודי והישראלי של פדיון שבויים ואני מייחל לכך שתהווה צעד משמעותי ראשון להשבת כלל החטופים הביתה. מדינת ישראל, צה"ל וכוחות הביטחון ימשיכו לפעול בכל דרך להשגת המטרה הזאת, לצד השבת הביטחון המוחלט לאזרחי ישראל".
הלבטים מובנים, כואבים וקשים אך בנסיבות הקיימות אני מגבה ותומך בהחלטת רה״מ והממשלה לקדם עיסקת שחרור חטופים.
— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) November 22, 2023
זוהי חובה מוסרית וערכית שמבטאת נכונה את הערך היהודי והישראלי של פדיון שבויים ואני מייחל לכך שתהווה צעד משמעותי ראשון להשבת כלל החטופים הביתה.
מדינת ישראל, צה"ל וכוחות…
05:15: לפי דיווחים שונים, במסגרת ההסכם צה"ל יעצור את הפעילות האווירית בשמי הרצועה כל יום בין השעות 10:00 ל-16:00. כמו כן, העסקה כולה מוגבלת למקסימום 10 ימים. לאחר מכן, במידה ותהיינה אפשרות לעסקה נוספת, תצטרך הממשלה לדון בה ולאשר אותה מחדש.
04:30: לפי דיווח ברויטרס, שלוש חטופות אמריקניות צפויות להשתחרר במסגרת העסקה - שתי נשים ופעוטה - אביגיל עידן בת ה-3, שהוריה נרצחו ב-7 באוקטובר.
03:13: הודעת הממשלה: "ממשלת ישראל מחויבת להשבתם של כל החטופים הביתה. הלילה אישרה הממשלה את המתווה לשלב ראשון של השגת יעד זה, לפיו ישוחררו לפחות 50 חטופים - נשים וילדים - במשך 4 ימים שבמהלכם תתקיים הפוגה בלחימה. שחרור של כל עשרה חטופים נוספים יביא ליום הפוגה נוסף. ממשלת ישראל, צה"ל וזרועות הביטחון ימשיכו במלחמה כדי להשיב את כל החטופים, להשלים את חיסול חמאס ולהבטיח שמעזה לא יתחדש שום איום למדינת ישראל".
02:54: בתום שעות של דיונים: אושר מתווה עסקת החטופים. כל חברי הממשלה הצביעו בעד למעט שלושה חברי סיעת עוצמה יהודית - שהצביעו נגד. חברי הציונות הדתית, שאמרו טרם הישיבה כי לא יתמכו במתווה, הצביעו בעדו בסופו של דבר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו