תופעה: רכבים אזרחיים לוקחים את הצ'קלקה לידיים

מאז פרוץ המלחמה, רכבים אזרחיים רבים נעים בכבישים עם פנס כחול או אדום מהבהב ללא רשות וסמכות • במשטרה מדגישים: "חלקם אף נוסעים בשול או בשטח ההפרדה, ומסכנים את עצמם ואת שאר הרכבים שבציר"

סירנה על ניידת משטרה (אילוסטרציה). צילום: יהונתן שאול

התקנת פנס כחול או אדום מהבהב על גג הרכב - צ'קלקה - מותרת רק למי שקיבל היתר לכך ממשרד התחבורה, והדבר מצוין ברישיון הרכב. החוק גם קובע כי הפעלתה היא רק לצורך מבצעי או לשם מילוי משימה.

שימוש ללא היתר בכריזה או באור צבעוני דינו רישום הזמנה לדין לנהג או לבעל הרכב. לדוגמה, בשנת 2021 הורשע שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, בכך שהורה לנהגו לנהוג ברכב במהירות ובשולי הכביש תוך הפעלת אמצעים של רכב ביטחון, מבלי שהתקיימו נסיבות שחייבו הפעלת אמצעים כאלה.

סירנה על ניידת משטרה (אילוסטרציה), צילום: גטי אימג'ס

במשטרה טוענים כי מאז תחילת המלחמה החלה תופעה של ריבוי כלי רכב "שאינם רכבי ביטחון", שנוסעים עם אור כחול מהבהב שאותו רכשו באופן פרטי. חלקם הם רכבים פרטיים של אנשים שעובדים בגופי הצלה או בתפקידי אבטחה שונים, של חברי כיתות כוננות שאינן תחת המשטרה, וגם של אנשים שאין להם שום קשר לביטחון או להצלה.

במשטרה מדגישים: "חלקם אף נוסעים בשול או בשטח ההפרדה, ומסכנים את עצמם ואת שאר הרכבים שבציר". לפי גורמים במשטרה, אגף התנועה נמנע מלעסוק באכיפה של עבירה זו בתחילת הלחימה, כדי לא לעכב את אנשי הביטחון.

כעת נודע ל"ישראל היום" כי עקב חלוף הזמן, ובגלל ריבוי כלי הרכב הנוסעים עם אור כחול בלי היתר, ראש אגף התנועה, ניצב יהודה בן עטר, הנחה לאכוף עבירות אלו ולצמצמם את התופעה.

ההנחיה היא לאתר את הרכבים שבעליהם מחזיקים באור מהבהב ללא היתר, לפרק אותו ובמקרים המתאימים להגביר את האכיפה, להזמין את הנהגים לדין ואף להורידם מהכביש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר