עבירות תנועה העלולות להביא לפסילת רישיון הנהיגה

עבירות תנועה מובחנות בחוק הישראלי בהתאם לדרגת חומרתן. באופן כללי, יש עבירות תנועה הנחשבות לקלות כיוון שהן יוצרות סיכון נמוך לתאונת דרכים ולסיכון לנהג, לנוסעים ברכב ולשאר המשתמשים בדרך, ויש עבירות תנועה חמורות בגלל הסיכון הרב שהן יוצרות

freepik ,
freepik

בשיתוף עו"ד צורי סבן

חשוב לדעת כי בכל מקרה שבו ביצעתם עבירת תנועה ושילמתם קנס בגינה, תשלום הקנס לא פוטר אתכם מצבירת נקודות חובה. למעשה, חלק מעבירות התנועה מסתכמות בדו”ח וברירת קנס, אך יש לא מעט עבירות הנחשבות לחמורות והן גוררות צבירת נקודות חובה. שיטת הניקוד הנהוגה בישראל היא אמצעי מעקב אחר עבירות התנועה שנהגים מבצעים, מטרתה להרתיע את הנהגים מלבצע עבירות, ומעבר לעונש המוטל על הנהג בהתאם לחומרת העבירה, הוא צובר נקודות לחובתו, ובהתאם לנקודות הרשומות לחובתו יוטלו עליו אמצעי תיקון.

טעות נפוצה בקרב הנהגים

נהגים רבים בישראל משוכנעים כי תשלום הקנס עקב דו”ח תעבורה מסיים את הסיפור, ולאחר התשלום הם בטוחים כי העבירה נמחקת. בפועל, יש עבירות תנועה רבות הגוררות רישום נקודות חובה, והנקודות אינן נמחקות כל עוד הנהג לא ביצע אמצעי תיקון שהוטל עליו.

שיטת הרישוי הנהוגה בארץ קובעת כי הנקודות תקפות ממועד ביצוע העבירה למשך שנתיים, למי שצבר עד 20 נקודות, ולמשך 4 שנים לנהג שצבר 22 נקודות או יותר. הנקודות נשארות בתוקף עד שהנהג מבצע אמצעי תיקון המוטל עליו, למשל קורס נהיגה נכונה ומבחן בסיומו.

אם הנהג צבר 72 נקודות או יותר, וכן נהג שהוטלה עליו פסילת רישיון לתקופה של 3 חודשים עקב צבירת 36 נקודות או יותר, ורשומות לחובתו 36 נקודת נוספות, בטרם חלפו 6 שנים ממועד ביצוע העבירה האחרונה, ו-12 נקודות מתוכן נרשמו לחובתו בגלל עבירות שהוא ביצע לאחר האחד בינואר 2012 – רישיונו ייפסל לתקופה של 9 חודשים, והוא יוכל לחדש את רישיון הנהיגה שלו רק לאחר בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, מבחן עיוני (תיאוריה) ומבחן מעשי.

לכן, חשוב לזכור כי צבירת נקודות עלולה להביא לפסילת רישיון הנהיגה. ריבוי עבירות תנועה חמורות ואי הקפדה על חוקי התעבורה, כל אלו ועוד עלולים להוביל לפסילת רישיון נהיגה, ומומלץ לכל הנהגים להימנע מהעבירות הקשות והחמורות, כמו גם מעבירות קלות המביאות לרישום נקודות.

שיטת הנקודות

שיטת הניקוד נועדה לאפשר מעקב אחר עבירות תעבורה שנהגים מבצעים. כאמור, מעבר לעונשים המוטלים על נהגים כמו קנסות, פסילה וכדומה, יש עבירות רבות הגורמות לרישום נקודות לחובתו של הנהג. המחוקק קבע כמה נקודות יירשמו לחובת הנהג בהתאם לחומרת העבירה, וכאשר הנהג צובר נקודות 22 נקוות או יותר יוטלו עליו אמצעי תיקון.

השיטה נועדה להרתיע נהגים מלבצע עבירות תעבורה, היא מאפשרת למשרד הרישוי ולרשויות השונות לזהות נהגים מורשעי תעבורה באופן תכוף, והשיטה נועדה להבטיח את בטיחותם של המשתמשים בדרך ולסייע לנהגים שלא הקפידו על החוק לשפר את יכולות הנהיגה שלהם ולהבטיח את כשירותם כנהגים.

לטבלת הנקודות של משרד התחבורה לחצו כאן!

דוגמאות:

  • עבירת הפרעה לתנועה או עבירת של נסיעה ללא אורות דלוקים מביאה לרישום 4 נקודות.
  • עבירה כמו נהיגה ללא רישיון רכב תביא לרישום של 6 נקודות.
  • עבירה בגין שימוש בטלפון סלולרי בזמן נהיגה תביא לרישום של 8 נקודות.

לשלם את הדו”ח מיד או שיש מוצא אחר?

חשוב לדעת כי תשלום דו”ח תנועה – דינו כהודאה בעבירה. לכן, אם משלמים מיד את הקנס בגין הדו”ח צוברים נקודות בהתאם לסוג וחומרת העבירה, ואין אפשרות לחזור אחורה. אם לא משלמים את הדו”ח יש לבקש להישפט, וכל עוד בית המשפט לא הרשיע את הנהג הוא לא צובר נקודות לחובתו. אין זו המלצה שלא לשלם דוחות, אך חשוב להבין את שיטת הניקוד וההשלכות של צבירת נקודות על רישיון הנהיגה. לכן, מומלץ מיד לאחר קבלת הדו”ח לפנות לייעוץ על ידי עורך דין מנוסה לענייני תעבורה, וחשוב לזכור כי יש זמן מוגבל מאחר וניתן לנסות לשנות או לבטל את הדו”ח תוך 90 ימים ממעד ביצוע העבירה.

הכתבה בשיתוף עו”ד לענייני תעבורה צורי סבן, בעלים של משרד עורכי דין תעבורה צורי סבן ושות. המשרד מתמחה בדיני תעבורה והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב”ד).

בשיתוף עו"ד צורי סבן

כדאי להכיר