המוח הגמיש – אלו הן היכולות הקיימות במוחנו וכך תוכלו לנצלן לטובתכם

המוח שולט בהכל - במוטיבציה שלנו, בתהליך קבלת החלטות ובהגדרות מטרה, בניית אסטרטגיות ועוד הרבה מאוד תהליכים המתרחשים במוחנו באופן קבוע

freepik ,
freepik

בשיתוף Creative Mind

אם רק נבין את התהליכים הפיזיולוגיים המתרחשים במוח, נכיר אותו קצת יותר לעומק ונבין מהי פלסטיות מוחית – נדע להשתמש בכלים שנגלה ונדע גם איך לשנות תהליכים, נגלה איך להקל על ביצוע החלטות שלקחנו על עצמנו, איך אפשר להחליף רגשות  שליליים ברגשים חיוביים יותר, איך נעודד מוטיבציה פנימית בעצמנו וגם איך לזכות באהדה מהסובבים אותנו.

הכתבה מונגשת עבורכם בשיתוף יגאל ליברשטיין, NLP MASTER, מנחה קורס “מוח וקוגניציה בגובה העיניים” וכן מעביר מגוון סדנאות לקבוצות בכל רחבי הארץ.

שינוי בכוח המחשבה – האם מחשבה באמת יוצרת מציאות?

האם אי פעם שאלתם את עצמכם מה זה אומר, מחשבה יוצרת מציאות? אם תחשוב טוב, באמת יהיה טוב? מסתבר, שלמשפט זה יש ביסוס מדעי לגמרי. אז מה קורה פיזיולוגית במוח שיכול להסביר את התהליך של מחשבה יוצרת מציאות?

בראש ובראשונה, חשוב להבין שהמוח לא מבדיל בין מציאות לדמיון – כשלמעשה מבחינת המוח הדמיון והמציאות הם היינו הך, אותו הדבר. חוקרי מוח מארצות הברית נעזרו במכשיר מהפכני FMRI , המאפשר לעקוב אחרי תהליכים מחשבתיים ולסרוק ולצבוע אזורים שונים במוח אשר מופעלים בעקבות המחשבות האלה,מה שמאפשר לנו להבין בדיוק את המנגנון הזה ואיך הוא עובד.

כאשר חוקרי המוח סרקו את הפעילות המוחית של הנבדקים עם המכשיר בזמן אמת, הם הופתעו לגלות שבין אם הנדבק הסתכל על פריט אמיתי כגון אגרטל ובין אם הוא דמיין את האגרטל – האזור שהופעל במוח הינו אותו האזור בשני המקרים, כך שבעצם, המוח לא באמת מבדיל בין מציאות לדמיון.

למעשה, הוכח כי גם כשאנחנו חושבים על משהו מסוים, ולא בהכרח מבצעים אותו – המוח הגמיש שלנו מייצר את אותם קשרים סינפטיים, כאילו הוא באמת עשה את אותה הפעולה, כך שבמציאות יהיה לנו הרבה יותר קל פיזית לבצע את מה שחשבנו עליו קודם ויצרנו את הקשרים הסינפטים החדשים במוחנו.

המוח הגמיש – היכולת של המוח להתאים את עצמו למצבים שהמוח לא רגיל אליהם

עד לאחרונה חוקרים האמינו שהמוח מתפתח רק במהלך הילדות וגיל ההתבגרות וכשאנו מגיעים לבגרות, המוח מתקבע ומפסיק להתפתח. מחקרים מהעשור האחרון הראו שהמוח דווקא כן יכול להשתנות, והוא עושה זאת לכל אורך חיי האדם! המוח שלנו יכול לשנות קשרים ואפילו להצמיח תאי עצב חדשים הנקראים ניורוג’נסיס, הוא מסתגל ומתאים את עצמו לנסיבות המשתנות ללא הרף, ולכן ניתן לו הכינוי ‘המוח הגמיש’ ומדברים על ‘פלסטיות מוחית’.

לדוגמא, מה קורה כאשר אנחנו רוצים ללמוד לעשות משהו חדש או לבצע פעולה חדשה שהמוח לא היה רגיל אליה?

אם נדמה את המוח לשדה פראי, ברגע שנרצה ללכת לאותו יעד בפעם הראשונה, יהיה לנו קשה כי נצטרך בעצם לנתב את הדרך החדשה. יכול להיות שיהיה לנו שיחים בדרך, שנצטרך לגזום ולהזיז דברים ולמעשה ניצור איזשהו שביל חדש. ככל שנחזור ונלך באותו השביל או שאחרים יבחרו ללכת בו, הוא יתעבה, יתקבע ויהיה לנו יותר קל ללכת בנתיב הזה לפעמים הבאות.

כך בעצם עובדת פעולת הנוירונים במוח. בהתחלה מאוד קשה לנו לעשות פעולה חדשה, אבל אחרי שעשינו אותה כמה וכמה פעמים, יהיה לנו הרבה יותר קל לעשות אותה כי היא הופכת להרגל. ברגע זה היא הופכת גם להיות אוטומיטית.

דמיינו את הפעם הראשונה שעליתם על ההגה – הייתם צריכים להזכיר לעצמכם כל פעולה שיש לעשות, כגון לאותת, להדליק אורות, לזהות תמרורים, להיזכר בחוקים של הכביש וכו’. ככל שהזמן עבר, אותן הפעולות נכנסו למערכת האוטומטית של מוח ואתם כבר נוהגים בצורה אוטומטית ואפילו כבר לא חושבים על הנהיגה.

אותו הדבר גם מבחינת מחשבה יוצרת מציאות, כאשר המוח בעצם חוזר על אותו פעולה ומנתב את אותה המחשבה כמה פעמים – הוא מתייחס אליה כאילו כבר ביצע אותה הרבה פעמים. אז כשאנחנו נצטרך לבצע במציאות את הפעולה, יהיה לנו הרבה יותר קל כי מבחינת המוח הוא כבר ביצע אותה כמה וכמה פעמים.

בנוסף, המוח שלנו עובד בצורת רשתות חשמליות ומעברים או מסלולים נוירונים קבועים ומוכרים שנוצרו בעבר ונטמעו. למזלנו, המוח הוא גמיש ומשתנה כל הזמן, לאורך כל החיים ובכל גיל ורשתות נוירוניות יכולות להיווצר בכל רגע מחדש, בתנאי שאנחנו מקדישים את הזמן לחזרתיות, זאת אומרת זה לא נוצר בפעם אחת, אלא לאורך זמן כאשר אנחנו חווים ומרגישים משהו שוב ושוב, זה יוצר מסלול חדש ואז המוח מתעדף את המסלול החדש על הישן. זה תהליך שדורש תרגול וחזרתיות, אבל הוא בהחלט אפשרי.

רוצים לגלות עוד אילו כלים מופלאים קיימים במוח שלנו? המשיכו לקרוא.

כאמור, יגאל ליברשטיין מעביר קורס “מוח וקוגניציה בגובה העיניים” אשר כולל בתוכו מגוון נושאים כגון המוח הגמיש, ראפורט – שפת המוח, אמנות ההצטרפות וההובלה, תהליכי קבלת החלטות ויצירת שינוי, התניות מוחיות ועוגנים, סוגסטיות ותעתועי לשון, מוטיבציה, אסטרטגיות ומטה קוגניציה, הגדרת מטרה ורמות לוגיות לשינוי.

“בשנת 2017 גיליתי את כל הנושא של המוח.” מספר יגאל.  “למדתי לימודי NLP באוניברסיטת בר אילן. קורס מדהים ומהמם, אך בסוף הלימודים נשארתי עם יותר שאלות ריאליות מאשר שאלות רגשיות, וה- NLP עובד הרבה מאוד על הצד הרגשי של האדם, אך אני רציתי לדעת איך זה עובד בצורה ריאלית, בצורה קוגנטיבית. מה גורם לדברים האלה באמת לקרות. איך הדברים שאנו לומדים מעולם ה- NLP באמת באים לידי ביטוי בעולם המוח. הלכתי ולמדתי מספר קורסים במדעי הקוגניציה באוניברסיטה הפתוחה ושם באמת גיליתי שקיימת הלימה בין עולם ה- NLP, שזה העולם הרגשי יותר, לבין העולם הקוגניטיבי וראיתי ששני עולמות אלה מתחברים בצורה כמעט מושלמת. מה שאנו לומדים ב-NLP זה הכל עבודה של המוח, איך המוח מתייחס לדברים, אילו תהליכים מתרחשים במוח והקורס שאני בניתי הוא שילוב של שני העולמות – גם העולם הרגשי וגם העולם הקוגניטיבי, הריאלי יותר. כשאנחנו לומדים את שני העולמות, גם רגשי וגם הקוגניטיבי, מתבטלים הרבה מאוד ספקות שיש לנו.

בקורס שבניתי לומדים על המוח, על החלקים במוח האחראים על תחומים שונים בחיינו ואיך כולם מתחברים יחדיו ומשפיעים על הגברת המוטיבציה הפנימית שלנו, על קבלת החלטות, בניית אסטרטגיה ועוד.”

כשאנחנו לומדים את שני העולמות, אנו מבטלים הרבה מאוד ספקות שיש לנו.
צילום: Creative mind

.

“הקורס מיועד לכל מי שמתעניין בעולם הרגשי והקוגנטיב של המוח, למי שרוצה להבין וללמוד אילו פעולות מתרחשות במוח וכיצד ניתן להשתמש בהן לטובתנו. אנשים שרוצים להבין את התהליכים, כמו ‘למה אני לא מצליח להחזיק מעמד בתזונה נכונה’ או ‘למה אני לא יכול להתמיד בספורט’. הרבה מאוד אנשים באים ללמידה חוויתית ולוקחים הרבה מתוך הקורס לבעיות מתוך חיי היום יום, איתם יוכלו להתמודד טוב יותר אחרי שיש להם את הידע מתוך הקורס.

עם זאת, מה שזיהיתי אצלי בקורסים זה שאנשי חינוך, מורים, מנהלים, עובדים סוציאליים, מטפלים ומדריכים מתחברים לזה יותר, כי הם באמת יכולים לתרגם את הידע למעשים הרבה יותר מהר.”

הקורס, מורכב ממפגשים פרונטליים בני שעתיים, אחת לשבוע בשעות הערב, ומתקיים במגוון מקומות ברחבי הארץ. בנוסף, ניתן להזמין גם הרצאות וסדנאות חוויתיות בודדות לבתי מלון, וועדי עובדים, ערבי חברה ועוד. ההרצטות מתאימות למגוון קהלים.

צילום: Creative mind

.

לסיכום, אם גם אתם רוצים להקנות ידע חדש שלא היה לכם קודם לגבי אותם תהליכים קוגניטיביים המתרחשים במוח, וללמוד איך יעזרו לכם להגיע אל המטרות היעדים שלכם, היכנסו לפייסבוק ובררו לגבי הקורס הקרוב או שילחו הודעה בוואטסאפ.

“הרבה מאוד אנשים רואים דברים בדרך אחת, יחסית מאוד קבועה והקורס בא לחדד וללמד תהליכים חדשים. התהליכים כבר נמצאים אצלנו במוח, הכלים אצלכם במוח אני נותן לכם את הידע איך להשתמש בכלי המדהים הזה שכבר נמצא אצלכם – “המוח הגמיש”.

בשיתוף Creative Mind

כדאי להכיר