תקופת מלחמה היא תקופה שבה גם העבריינים נשארים בבתים ומתעסקים פחות בפשע. בתוספת הסגר המוטל על השטחים, חלה ירידה דרסטית בעבירות רכוש. מנתונים שהגיעו לידי "ישראל היום" עולה כי גניבות הרכב ירדו בכ־50%, וכך גם הפריצות לדירות. בנוגע למקרי רצח בחברה הערבית - על פי נתוני עמותת "יוזמות אברהם" נרצחו 16 בני אדם.
ב־7 באוקטובר נכנסה מדינת ישראל להלם עם תחילתה של המלחמה בעזה. משטרת ישראל נאבקה בשעות הראשונות של הלחימה באלפי המחבלים שהיו מצוידים בכמויות של אמצעי לחימה ובכל מפגש עם המחבלים המרצחים ידי השוטרים היו על העליונה.
השוטרים ולוחמי הימ"מ חיסלו למעלה מ־600 מחבלים. המשטרה איבדה 58 שוטרים במאבק על יישובי הדרום.
מאז ניתן לצפות בירידה של הפשיעה ה"שגרתית". מהנתונים עולה כי גם עבירות הרכוש ירדו, חלקן בצורה דרסטית, מאז תחילת הלחימה. החל מ־7 באוקטובר ועד 12 בנובמבר נגנבו 855 כלי רכב - זאת לעומת 1,773 בתקופה המקבילה אשתקד, ירידה של כ־50%. כמו כן, באותה התקופה נפתחו 722 תיקים בגין עבירה של גניבה מתוך רכב, לעומת 996 תיקים שנפתחו בתקופה המקבילה אשתקד.
גם בעבירה של פריצה לבתים חלה ירידה ניכרת, ומאז תחילת המלחמה נפתחו 430 תיקים בגין עבירה זו, לעומת 850 תיקים שנפתחו בתקופה המקבילה אשתקד. הירידה הנמוכה ביותר נרשמה בפריצות לבתי עסק ולמוסדות - 472 תיקים נפתחו, לעומת 515 תיקים שנפתחו בתקופה המקבילה אשתקד.
ההליך השתנה
בד בבד, קיימת עלייה גדולה בתיקי השוהים הבלתי חוקיים, ומחלקת התביעות פתחה מיום תחילת הלחימה 1496 תיקים בגין עבירות של שהייה בישראל שלא כחוק, זאת לעומת 931 תיקים בתקופה המקבילה אשתקד. כמו כן, נפתחו 501 תיקים בגין עבירות של הלנה, העסקה והסעה של שב"חים, זאת לעומת 278 תיקים בתקופה המקבילה אשתקד.
עם פתיחת המלחמה הנחה ראש חטיבת התביעות כי בעקבות מצב החירום המיוחד במדינה וזוועות 7 באוקטובר יש לנקוט מדיניות מחמירה, שמשמעותה הגשת כתבי אישום אף כלפי שוהים בלתי חוקיים שזוהי כניסתם הראשונה לישראל שלא בהיתר, שכן אלה לא עברו את המסננת הביטחונית המתבקשת. בשל כך קשה לתהות אחר מטרת שהייתם האמיתית בתחומי המדינה.
עד כמה בתי המשפט מיישרים קו עם המשטרה בנושאי השב"חים? רק שלשום ניתנה החלטה בבית המשפט המחוזי בחיפה בעניינו של נאשם בן 44, תושב השטחים, ללא כל עבר פלילי. לנאשם היה אישור שהייה תקף לעבוד אצל מעסיק, והאישור לא בוטל ותקף לפי המערכות גם כיום. לאורך השנים היו לו אישורי תעסוקה רציפים. למרות זאת הוגש נגדו כתב אישום בגין עבירת חריגה מהיתר וזאת מכיוון שלא עבד אצל המעסיק המופיע בהיתר, אלא טען שהוא עובד אצל מישהו אחר שמעוניין בשירותיו.
בית המשפט דחה את כלל טענות הסנגור, לרבות הטענה שעבירה זאת לא נאכפה עד כה, וציין את המסוכנות הרבה של מי ששוהה בישראל בניגוד לתנאי ההיתר וקובע שלא ניתן לתת בו כל אמון. תושב השטחים אמור לעבוד אצל המעסיק הנקוב. בהחלטתו הפנה בית המשפט המחוזי לחוות הדעת הקיימת בנוגע למעורבותם של תושבי השטחים בעבירות כלליות וביטחוניות במדינה, וזאת ללא קשר לטיב השהות. דהיינו, שוהים שלא כדין או חורגים מהיתר.
הרחוב הערבי ממשיך לדמם
בתוך כך, נראה כי גם האלימות בחברה הערבית נמשכת בזמן המלחמה. לפי נתוני יוזמות אברהם, מתחילת הלחימה נרצחו 16 ערבים.
כיום עומד המספר על 212 ערבים שקיפחו את חייהם בשנת 2023 בנסיבות הקשורות לאלימות ולפשיעה. בתקופה המקבילה אשתקד נהרגו 96 אנשים בנסיבות דומות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו